Szostek Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 12 Lipca 2012 Grzegorz 565 !!! SMAKOWITOŚCI I FOTY ORAZ OCZYWIŚCIE KOLOROWE SERWOWANIE - ALE SMAK :clap: :clap: :clap: GRATULACJE I PODZIW :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 12 Lipca 2012 :clap: Grzesiu co to za kiełbasa :question: i w/g jakie receptury :question: :clap: :thumbsup: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 12 Lipca 2012 Grzesiu, jaka masz zgrzewarke do folii? Wyglada ze ma skuteczna pompke Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 12 Lipca 2012 Przydała by się ta kiełbaska na ten weekend! Serek tez by się nie zmarnował. Receptura tez mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 12 Lipca 2012 grzegorz565, wiesz co , ja to myślę że trzeba by tam do Ciebie zajrzeć , wezmę pół zawartości walizki , no bo kto by jajkami i orzeszkami się zajadał przy takich smacznych wyrobach :grin: ten serek mi sie bardzo podoba :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 12 Lipca 2012 :grin: to jest kiełbasa G 565 Wiecie już od dawna,że żadnych receptur nie używam. Za każdym razem jest inna,mięso klasyfikuję na oko,to będzie pokrojone,następne kawałki na szarpaku zelmerka 5 :grin: tylko resztki i słoninę na 3. Przyprawiam tak jak czuję,że będzie dobrze. Zgrzewarka(bifinett) na razie robi dobrze :grin: Dzisiaj zrobiłem ser z 20l mleka,teraz leży pod obciążeniem (dwie porcje). W tej chwili piekę jabłecznik z tego rocznych jabłek. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 12 Lipca 2012 Grzesiu,wspaniałości "na oko" robisz.Miałam okazję kosztować...smak..hmmmm.. pamiętam do dziś. A serki już doskonałe widzę :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 12 Lipca 2012 :grin: Elu,serki powoli opanowuję. Dzisiaj na przykład po pokrojeniu skrzepu,po opadnięciu na dno (15min),ponownie postawiłem na kuchence powoli podgrzewałem do 40*C i oczywiście ciągle ręka mieszałem.Zobaczę co z tego wyjdzie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 13 Lipca 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-227588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 15 Lipca 2012 :grin: Blues festiwal Suwałki :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 16 Lipca 2012 :grin: ser który robiłem 3 lipca,15l mleka, 65g soli,jeden duży jogurt w smaku idealny.Po odciśnięciu ważył 1935g,dzisiaj 1503g.Już jest jadalny. Ser robiony 12 lipca,20l mleka,dwa duże jogurty,50g soli. Mało słony i za kwaśny.Dzisiaj dwie porcje ważą 2448g.Jest za świeży do jedzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 16 Lipca 2012 :grin: w końcu wyciąłem do ,,form,, krążki (talerz robił faldę na serze,ciężko było dobrać odpowiednią średnicę talerza,to mnie bardzo wk...ło) zrobiłem po dwa krążki na formę,ponieważ ,,forma,, nie jest cylindryczna. :grin: Dzisiaj pojadę po mleko,jutro zrobię ser i będzie test krążków. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 17 Lipca 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 17 Lipca 2012 Grzesiu, z czego wykonane są krązki?Z Teflonu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 17 Lipca 2012 :grin: Daniel,dokładnie to nie wiem ale chyba będę żył :grin: Spisują się bardzo dobrze co widać na zdjęciach jak zwiększam obciążenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: cel został osiągnięty :grin: jest taki kształt,który zamierzyłem osiągnąć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 18 Lipca 2012 Grzesiu wstaw wg jakiego przepisu robisz te sery ... podałeś co prawda ilosć mleka i jogurtu oraz ilość soli ale może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss Wyglądają naprawdę bardzo ciekawie :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 18 Lipca 2012 grzegorz565, :thumbsup: :clap: super... po prostu piękne idealne serki :grin: może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisssprzyłączam się ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: przepisu jako takiego nie mam. Za każdym razem coś zmieniam,szukam swojego smaku.Tak jak w wędlinach. To kombinuje z kwasowością,teraz na przykład dodałem własny jogurt. Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam. Jak już ser będzie taki jak chcę to wszystko opiszę. :grin: Myślę,że za rok osiągnę zamierzony własny smak sera.Kształt już mam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 18 Lipca 2012 ALe podpuszczkę jakaś stosujesz czy sam jogurt ? ... jak wytracasz pierwszy skrzep przed późniejszym podgrzaniem ? co z dojrzewaniem - gdzie, ile, jak ? Ja wiem że ty nie lubisz pisac ale może Cię zmobilizujemy troszkę :lol: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 18 Lipca 2012 Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap: Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: roger :grin: na 20l mleka daję 30 kropli,po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki.Najpierw nożem potem trzepaczka.Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki. Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem. Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku.Następnie pakuje go próżniowo.Jesienią i zimą będzie leżał w garażu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 18 Lipca 2012 No i już wiemy więcej o Twoim serku Grzesiu jeszcze napisz w jakiej temperaturze zadajesz podpuszczkę, kiedy dodajesz jogurt i co robisz z serwatką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 18 Lipca 2012 No widzisz i teraz już wiemy prawie wszystko bo zastanawia mnie jeszcze skąd ten serek taki zółty Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/45/#findComment-228378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.