Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz 565 !!!

 

SMAKOWITOŚCI I FOTY ORAZ OCZYWIŚCIE KOLOROWE SERWOWANIE - ALE SMAK :clap: :clap: :clap:

 

GRATULACJE I PODZIW :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227449
Udostępnij na innych stronach

:clap: Grzesiu co to za kiełbasa :question: i w/g jakie receptury :question: :clap: :thumbsup:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227495
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, jaka masz zgrzewarke do folii? Wyglada ze ma skuteczna pompke
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227497
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, wiesz co , ja to myślę że trzeba by tam do Ciebie zajrzeć , wezmę pół zawartości walizki , no bo kto by jajkami i orzeszkami się zajadał przy takich smacznych wyrobach :grin: ten serek mi sie bardzo podoba :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227516
Udostępnij na innych stronach

:grin: to jest kiełbasa G 565

 

Wiecie już od dawna,że żadnych receptur nie używam.

 

Za każdym razem jest inna,mięso klasyfikuję na oko,to będzie pokrojone,następne kawałki na szarpaku zelmerka 5 :grin: tylko resztki i słoninę na 3.

 

Przyprawiam tak jak czuję,że będzie dobrze.

 

Zgrzewarka(bifinett) na razie robi dobrze :grin:

 

Dzisiaj zrobiłem ser z 20l mleka,teraz leży pod obciążeniem (dwie porcje).

 

W tej chwili piekę jabłecznik z tego rocznych jabłek. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227517
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,wspaniałości "na oko" robisz.Miałam okazję kosztować...smak..hmmmm.. pamiętam do dziś. A serki już doskonałe widzę :thumbsup:

Pozdrawiam

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227521
Udostępnij na innych stronach

:grin: Elu,serki powoli opanowuję.

 

Dzisiaj na przykład po pokrojeniu skrzepu,po opadnięciu na dno (15min),ponownie postawiłem na kuchence powoli podgrzewałem do 40*C i oczywiście ciągle ręka mieszałem.Zobaczę co z tego wyjdzie. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227523
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser który robiłem 3 lipca,15l mleka, 65g soli,jeden duży jogurt w smaku idealny.Po odciśnięciu ważył 1935g,dzisiaj 1503g.Już jest jadalny.

 

Ser robiony 12 lipca,20l mleka,dwa duże jogurty,50g soli. Mało słony i za kwaśny.Dzisiaj dwie porcje ważą 2448g.Jest za świeży do jedzenia. :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228077
Udostępnij na innych stronach

:grin: w końcu wyciąłem do ,,form,, krążki (talerz robił faldę na serze,ciężko było dobrać odpowiednią średnicę talerza,to mnie bardzo wk...ło) zrobiłem po dwa krążki na formę,ponieważ ,,forma,, nie jest cylindryczna. :grin:

 

Dzisiaj pojadę po mleko,jutro zrobię ser i będzie test krążków. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228097
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel,dokładnie to nie wiem ale chyba będę żył :grin:

 

Spisują się bardzo dobrze co widać na zdjęciach jak zwiększam obciążenia :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228224
Udostępnij na innych stronach

:grin: cel został osiągnięty :grin: jest taki kształt,który zamierzyłem osiągnąć :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228296
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu wstaw wg jakiego przepisu robisz te sery ... podałeś co prawda ilosć mleka i jogurtu oraz ilość soli ale może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss ;)

Wyglądają naprawdę bardzo ciekawie :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228299
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, :thumbsup: :clap: super... po prostu piękne idealne serki :grin:

może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss

przyłączam się ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228301
Udostępnij na innych stronach

:grin: przepisu jako takiego nie mam.

 

Za każdym razem coś zmieniam,szukam swojego smaku.Tak jak w wędlinach.

 

To kombinuje z kwasowością,teraz na przykład dodałem własny jogurt.

 

Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam.

 

Jak już ser będzie taki jak chcę to wszystko opiszę. :grin:

 

Myślę,że za rok osiągnę zamierzony własny smak sera.Kształt już mam :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228308
Udostępnij na innych stronach

ALe podpuszczkę jakaś stosujesz czy sam jogurt ? ... jak wytracasz pierwszy skrzep przed późniejszym podgrzaniem ? co z dojrzewaniem - gdzie, ile, jak ?

Ja wiem że ty nie lubisz pisac ale może Cię zmobilizujemy troszkę :cool: :lol:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228311
Udostępnij na innych stronach

Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap:
http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228314
Udostępnij na innych stronach

:grin: roger :grin: na 20l mleka daję 30 kropli,po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki.Najpierw nożem potem trzepaczka.Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki.

 

Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem.

 

Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku.Następnie pakuje go próżniowo.Jesienią i zimą będzie leżał w garażu. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228367
Udostępnij na innych stronach

No i już wiemy więcej o Twoim serku Grzesiu jeszcze napisz w jakiej temperaturze zadajesz podpuszczkę, kiedy dodajesz jogurt i co robisz z serwatką ;):cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228370
Udostępnij na innych stronach

:grin: jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228372
Udostępnij na innych stronach

No widzisz i teraz już wiemy prawie wszystko bo zastanawia mnie jeszcze skąd ten serek taki zółty ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.