EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-174791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 9 Września 2011 :grin: wczoraj robiliśmy paprykę z miodem :thumbsup: i pomaczkę z papryki i pomidorów.Degustacja teraz na śniadanko :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-174969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 11 Września 2011 :grin: wczoraj byłem na okoniach :grin: dzisiaj część upiekę w piekarniku,a z reszty zrobię zupę rybną :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Września 2011 :grin: ,,ale te okonie łapałem rok temu,, :wink: zapomniałem dopisać :grin: :thumbsup: [ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 16:15 ]cd. http://images41.fotosik.pl/1056/cad363455d26df4emed.jpg http://images35.fotosik.pl/903/e89be2407c29b793med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Września 2011 Bardzo ładne te okonki łapane rok temu, smacznie wyglądają :grin: może to zasługa warzyw/jarzyn. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 12 Września 2011 :grin: koledzy żeglarze :grin: poprosili,żeby przygotować IM zakąskę na zakończenie sezonu żeglarskiego :grin: kiełbasę skończyłem napychać,wieczorem wiązanie szynek,polędwiczek,polędwic,boczku i oczywiście słoniny.Wędzenie jutro :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 12 Września 2011 a ja jutro będę napychać scinkową i krzyżacką wg Pana przepisu :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 12 Września 2011 :grin: pierwsze dwie fotki to szynka wędzona dwa tygodnie temu,dzisiaj pierwsze oględziny :thumbsup: szynki powiązane jutro wędzenie :grin: [ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 20:27 ]ccd Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 12 Września 2011 grześ trzecie zdjęcie to słonina ?Jak ją przyrządzisz ? :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: Tak to słonina :grin: Tak samo solę jak szynki,przykrywam mięso,żeby się nie utleniało podczas solenia i jeszcze po wierzchu posypuję więcej soli :grin: Bardzo lubią tą słoninę koledzy motocykliści jak spotykamy się w klubie na garnucha :grin: :thumbsup:Idę rozpalać wędzarnię :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: po zabiegu :grin: dzisiaj z ciekawości uwędziłem biały ser :grin: teraz stygnie,wieczorem degustacja :grin: ostatnie 3 zdjęcia to proces parzenia i studzenia :grin: :thumbsup: [ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 12:25 ]cd http://images46.fotosik.pl/1050/e5b037336589b95bmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1055/96af03a77cd49fa2med.jpg http://images50.fotosik.pl/1103/4d123360f09d5ae0med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 13 Września 2011 witam pana Grzegorza,jak patrzę teraz na te wędzonki jak dla mnie z samego rana,dopiero co obudziłem się(bo jestem po nocce)mało co ślinką nie udławiłem się,tak ładnie i bardzo apetycznie te wędzonki wyglądają :thumbsup: napiszę mi Pan coś więcej o tej polędwiczce jak i co mam zrobić? Pozdrawiam Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: polędwica i polędwiczki :grin: to proste wędliny do wykonania,zawsze się udają :grin: kiedy plan wędzenia,czy polędwiczki zakupione :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 13 Września 2011 grzegorz565, Zawsze teraz pozostaje otwarcie nowego sezonu zimowego i dalej masz co robić. A wiesz, że w Polsce są tylko trzy okazje do wypicia "kielicha": Imieniny, Sylwester i dzień powszedni! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 13 Września 2011 kiedy plan wędzenia,czy polędwiczki zakupionewędzenie ścinkowej i krzyżackiej jutro,a na sobotę mam trochę szynki :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: trzeba wędzić ciepłym dymem,tylko bardzo ostrożnie,bo to są kiełbasy dojrzewające :grin: tą cienką po godzinie trzeba przekręcić o 180*,żeby się równo wędziła.Trzeba dotykać ręką i sprawdzać temperaturę,kiełbasa powinna być ciepła :!: Wędzimy na kolor słomkowy :grin: Nie widzę czy kiełbasy są powiązane,jak nie to trzeba powiązać do przekręcania jutro.Czas wędzenia trudno określić,nie znam wędzarki i techniki w niej wędzenia. :grin: Będzie dobrze. :grin: :thumbsup: :clap: [ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 17:55 ]:grin: zrobiłem na próbę karkówkę w osłonie białkowej fi 100. jestem ciekawy co z tego wyjdzie po miesiącu. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 13 Września 2011 Grzesiu, mogę prosić o przeps na zupę rybną Twoje wszystkie przetwory wyglądają BARDZO apetycznie i zapewne tak samo smakują, więc moje pytanko jako początkującego zadymiarza czy mógłbyś się podzielić kilkoma przepisami za co z góry bardzo dziękuje !! Pozdrawiam Grzegorz ps. wiem że większość swoich wyrobów robisz na oko ( to jest doświadczenie czego mi brakuje ) ale jakbyś mógł opisać dwa lub trzy szczególnie ulubione przez Ciebie potrawy na wędzonki ( i nie tylko - również co robisz z ryb ) ze szeczególowym opisem co i jak robisz, to byłbym naprawdę BARDZO zobowiązany Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: wczoraj robiliśmy paprykę z miodem :thumbsup: i pomaczkę z papryki i pomidorów.Degustacja teraz na śniadanko :grin: :thumbsup: @ grzegorz565 proszę podaj przepis na pomaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: swadziu :grin: zupa rybna;najlepiej jak masz kilka gatunków ryb,jak są małe to gotujesz w całości lub filety,dobrze jak są szkielety,w małych usuwasz oczy i skrzela.Na początku gotujesz same warzywa,Ja jeszcze daję kostkę rosołowa,sól,pieprz,liść,ziele,marchew,seler,cebulę,por.Po godzinie odcedzam warzywa i wkładam ryby,na 20-30min,zależy od ryb.Po ugotowaniu ryby obieram i łączę z wywarem.Na patelni szklę cebulę i O,5 papryki,dodaję do zupy.Mój tajny składnik to paluszki krabowe mrożone,które kroję na 2mm i zalewam zupą.Sam musisz doprawić do smaku.Przepisy :grin: Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap: [ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 20:43 ]:grin: Gazda :grin: Pomaczka;3kg papryki,15dkg papryki ostrej,przekręcić przez maszynkę.Zalewa;1 szk.octu,1\2kg cukru,3 łyżki soli,3 słoiczki koncentratu pomidorowego-zagotować,wymieszać z paprykami-zagotować,3 główki czosnku wycisnąć i chwilę pogotować.Po włożeniu do słoiczków zalać olejem :grin: nakładamy gorące i odwracamy słoiki do góry dnem :grin: Smacznego :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 14 Września 2011 Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap: Tu masz 100% racji Dzięki wielkie za przepis na zupkę, w sobotę będzie na obiadek :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 14 Września 2011 tą cienką po godzinie trzeba przekręcić o 180*,żeby się równo wędziłatak myślałem zrobić :grin: małe kiełbaski mam powiązane,za podpowiedz dzięki :grin: a jak z polędwiczkami i polędwicami,czy powie mi Pan trochę więcej coś o tym,jak peklowane i wędzono? Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 14 Września 2011 W powyższym moim poście: " grzegorz565 napisał/a:Ty za bardzo chciałbyś szybko posiąść cała NASZĄ wiedzę :grin:początek masz dobry :grin: małymi kroczkami NAS dogonisz :grin: :thumbsup: :clap: Tu masz 100% racji :)" miałem na myśli że chciałbym już posiadać taką więdzę ja Wy a na to by Was dogonić w temacie zadymiania to myślę że potrzebuję jeszcze bardzoooooo dużą ilość czasu - praktyka czyni mistrza Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: Robię taką mieszankę;sól morska,sól kamienna,peklosól,zioła i przyprawy.Sypię na oko,bo już tyle lat tak robię,że mam wprawę :grin: na większe kawałki sypię więcej,a na mniejsze mniej.A składniki różne mieszam,zawsze jednych dodaje mniej lub więcej,albo wcale. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 14 Września 2011 w gotowaniu potraw daje też wszystkiego na oko,ale w wędzeniu jestem jeszcze młody i staram się trzymać się wagi :grin: ale po woli już i to opracowuje :grin: krzyżacka i scinkowa idzie do lodówki.dwa pętelki krzyżackiej przytrzymałem 30 min.w temp.85-90 i już jednego pętelka niema :thumbsup: sol do polędwiczek i polędwic jakoś dobiorę wagowo :wink: a ile czasu Pan pekluje je i w jakich temperaturach wędzi? P.S.udka to jakoś tak,dla rozmaitości wpadły :thumbsup: do udek użyłem mieszanki od Zbója Madeja,mieszanka b.dobrze dobrana :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 14 Września 2011 Ale ja Wam zazdroszę że jesteście posiadaczami wędzarni !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/10/#findComment-175758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.