J.W. Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Mam krótkie pytanko ! W weekend poraz pierwszy robiłem kiełbasę szynkową wg.Szczepana w osłonce białkowej ( nie podzielę się efektami gdyż dopiero jutro DEGUSTACJA ! ) pytanie moje jest następujące : zostało mi trochę osłonki białkowej ( 65 ) czy mogę ją wykorzystać do powyższego przepisu ZBÓJA na kiełbasę drobiową ? Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-260699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Stycznia 2013 J.W., Tak spokojnie możesz w tej osłonce zrobić kiełbasę drobiową Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-260867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzięki Karolu za podpowiedź ! Tak na marginesie to szynkowa wyszła OK - tylko "trochę" przepiep... Ale jak to moje dzieci powiedziały cyt: tata nazwij ją SZYNKOWą PIEPRZOWĄ ! Noi tak dzieciaki wyprowadziły mnie z opresji a dla niewtajemniczonych ( znajomych ) taki smak okazał się suuuper ! Teraz tylko pozostaje mi zabrać się za robienie kiełbaski drobiowej parzonej ( rodzinka tylko b.prosi abym już uważał z pieprzem ! ) . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-260877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 9 Stycznia 2013 J.W., w takim razie powodzenia :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-261092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitcar Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 14 Lipca 2015 Witam przymierzam się do kiełbaski wg przepisu Zbója Madeja ze strony 2 i mam dylemat.Wędzić przed parzeniem czy po parzeniu.Nie wędzona jakoś wizualnie mi nie leży a oczami też się je .Poradźcie dobrzy ludkowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 14 Lipca 2015 Wędzić przed parzeniem.Parzyć po wędzeniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 14 Lipca 2015 Wędzić przed parzeniem Przed.Wędzenie delikatne. uważaj przy parzeniu cobyś jej nie przeparzył. Mięso delkatne, łatwo przedobrzyć i będzie suche w środku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitcar Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zbójua w jakiej temp.wędzić i jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 15 Lipca 2015 45-55 stopni do koloru ktory Ci odpowiada.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 15 Lipca 2015 a w jakiej temp.wędzić i jak długo? Najpierw kiełbasę osusz w wędzarni bez dymu lub z minimalną ilością dymu w temp. 40-45st.C, aż będzie sucha powierzchnia jelita, wtedy dajesz dym i temp. taka jak przy osuszaniu, czas 30-40 min z jednej strony, obracasz kije i jeszcze raz tyle, to się tyczy kiełbaśnic,a jak w osłonkach białkowych fi 55-75 mm czas wędzenia wydłuż o jakieś 15-20 min. Parzenie temp 72-75st.C, czas parzenia jakieś 7-8 min na cm średnicy osłonki, może być mniej Ja parzę raczej nie na czas tylko "na macanego", jak kiełbasa w garnku robi się twardawa to czas ją wyjmować, ale tu trzeba ciutkę wprawy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-435266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Września 2015 Dzięki za rady dla kitcar. Własnie popełniłem dziś drobiową: 3kg filetów z kurczaka, 1,5kg podudzia , przyprawy wg gustu własnego: sól, pieprz, czosnek, majeranek, kolendra, prowansalskie i nadziałem na osłonki białkowe 5,5 cm. Będę wędził - wg wskazówek powyższych. To moja pierwsza drobiowa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Smak sprawdzony "na patelni", może być, :-)) p.s.O co chodzi z tymi kijami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-447181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Września 2015 O co chodzi z tymi kijami? Tzn. przekladac/odwracac kije w wedzarni, aby rownomiernie obwedzic wedlinki.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-447216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunakolczyki Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Witam chciałabym przeeksperymentować z białą kiełbasą drobiową i mam takie pytanie... czy po napełnieniu we flaki można ją zamrozić a za jakiś czas powoli odmrozić i dopiero wtedy sparzyć?. Robiłam tak ze zwykłą białą i ok ale drobiowa ... to nie mam pojęcia. W połowie maja będę mamą i nie będę mogła już eksperymentować . Na razie zrobiłam zapas kiełbasy wędzonej wiejskiej, zapakowałam ja próżniowo co by mieć coś dobrego w zamrażarce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 czy po napełnieniu we flaki można ją zamrozić a za jakiś czas powoli odmrozić i dopiero wtedy sparzyć? Śmiało, jak najbardziej można W połowie maja będę mamą Wszystkiego najlepszego, i zdrówka samego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunakolczyki Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 suuuper dzięki Zbóju Macieju . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Macieju Madeju, nie Macieju :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 suuuper dzięki Zbóju Macieju .Wojtuś od dziś chyba robisz za "kotka Maciusia" Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Wojtuś od dziś chyba robisz za "kotka Maciusia" Hehehe, może być i tak :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Wojtuś ja zostałam Staśką to Ty możesz być Maćkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Wojtuś ja zostałam Staśką to Ty możesz być Maćkiem :D Elu, jestem "ZA" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-491251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Według powyższego przepisu, ale czosnku nie dałem 65g tylko 4 ząbki (chyba 9g) na 2,8 kg, a w miejsce tego "czosnku granulowanego" dałem łyżkę majeranku.Co do parzenia to parzyć na czas i temp parzenia ? czy na temp parzenia i temp w mięsie ? Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Maxell Usunąłem dubla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zawsze parzysz w odpowiedniej temperaturze wody do osiągnięcia właściwej temperatury w mięsie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 22 Czerwca 2017 W tym przypadku wrzuciłem kiełbasy do 40 C i podniosłem temp wody do 75-77 C. W mięsie 68 C miałem po 12 min, a po 16 już było 72 C. Czy to wystarczy, czy trzymać 20 min. Może czas zależy od ilości wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Obecnie kiełbasy wrzucam do wody o temp. jakieś 70-75st.C. Kiełbasy wieprzowe parzę licząc 10 min. na cm średnicy kiełbasy. Czas parzenia kiełbas drobiowych skracam o jakieś 2-3 min. na cm średnicy Staram się, aby woda w garnku podczas parzenia wahała się między 72 a 74-75st.C Czas parzenia zależy od rozdrobnienia mięs, im drobniejsze tym krócej parzę. Obecnie dzięki Andrzejowi Bagno kiełbasy i inne mięsa parzę nie na czas, a na "macanego" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Czy często na jelitach są takie "frędzle" jak na zdjęciu wyżej ? Pierwszy raz to mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/5/#findComment-555519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.