Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam krótkie pytanko ! W weekend poraz pierwszy robiłem kiełbasę szynkową wg.Szczepana w osłonce białkowej ( nie podzielę się efektami gdyż dopiero jutro DEGUSTACJA ! ) pytanie moje jest następujące : zostało mi trochę osłonki białkowej ( 65 ) czy mogę ją wykorzystać do powyższego przepisu ZBÓJA na kiełbasę drobiową ?
J.W.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-260699
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki Karolu za podpowiedź ! Tak na marginesie to szynkowa wyszła OK - tylko "trochę" przepiep... Ale jak to moje dzieci powiedziały cyt: tata nazwij ją SZYNKOWą PIEPRZOWĄ ! Noi tak dzieciaki wyprowadziły mnie z opresji a dla niewtajemniczonych ( znajomych ) taki smak okazał się suuuper ! Teraz tylko pozostaje mi zabrać się za robienie kiełbaski drobiowej parzonej ( rodzinka tylko b.prosi abym już uważał z pieprzem ! ) .
J.W.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-260877
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam 

przymierzam się do kiełbaski wg przepisu Zbója Madeja ze strony 2 i mam dylemat.Wędzić przed parzeniem czy po parzeniu.Nie wędzona jakoś wizualnie mi nie leży a oczami też się je :D .Poradźcie dobrzy ludkowie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435126
Udostępnij na innych stronach

Wędzić przed parzeniem.Parzyć po wędzeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435128
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzić przed parzeniem

Przed.

Wędzenie delikatne. uważaj przy parzeniu cobyś jej nie przeparzył. Mięso delkatne, łatwo przedobrzyć i będzie suche w środku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435147
Udostępnij na innych stronach

a w jakiej temp.wędzić i jak długo?

 

Najpierw kiełbasę osusz w wędzarni bez dymu lub z minimalną ilością dymu w temp. 40-45st.C, aż będzie sucha powierzchnia jelita, wtedy dajesz dym i temp. taka jak przy osuszaniu, czas 30-40 min z jednej strony, obracasz kije i jeszcze raz tyle, to się tyczy kiełbaśnic,a  jak w osłonkach białkowych fi 55-75 mm czas wędzenia wydłuż o jakieś 15-20 min. Parzenie temp 72-75st.C, czas parzenia jakieś 7-8 min na cm średnicy osłonki, może być mniej :D

 

Ja parzę raczej nie na czas tylko "na macanego", jak kiełbasa w garnku robi się twardawa to czas ją wyjmować, ale tu trzeba ciutkę wprawy :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435266
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzięki za rady dla kitcar. Własnie popełniłem dziś drobiową: 3kg filetów z kurczaka, 1,5kg podudzia , przyprawy wg gustu własnego: sól, pieprz, czosnek, majeranek, kolendra, prowansalskie i nadziałem na osłonki białkowe 5,5 cm. Będę wędził - wg wskazówek powyższych. To moja pierwsza drobiowa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Smak sprawdzony "na patelni", może być, :-))

 

p.s.

O co chodzi z tymi kijami?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-447181
Udostępnij na innych stronach

 

 

O co chodzi z tymi kijami?  

Tzn. przekladac/odwracac kije w wedzarni, aby rownomiernie obwedzic wedlinki..  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-447216
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam chciałabym przeeksperymentować z białą kiełbasą drobiową i mam takie pytanie... czy po napełnieniu we flaki można ją zamrozić a za jakiś czas powoli odmrozić i dopiero wtedy sparzyć?. Robiłam tak ze zwykłą białą i  ok ale drobiowa ... to nie mam pojęcia. W połowie maja będę mamą i nie będę mogła już eksperymentować :cry: . Na razie zrobiłam zapas kiełbasy wędzonej wiejskiej, zapakowałam ja próżniowo co by mieć coś dobrego w zamrażarce :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491158
Udostępnij na innych stronach

czy po napełnieniu we flaki można ją zamrozić a za jakiś czas powoli odmrozić i dopiero wtedy sparzyć?

 

Śmiało, jak najbardziej można :D

 

W połowie maja będę mamą

 

Wszystkiego najlepszego, i zdrówka samego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Macieju

Madeju, nie Macieju :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491194
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś od dziś chyba robisz za "kotka Maciusia"

Hehehe, może być i tak :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491212
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś ja zostałam Staśką to Ty możesz być Maćkiem :D :D :D

Elu, jestem "ZA" :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491251
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Według powyższego przepisu, ale czosnku nie dałem 65g  ;) tylko 4 ząbki (chyba 9g) na 2,8 kg, a w miejsce tego "czosnku granulowanego" dałem łyżkę majeranku.

Co do parzenia to parzyć na czas i temp parzenia ? czy na temp parzenia i temp w mięsie ?

post-87152-0-38996100-1498138255_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell
Usunąłem dubla
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555409
Udostępnij na innych stronach

Zawsze parzysz w odpowiedniej temperaturze wody do osiągnięcia właściwej temperatury w mięsie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555412
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku wrzuciłem kiełbasy do 40 C i podniosłem temp wody do 75-77 C. W mięsie 68 C miałem po 12 min, a po 16 już było 72 C. Czy to wystarczy, czy trzymać 20 min. Może czas zależy od ilości wody ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555423
Udostępnij na innych stronach

Obecnie kiełbasy wrzucam do wody o temp. jakieś 70-75st.C. Kiełbasy wieprzowe parzę licząc 10 min. na cm średnicy kiełbasy. Czas parzenia kiełbas drobiowych skracam o jakieś 2-3 min. na cm średnicy :D Staram się, aby woda w garnku podczas parzenia wahała się między 72 a 74-75st.C :D Czas parzenia zależy od rozdrobnienia mięs, im drobniejsze tym krócej parzę. Obecnie dzięki Andrzejowi Bagno kiełbasy i inne mięsa parzę nie na czas, a na "macanego" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555429
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.