Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja też mam taką i właśnie ie zakończyłem nadziewać 10 kilogramów białej spisuje się rewelacyjnie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197396
Udostępnij na innych stronach

:grin: mięso zapeklowane,za tydzień próba nadziewarki :grin: wędzarnia gotowa :grin: jutro odbiór :grin: takie szynki najbardziej lubię(była robiona na początku grudnia) :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197732
Udostępnij na innych stronach

:grin: przywiozłem nową wędzarnię :grin: z zewnątrz pomazałem drewnochronem,wieko do wędzenia będzie zdejmowane.Koszt takiej wędzarni;kamionka 200zł,bloczki betonowe 60zł,tartak 300zł,drewnochron i pędzel 18zł,całkowity koszt 578 zł.Za tydzień w piątek pierwsze wędzenie :grin: oby nie trzeba było przeprosić starą :grin:

 

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 12:50 ]

:grin: będzie stała w tym miejscu :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197895
Udostępnij na innych stronach

wieko do wędzenia będzie zdejmowane.

Witam Cie Grzesiek,a czy nie lepiej było zainwestować jeszcze parę zł. i kupić zawiasy,żeby nie dźwigać "daszku" od wędzarni? Pozdrawiam i trzymam kciuki :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197897
Udostępnij na innych stronach

:grin:będzie zrobione ramie z krążkiem :grin: i unoszone do góry,myślę czy złapać na środku czy rogach,zawieszę na łańcuchach,stosownie do klimatu w ogrodzie :grin: a może jak piszesz na zawiasach :grin:

 

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 13:11 ]

:grin: jednak na łańcuchach,ma chronić od deszczu lub śniegu,worki nie mogą namoknąć :grin: słaba przenikalność dymu :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197902
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze oprócz zawiasów zamontuj 2 amortyzatory od klapy poloneza.Nie trzeba będzie dziwigać przy otwieraniu.Oprócz tego możesz jeszcze przyczepić worki pomiędzy dachem a komorą coby śnieg i deszcz nie leciał do środka przy otwartym dachu.Powodzenia. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-197907
Udostępnij na innych stronach

:grin: w piątek filetowałem łososia,posoliłem grubą morską sola i natarłem wyciśniętym czosnkiem.Stał w lodowce dwa dni,dzisiaj pokroiłem,dodałem maggi w płynie i liście które zamroziłem jesienią,olej z oliwek.Zrobiłem sałatkę z pekinki,czarnej rzepy,pora,czosnku.Do takiego carpaccio powinna być świeża biała bułka z masłem. :blush: Ale miałem tylko starego razowca. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198221
Udostępnij na innych stronach

Do takiego carpaccio powinna być świeża biała bułka z masłem

Witam,przy takim daniu i razowy wygląda dobrze :thumbsup: Gdzieś czytałem że świeży chleb jest nie zdrowy dla żołądka :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198223
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

gratuluję nowej wędzarni :clap: :clap: . A co z paleniskiem i kanałem dymnym ?

Robisz nowe czy zostaje to co jest ( czekam na szczegółowe fotki ) ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198255
Udostępnij na innych stronach

:grin: Grzegorz :grin: cofnij się dwie strony to wszystko zobaczysz. :grin: Wczoraj postawiłem wędzarnię na fundamencie :grin: Tak myślę czy przepalić wcześniej(w piątek pierwsze wędzenie w tej wędzarni) jak wyjdzie coś nie tak to można nanieść poprawki :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198264
Udostępnij na innych stronach

Przepal ,przepal.Nie wiadomo co wyjdzie. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198266
Udostępnij na innych stronach

wieko do wędzenia będzie zdejmowane.

Może warto zamontować zawiasy i zrobić dźwigany na jedną stronę ;zawsze można jakiegoś klocka podłożyć i będzie fajna regulacja dymem i temperaturą .

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia w czasie pierwszej ( dziewiczej ) próby nowego sprzętu .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198285
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj danie rybne z produktów jakie były w domu;ryba zamrożona,seler,marchew,pietruszka(pokroiłem w słupki),cebula(piórka).Śmietanę zebrałem z kwaśnego mleka,dodałem chrzan i żurawiny aby zrobić sos ,polać potrawę.Rybę i warzywa lekko obsmażyłem,polałem sosem i zapiekłem 20min.180*C.Przed podaniem posypałem pietruszką i siemię lniane. :grin: :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 19:14 ]

:grin: zostało trochę łososia(w piątek filetowałem na carpaccio),zrobiłem zupę rybną,zagęściłem paluszkami krabowymi.Na deser sok;jabłka,seler,pietruszka,burak,marchew. :grin: http://images38.fotosik.pl/1316/2b12f4f2d0bb697dmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1335/207edcd83870c487med.jpg /1289/12727ea7e45eeccbmed.jpg[/img][/url] http://images46.fotosik.pl/1283/c64d019bd73e8c62med.jpg http://images47.fotosik.pl/1326/8b413038643328a0med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198440
Udostępnij na innych stronach

Witam,przy takim daniu i razowy wygląda dobrze :thumbsup: Gdzieś czytałem że świeży chleb jest nie zdrowy dla żołądka :grin: Pozdrawiam.

Jeśli chlebek jest na zakwasie to nawet świeży można jeść, problemy z brzuszkiem zaczynają się przy chlebku drożdżowym ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198547
Udostępnij na innych stronach

przywiozłem nową wędzarnię

grzesiu zastanawiam się właśnie nad takową wiejską wędzarnią.... czy kanał dymny ziemny robisz ??? I palenisko... Jak to nie tajemnica, to podziel się z nami... swoimi doświadczeniami :)

 

Co do twoich wyrobów i dań... to żonka Twoja powinna chyba z jakąś dubeltówką chodzić albo ochronę wynająć, co by cię ktoś nie porwał... do kuchni... :) pozdrawiam !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198548
Udostępnij na innych stronach

:grin: Artur na 39 str.są zdjęcia jak przygotowałem kanał i palenisko do postawienia wędzarni.Do tej pory wędziłem;beczka metalowa,krąg betonowy,wędzarnia z cegły a teraz przyszedł czas na drewnianą.Zasada wędzenia zawsze była ta sama. :grin: Jutro robię sery w czwartek kiełbasy i wiązanie mięsa :grin: piątek dym :grin: Opiszę wrażenia,trochę kiepsko bo nadchodzi mróz ale nie niema co peniać tylko spinać pośladki i do roboty.Rok temu wędziłem -18*C :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-198559
Udostępnij na innych stronach

:grin: nowa nadziewarka jest BDB :grin: zrobiłem 10kg kiełbasy,oczywiście próba lejka do kabanosów była obowiązkowa :grin: . Na obiad kiełbasa się parzy,przygotowałem danie z soi.Na słonince usmażyłem cebulę,idę wyjąc kiełbasę i lekko ją ob smażę.:grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-199009
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

 

dziekujemy, prosimy rowniez o pozdroweinie Grazki oraz syna i synowej.

 

Do zobaczenia na kursie dojrzewajacych, mistrzu Ty nasz :grin:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-199067
Udostępnij na innych stronach

:grin: premiera wędzarni -14*C :grin: trzeba było grzać nogi przy palenisku.Wędzarnia spisywała się BDB :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-199241
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565 gratuluję udanej premiery :grin: super kolorki pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-199243
Udostępnij na innych stronach

:grin: premiera wędzarni -14*C

grzegorz565, :clap: aż miło popatrzeć jak ta wędzarnia dymi i efekt końcowy do pozazdroszczenia :thumbsup:

Gratuluję udanego rozprawiczenia :grin: i życzę powodzenia w dalszym użytkowaniu .

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/25/#findComment-199245
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.