GrzegorzP Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam serdecznie wędzarniczą brać :!: Na początek chciałbym się przedstawić z pierwszym swoim postem: mam na imię Grzegorz. Czytam i karmię się Waszą wiedzą już od jakiegoś czasu i jestem już po swoich pierwszych dwóch wyrobach, w których moja rodzina się po prostu zakochała: pasztet wg. BonAir'a i szynka z łopatki w osłonce barierowej. Teraz już mam przewalone, każą robić dalej :grin: Wydaje mi się, że złapałem bakcyla inspirowany stronką i forum, na wiosnę stawiam wędzarnie w ogrodzie za domem - na razie z beczki (którą już mam), ale zawszę. W związku z tym, postanowiłem się doposażyć w sprzęt zanim wiosna przyjdzie. Szukam teraz konkretnie maszynki do mielenia mięsa. Wydaje mi się, że mój wybór padł na tytułowy ZELMER 986: http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mielenia/maszynka-do-mielenia-986/ http://www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/314/maszynka_986_expressive.jpg Mam w związku z tym kilka pytań: - jaki to rozmiar 5 czy 8? nie wiem w jakim rozmiarze sitka do niej zamówić - czy ktoś już się spotkał/używał tej lub podobnej maszynki? jak się sprawuje i czy warto ją w ogóle kupować? - jakie inne maszynki polecilibyście? - jakie sitka najlepiej dokupić? -...a może lepiej ręczną? Dodam jeszcze, że maszynka ma przerobić tylko skromne ilości na własne potrzeby - myślę, że ok 5 kg mięsa maksymalnie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Grzegorz Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ja użytkuję maszynkę Zelemer 986. Ma wszystkie niezbędne przystawki. Jest to 8. Jeżeli masz zamiar robić tylko 5 kg to na pewno wystarczy. Ja nią zrobiłem na raz 8 kg parówek, ale to trwało pół dnia. Ja zawsze namawiam na większy sprzęt ( apetyt rośnie w miarę jedzenia), ale ta maszynka ma wile zalet przydatnych nie tylko do wyrobu wędlin np. rozdrabnia i wyciskanie owoców do nalewek. .Pozdrawiam Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lutego 2010 Do tej pory mieliłem miesko maszynką alfa 5 (ręczna) i było dobrze, ale przed świetami kupiłem Zelmera 986 "5"i do tego sita 2 ,4 była w maszynce,6,8,10 z kwadratowymi otworami,13,oraz szarpak trzy otworowy.Na święta zrobiłem 16 kg kiełbasy i maszynka nawet się porządnie nie nagrzała. Mieliłem ze trzy godziny, robiąc przerwy co 10 min.Mięsko do peklowania miałem pocięte w kawałki około 5x2x2cm.Jestem z niej bardzo zadowolony.Ale lepiej mieć maszynkę "8", jest wydajniejsza. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2010 Myślę, że do 5 kg wystarczy jakaś "korba". Ja czasem dużo więcej robię na na korbę 10 i "chwatit". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ale lepiej mieć maszynkę "8", jest wydajniejsza.kupiłem Zelmera 986 "5"a tu znowu Jest to 8 Czyli to jest w końcu "piątka" czy "ósemka"? Bo teraz to już zgłupiałem... :shock: Myślę, że do 5 kg wystarczy jakaś "korba". Ja czasem dużo więcej robię na na korbę 10 i "chwatit".no właśnie, a czy przy pomocy maszynki elektrycznej tego typu i dołączonej do niej fabrycznej końcówce do kiełbas można napełniać jelita czy jest to trudniejsze niż przy ręcznej? Jednak mimo wszystko z powodu mojego lenistwa chciałbym elektryczną, chyba że było by zbyt dużo "ale" na przeciw elektrycznej... Już dziękuję kolegom za dotychczasowe szybkie odpowiedzi i proszę o jeszcze... Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2010 Do nadziewania jest nadziewarka. Zelmerkiem można, ale tylko można. Lepiej wyjdziesz na kupnie nadziewarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lutego 2010 kupiłem Zelmera 986 "5"i do tego sita 2 ,4 była w maszynce,6,8,10 z kwadratowymi otworami,13,oraz szarpak trzy otworowy.. PePe powiedz, gdzie kupiłeś Zelmera z takim zestawem sit. Ja znalazłem tylko z 2.7, 4, i 8. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zelmerkiem można, ale tylko możnaAndy, a czy mógłbyś tak jak "chłopu na miedzy" wytłumaczyć dlaczego taką maszynką nie idzie to najlepiej? Sorry, za być może banalne pytanie, ale jeszcze nigdy tej czynności nie robiłem. Lepiej wyjdziesz na kupnie nadziewarki.wydaje mi się, że na razie jak na moje umiejętności (zerowe) i ilość jaką zamierzam przerabiać. Nie wiem czy nie jest to trochę "strzelanie z armaty do muchy" w moim skromnym przypadku. Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ja jeszcze nie nadziewałem żadną maszynką do mielenia mięsa, ale wierzę ludziom którzy piszą o problemach: powolność, miażdżenie farszu, niemożność nadziania parówek, niszczenie ślimaka i gardzieli maszynki itp. Koszt takiej 10 nie jest wielki. Przy niewielkim przerobie niewiele więcej się napracujesz. Zostanie jeszcze na nadziewarkę a komfort pracy jest zdecydowanie lepszy. Ja na swojej "korbie 10" mielę farsz na 20 kg kiełbasy i krzywdy nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ja już mam trochę doświadczenia z takim Zelmerkiem i jak na początek to było nieżle ,ale po paru razach to już tak piszczy ,że małżonka na piętrze to słyszy/masarenkę mam w piwnicy/.Dlatego moja rada abyś kupił sobie nieco lepszy sprzęt bo apetyt rośnie w miarę jedzenia.Porównanie nabijania maszynką do mielenia a nadziewarką to jak porównanie Syrenki do Mercedesa.Wnioski musisz wyciągnąc sam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2010 czy mógłbyś tak jak "chłopu na miedzy" wytłumaczyć dlaczego taką maszynką nie idzie to najlepiej?Mówiąc o Zelmerze (maszynka nr 8 ), to kłopotliwość nadziewania jest wprost proporcjonalna do rozdrobnienia farszu. Im drobniej masz zmielony farsz, tym gorzej idzie nadziewanie. Popróbuj sam. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2010 abyś kupił sobie nieco lepszy sprzęta czy ewentualnie coś konkretnego mógłbyś polecić? Zarówno pytam o maszynkę elektryczną jak i o nadziewarkę. Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2010 tur 100 - maszynke kupiłem z takim zestawem sit co Ty, a resztę sit dokupiłem osobno. Przepraszam żle tamten post napisałem. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lutego 2010 Szczerze mówiąc to ja po mału dojrzewam do maszynki ,która zmieli jakieś 10 kg mięsa bez problemów.Może jakiegoś Adlera ,ale do pracy ciągłej może inną ,ale z zachowaniem tej ciągłości.Trudna mi coś konkretnego polecić bo sam szukam i nie jestem zdecydowany na konkretny model.Najchętniej to bym kupił maszynkę z szarpakiem ,ale to wydatek ok 3000zł/trochę drogo/.Co do nadziewarki to mam chińską można ją kupić za jakieś 150 zł i po małych przeróbkach na razie nie narzekam.Zobacz tutej: http://www.allegro.pl/item914844266_nadziewarka_do_kielbas_miesa_3_0_kg_maszynka.html Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam może poszukaj cos podobnego http://cgi.ebay.de/Fleischwolf-Alexsanderwerke_W0QQitemZ160400132711QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item255897ca67 wyglad moze "niehandlowy" ale sprzet naprawde wart grzechu-szczególnie jak ci przyjdzie do głowy przerabiać ścięgnistą dziczyznę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lutego 2010 Sprzęt może i dobry ,ale trochę utrudnione mycie.Trzeba rozbierać do mycia.Można zrobić samemu z silnika od wyciągarki i Alfy 32.Wyjdzie taniej i to o połowę a jak nie to kupić taki sprzęt u nas nowy za jakieś 750zł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zelmer robi dobre maszynki elektryczne, posiadam inne rodzaj Zelmera (nr. 8 ), którym od dwóch lat mielę różnego rodzaju mięso wraz z kośćmi króliczymi i z drobiu (dla zwierząt) i poza tępym nożem i sitkami (których nie mam gdzie naostrzyć ) maszynka działa bez najmniejszych problemów.Jak kupować taki rozmiar to tylko Zelmera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2010 Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi w temacie. Powiem szczerze, że jestem jeszcze głupszy niż byłem :grin: To znaczy, że teraz się waham pomiędzy Zelmerem a ręczną Alfą 10 i nadziewarką za tą samą kasę. W elektrycznej kusi mnie dodatkowe wyposażenie: wyciskacz do owoców, można dodać młynek żarnowy, itd... Będę się drapał po głowie, życzcie mi, abym za dużej dziury nie wydrapał :wink: dam znać co wybrałem! Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2010 I ja miałem zelmerka "8". Pierwszą moją kiełbaską, jak dla wielu z nas, była biała. Mielenie to błyskawica i przyjemność, za to przy nadziewaniu jedynym zdaniem nie wymagającym ostrej cenzury było "nigdy więcej". Tak więc zakupiłem tanią nadziewarkę 2,5 kg i ręczną Alfę 10 z kompletem sitek, doposażyłem nadziewarkę w odpowiednie lejki i dopiero teraz jestem prawie zadowolony. Mówię prawie, no bo apetyt rośnie w miarę jedzenia i marzyła by się jakaś lepsza nadziewarka, mieszałka itd. Ale to co mam też już zapewnia jakiś minimalny komfort pracy. A produkuję podobnie jak Ty planujesz - jednorazowo ok. 5 kg. No to powodzenia w "drapaniu się po głowie". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lutego 2010 Witaj GrzegorzP ! Na Twoim miejscu kupił bym Zelmera 8 i chińską nadziewarkę 2,5 l, całość wyniesie cię około 400PLN, na początek powinno Ci wystarczyć. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-98939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zelmerek jest ok ale ja osobiście boję się wszystkiego co jest tanią chińszczyzną.Może ktoś zna firmę która sprzedaje niewielkie nadziewarki za rozsądne pieniądze lecz nie badziewie chińskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-99425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Lutego 2010 Wpisz w szukajke "nadziewarka" - zobaczysz ile postów bedzie na ten temat (zakupu)...http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_13&products_id=641http://kielbasydomowe.pl/nadziewarki-c-14.html Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-99478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Lutego 2010 Alehar, ta pierwsza to China, a w kiełbasach domowych fajne są te drogie.Jest kryzys, a ja biedny artysta odczuwam to najbardziej, ludzie najpierw oszczędzają na sztuce.Będę szukał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-99501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Lutego 2010 Pewnych wydatkow nie przeskoczysz - nie ma mowy... ale później wyroby są super ! Mam tą pierwszą juz prawie rok - absolutnie nie narzekam - stal nierdzewna - 3 kg - cena też nie jest zabójcza... zresztą temat jest o maszynce do mięsa :blush: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-99504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Marca 2010 ja też mam zelmerka 8 i jestem zadowolony- żeby nie piszczała to kroje mięsko w paski, jak wrzucam kosteczke to pięknie piszczy i trzeszczy, w paskach to i 20 kg poszło bez nagrzania- najgorsze jest nadziewanie, bo się trzeba namęczyć przy wciskaniu z tej małej tacki do otworku, ale kilka prób i technika sama się wyrobi, najgorzej jest na końcu, jak mięso zostanie w tej plastikowej rurce, ale i tu jest sposób, wystarczy długim cienkim trzonkiem wypchac- oczywiście kupuj od razu z zestawem do ucierania i krojenia warzyw, np bardzo szybko szatkuje kapuste do kiszenia albo ziemniaki na talarki czy inne warzywa- zakup nadziewarki? jakbedziesz robił po 5kg co tydzień to jak najbardziej, ale w przeciwnym razie nie warto ** oczywiście to moje spostrzeżenia i niekoniecznie mogą być zbiezne z poglądami innychale wszystko zalezy od przerabianych ilości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3631-maszynka-do-mi%C4%99sa-zelmer-986/#findComment-104630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.