Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: wczoraj robiliśmy paprykę z miodem :thumbsup: i pomaczkę z papryki i pomidorów.Degustacja teraz na śniadanko :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-174969
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj byłem na okoniach :grin: dzisiaj część upiekę w piekarniku,a z reszty zrobię zupę rybną :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175171
Udostępnij na innych stronach

:grin: ,,ale te okonie łapałem rok temu,, :wink: zapomniałem dopisać :grin: :thumbsup:

 

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 16:15 ]

cd. http://images41.fotosik.pl/1056/cad363455d26df4emed.jpg http://images35.fotosik.pl/903/e89be2407c29b793med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175215
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne te okonki łapane rok temu, smacznie wyglądają :grin: może to zasługa warzyw/jarzyn.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175228
Udostępnij na innych stronach

:grin: koledzy żeglarze :grin: poprosili,żeby przygotować IM zakąskę na zakończenie sezonu żeglarskiego :grin: kiełbasę skończyłem napychać,wieczorem wiązanie szynek,polędwiczek,polędwic,boczku i oczywiście słoniny.Wędzenie jutro :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175345
Udostępnij na innych stronach

:grin: pierwsze dwie fotki to szynka wędzona dwa tygodnie temu,dzisiaj pierwsze oględziny :thumbsup: szynki powiązane jutro wędzenie :grin:

 

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 20:27 ]

ccd

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175447
Udostępnij na innych stronach

grześ trzecie zdjęcie to słonina ?

Jak ją przyrządzisz ?

:thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175474
Udostępnij na innych stronach

:grin: Tak to słonina :grin: Tak samo solę jak szynki,przykrywam mięso,żeby się nie utleniało podczas solenia i jeszcze po wierzchu posypuję więcej soli :grin: Bardzo lubią tą słoninę koledzy motocykliści jak spotykamy się w klubie na garnucha :grin: :thumbsup:Idę rozpalać wędzarnię :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175524
Udostępnij na innych stronach

:grin: po zabiegu :grin: dzisiaj z ciekawości uwędziłem biały ser :grin: teraz stygnie,wieczorem degustacja :grin: ostatnie 3 zdjęcia to proces parzenia i studzenia :grin: :thumbsup:

 

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 12:25 ]

cd http://images46.fotosik.pl/1050/e5b037336589b95bmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1055/96af03a77cd49fa2med.jpg http://images50.fotosik.pl/1103/4d123360f09d5ae0med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175567
Udostępnij na innych stronach

witam pana Grzegorza,jak patrzę teraz na te wędzonki jak dla mnie z samego rana,dopiero co obudziłem się(bo jestem po nocce)mało co ślinką nie udławiłem się,tak ładnie i bardzo apetycznie te wędzonki wyglądają :thumbsup: napiszę mi Pan coś więcej o tej polędwiczce jak i co mam zrobić? Pozdrawiam
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175568
Udostępnij na innych stronach

:grin: polędwica i polędwiczki :grin: to proste wędliny do wykonania,zawsze się udają :grin: kiedy plan wędzenia,czy polędwiczki zakupione :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175569
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Zawsze teraz pozostaje otwarcie nowego sezonu zimowego i dalej masz co robić. A wiesz, że w Polsce są tylko trzy okazje do wypicia "kielicha": Imieniny, Sylwester i dzień powszedni! :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175571
Udostępnij na innych stronach

kiedy plan wędzenia,czy polędwiczki zakupione

wędzenie ścinkowej i krzyżackiej jutro,a na sobotę mam trochę szynki :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175593
Udostępnij na innych stronach

:grin: trzeba wędzić ciepłym dymem,tylko bardzo ostrożnie,bo to są kiełbasy dojrzewające :grin: tą cienką po godzinie trzeba przekręcić o 180*,żeby się równo wędziła.Trzeba dotykać ręką i sprawdzać temperaturę,kiełbasa powinna być ciepła :!: Wędzimy na kolor słomkowy :grin: Nie widzę czy kiełbasy są powiązane,jak nie to trzeba powiązać do przekręcania jutro.Czas wędzenia trudno określić,nie znam wędzarki i techniki w niej wędzenia. :grin: Będzie dobrze. :grin: :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 17:55 ]

:grin: zrobiłem na próbę karkówkę w osłonie białkowej fi 100. jestem ciekawy co z tego wyjdzie po miesiącu. :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175601
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

mogę prosić o przeps na zupę rybną :)

Twoje wszystkie przetwory wyglądają BARDZO apetycznie i zapewne tak samo smakują, więc moje pytanko jako początkującego zadymiarza czy mógłbyś się podzielić kilkoma przepisami za co z góry bardzo dziękuje !!

Pozdrawiam Grzegorz

ps. wiem że większość swoich wyrobów robisz na oko ( to jest doświadczenie czego mi brakuje ) ale jakbyś mógł opisać dwa lub trzy szczególnie ulubione przez Ciebie potrawy na wędzonki ( i nie tylko - również co robisz z ryb ) ze szeczególowym opisem co i jak robisz, to byłbym naprawdę BARDZO zobowiązany :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175622
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj robiliśmy paprykę z miodem :thumbsup: i pomaczkę z papryki i pomidorów.Degustacja teraz na śniadanko :grin: :thumbsup:

 

@ grzegorz565 proszę podaj przepis na pomaczkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175629
Udostępnij na innych stronach

:grin: swadziu :grin: zupa rybna;najlepiej jak masz kilka gatunków ryb,jak są małe to gotujesz w całości lub filety,dobrze jak są szkielety,w małych usuwasz oczy i skrzela.Na początku gotujesz same warzywa,Ja jeszcze daję kostkę rosołowa,sól,pieprz,liść,ziele,marchew,seler,cebulę,por.Po godzinie odcedzam warzywa i wkładam ryby,na 20-30min,zależy od ryb.Po ugotowaniu ryby obieram i łączę z wywarem.Na patelni szklę cebulę i O,5 papryki,dodaję do zupy.Mój tajny składnik to paluszki krabowe mrożone,które kroję na 2mm i zalewam zupą.Sam musisz doprawić do smaku.Przepisy :grin: Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 20:43 ]

:grin: Gazda :grin: Pomaczka;3kg papryki,15dkg papryki ostrej,przekręcić przez maszynkę.Zalewa;1 szk.octu,1\2kg cukru,3 łyżki soli,3 słoiczki koncentratu pomidorowego-zagotować,wymieszać z paprykami-zagotować,3 główki czosnku wycisnąć i chwilę pogotować.Po włożeniu do słoiczków zalać olejem :grin: nakładamy gorące i odwracamy słoiki do góry dnem :grin: Smacznego :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175636
Udostępnij na innych stronach

Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap:

 

Tu masz 100% racji :)

Dzięki wielkie za przepis na zupkę, w sobotę będzie na obiadek :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175703
Udostępnij na innych stronach

tą cienką po godzinie trzeba przekręcić o 180*,żeby się równo wędziła

tak myślałem zrobić :grin: małe kiełbaski mam powiązane,za podpowiedz dzięki :grin: a jak z polędwiczkami i polędwicami,czy powie mi Pan trochę więcej coś o tym,jak peklowane i wędzono? Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175711
Udostępnij na innych stronach

W powyższym moim poście:

" grzegorz565 napisał/a:

Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap:

 

Tu masz 100% racji :)"

 

miałem na myśli że chciałbym już posiadać taką więdzę ja Wy a na to by Was dogonić w temacie zadymiania to myślę że potrzebuję jeszcze bardzoooooo dużą ilość czasu - praktyka czyni mistrza :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175717
Udostępnij na innych stronach

:grin: Robię taką mieszankę;sól morska,sól kamienna,peklosól,zioła i przyprawy.Sypię na oko,bo już tyle lat tak robię,że mam wprawę :grin: na większe kawałki sypię więcej,a na mniejsze mniej.A składniki różne mieszam,zawsze jednych dodaje mniej lub więcej,albo wcale. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175739
Udostępnij na innych stronach

w gotowaniu potraw daje też wszystkiego na oko,ale w wędzeniu jestem jeszcze młody i staram się trzymać się wagi :grin: ale po woli już i to opracowuje :grin: krzyżacka i scinkowa idzie do lodówki.dwa pętelki krzyżackiej przytrzymałem 30 min.w temp.85-90 i już jednego pętelka niema :thumbsup:

sol do polędwiczek i polędwic jakoś dobiorę wagowo :wink: a ile czasu Pan pekluje je i w jakich temperaturach wędzi?

P.S.udka to jakoś tak,dla rozmaitości wpadły :thumbsup: do udek użyłem mieszanki od Zbója Madeja,mieszanka b.dobrze dobrana :grin:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175756
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.