Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin:

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

Grzesiu FANTASTYCZNE ZDJĘCIA!!! :grin: :wink:

 

BTW

Widzę, że PiS ma konkurencje POWAŻNĄ! :tongue:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231105
Udostępnij na innych stronach

:grin: Marku :grin: to nie konkurencja.My tylko się tak dostrajamy do jubileuszowego zlotu grupy Warmińsko -Mazurskiej,serdecznie CIĘ tam zapraszamy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231114
Udostępnij na innych stronach

grzegorz jadłeś kiełbasę w sztucznych osłonkach 19 i 30-32 ?

Twoje wrażenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231139
Udostępnij na innych stronach

:grin: miro nie jadłem takich kiełbas (chyba,że nie wiedziałem) tej 19 kolagenowej też jeszcze nie próbowałem.30-32 sztucznych nie spotkałem. :blush:

 

Gwizdek,temperatury wędzenia nie znam bo nie mierzę.

W wędzarni podczas wędzenia mam różną temperaturę,od strony paleniska jest niższa(sery,kiełbasy) w środku wyższa(szynki,polędwice,polędwiczki) i na końcu wysoka dla boczków i słoniny.Taki rozkład temperatury bardzo Mi odpowiada ponieważ mogę wędzić cały asortyment jednym pociągnięciem. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231175
Udostępnij na innych stronach

:grin: może się komuś przyda taka rada.

 

W okresie letnim mięso trzymam w lodówce,które wyjmuję dopiero rano po rozpaleniu wędzarni.Wędzarnia się grzeje w tym czasie wiążę szynki,polędwice,boczki,słoninę.

 

Kiełbasę robię dzień wcześniej po napchaniu wkładam do skrzynki i do lodówki.Rano rozwieszam na kije.

 

Jak widać brak czasu na osadzanie i ociekanie.(ze względu na warunki panujące latem)

 

Wczoraj wpadł Mi taki pomysł żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć szynki,polędwice i polędwiczki.

 

Bardzo dobry sposób na skrócenie obsuszania w wędzarni i przejścia do właściwego wędzenia. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231214
Udostępnij na innych stronach

żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć

Też tak robię, później jeszcze wiatrakiem sobie pomagam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231215
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Sprawdź wyroby po osuszeniu ręcznikiem papierowym czy nie pokryją się "rosą" w wędzarni. Jak jest różnica pomiędzy wędzonką ,a otoczeniem - warunku termiczne w wędzarni, to zawsze wykropi się para wodna. Prawidłowe osuszanie odbędzie się gdy temperatura wędzonki będzie zbliżona do otoczenia. Ja nie widzę sensu osuszać zimnych wyrobów i potem wkładać do nagrzanej wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231216
Udostępnij na innych stronach

:grin: a Ja widzę taki sens ponieważ skraca MI to czas wędzenia a różnicy w smaku nie dostrzegłem.

 

Efekt MI się podoba i tak latem będę robił :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231223
Udostępnij na innych stronach

grzegorzu karkówka wygląda bardzo smakowicie.

Można prosić o przepisik ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231259
Udostępnij na innych stronach

:grin: przepis bardzo prosty :grin:

 

Smażę lekko karkówkę(wcześniej przyprawioną ) na tym samym oleju szklę cebulę,paprykę i czosnek.

 

W tym samym czasie gotuję fasolkę i marchew (w jednym garnku).

 

Przygotowanie sosu;szklanka wrzącej wody,pół kostki rosołowej którą rozpuszczam w tej wodzie.Biorę dużą łyżkę mąki i tyle samo masła,mieszam do jednej konsystencji na talerzu.

 

Wlewam rozpuszczoną kostkę na patelnię gdzie szklą się warzywa,wkładam mąkę z masłem i rozprowadzam aż powstanie sos jak za gęsty to dolewam trochę wody.Wkładam karkówkę i przez godzinę pyrka na bardzo małym ogniu.Następnie dodaję fasolkę i marchew (do rozrzedzania sosu biorę wodę z gotującej się fasoli i marchwi). Sos przyprawiam do smaku.

 

Życzę smacznego :thumbsup:

 

Dzisiaj zrobiłem podobnie, kotlet mielony i do sosu dodałem kurki (wcześniej obgotowałem) :thumbsup:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231271
Udostępnij na innych stronach

Przygotowanie sosu;szklanka wrzącej wody,pół kostki rosołowej którą rozpuszczam w tej wodzie.Biorę dużą łyżkę mąki i tyle samo masła,mieszam do jednej konsystencji na talerzu.

 

Trochę się zamotałem.

Czyli kostka osobno, a mąka z masłem osobno ?

Masło rozpuszczone czy twarde ?

:grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231281
Udostępnij na innych stronach

:grin: kostka osobno rozpuszczona w wodzie i wlana na patelnię,masło trzeba wcześniej wyjąc z lodówki ale nie roztapiać i mieszamy na talerzu :grin:

 

Możesz zrobić bardzo prostą wersję sosu;tylko wrząca woda,kostka,mąka,masło.Chcesz sos ciemniejszy to parę kropli sosu sojowego :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231309
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grześ.

Zrobię przy najbliższej okazji.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231371
Udostępnij na innych stronach

:grin: wiosną ser wędzony oscypek zapakowałem próżniowo,dziś degustacja tego sera :thumbsup: jestem pod wrażeniem smaku,zapachu,konsystencji.Został jeszcze jeden,przywiozę na zlot W-M.

 

Na zdjęciu po lewej ser z wczesnej wiosny po prawej z czerwca.

 

Sery dobrze dojrzewają zapakowane próżniowo,trzeba tylko kontrolować opakowania jak się zrobią luźne to pakuję na nowo i dalej leżą w lodówce. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231378
Udostępnij na innych stronach

Sery dobrze dojrzewają

:grin:super :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231385
Udostępnij na innych stronach

oscypek zapakowałem próżniowo

Pilosy też pakowałem próżniowo, dwa tygodnie w temp. 4*. Nadal supcio :thumbsup: i jak piszesz, pewnie i dłużej by wytrzymały.

 

P.S.

Zgrzewarkę próżniową mam od niedawna i cały czas testuję jakość po "przelegiwaniu" ;)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231397
Udostępnij na innych stronach

Moja znajoma leciała z Francji i jej nie puściły na burtę samolotu z serem(w ręcznym bagażu), posądziły materiał wybuchowy.

No a że można przypuścić w takiej formie sera?

 

 

Granat - limonka*! :grin:

 

http://i006.radikal.ru/0712/29/4a0effb1189e.jpg

 

http://s50.radikal.ru/i127/0812/66/a2afc3267d8f.jpg

 

*rosyjska nazwa

 

Grzegorz, :clap: :clap: :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231404
Udostępnij na innych stronach

Feederman, mnie kiedys w Belgii na lotnisku nie puscili z serem typu camembert - a był z opactwa w Chimay... bo to materiał wybuchowy. Chciałem go zjeśc na miejscu,ale niestety mi nie dali :( co za szaleństwo...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231406
Udostępnij na innych stronach

jacinto, no a jej z Gorgonzola poplątały :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.