EL GREGOR Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 21 Września 2012 :grin: Kaziu :grin: to są liście laurowe i czosnek pocięty w cienkie plasterki,pieprz i ziele roztłuczone w moździerzu.Zawsze daję do zalewy na początku jak wyjmuje po tygodniu to podczas wiązania wkładam pod siatkę :grin: tak mi się podoba i wygląda z czym było peklowane. Krytyki się nie boję ze strony Mariusza ponieważ uprawiamy różne szkoły.On bardzo prostą Ja trochę zawiłą. Na pewno zmienimy zadanie o swoich wyrobach jak się spotkamy i wymienimy smakami. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 21 Września 2012 EL GREGOR, co do listków i innych pieprzów na wyrobach tłumacz prosto: tak wyglądają wyroby typu "Mac Gregor" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 24 Września 2012 :grin: Andrzeju,tak będę pisał :grin: Boczek po około trzech tygodniach :grin: Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior) dla mnie dwa razy nie trzeba mówić :grin: rano jak poszła do pracy pojechałem na wieś po mleko jak wróci to ser prawie gotowy. Jutro na śniadanie degustacja. Zamówiłem od razu mleko na jutro ale to już będzie dojrzewający. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: po trzech tygodniach pora zobaczyć co się dzieje :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 25 Września 2012 Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior) I nam też. :thumbsup: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: Sasza ser El Gasior miał być dzisiaj na śniadanie ale przedłużę jeszcze dobę żeby dobrze się odcisną (jak ma być oryginał to potrzebuje dwie doby) nie może być lipy i nie idę na skróty :grin: :grin: po prawej stronie zdjęć ser EL Gąsior i wczorajsza ricotta,po lewej dzisiejszy ser 565 i grzejąca się serwatka na ricottę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 25 Września 2012 EL GREGOR, czy istniej mozliwość otrzymania przepisu na ser "EL Gąsior". Niestety nie dane mi było bycie przy produkcji , ale degustacja :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: proszę bardzo :grin: 10l mleka12 kropli podpuszczki soliłem z reki reki :grin: 50g na 1kg masy serowej wystarczy,nadmiar soli podczas wyciskania wypłynie razem z serwatka (sole dopiero jak odoleję serwatkę od masy serowej)barwnika i chlorku nie dawałem :grin: Podgrzewasz mleko do 37*C ciągle mieszając dla wyrównania tem.Dodajesz podpuszczkę rozcieńczoną w wodzie,wlewasz i mieszasz 1 min.następnie uspokajasz mleko,żeby nie było wiru.Stawiasz i okrywasz garnek.Po około 45min. sprawdzasz skrzep na przełamanie.Tniesz skrzep na kostkę 2x2cm i następnie jeszcze trzepaczką rozdrabniasz na mniejsze kawałki,przykrywasz i po 15min.zbierasz serwatkę aż ukaże się masa serowa,lekko przemieszasz i pod koc na 15 min. i powtarzasz tak aż usuniesz całą serwatkę z masy serowej.I teraz rozdrabniasz jeszcze ręką masę i solisz.Wkładasz masę serową do pojemnika wyścielonego gazą i po godz. zdejmujesz gazę przewracasz,następnie obracasz już ser (z początku co godzinę a potem rzadziej ) i systematycznie zwiększasz obciążenie. Za dwa dni jest już EL Gąsior. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: Ścinkówce już mało brakuje :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 25 Września 2012 EL GREGOR, ty sadysto :tongue: . :clap: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 26 Września 2012 :grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin: Dzisiaj kanapki do pracy dla Grażki z serem LE Gąsior (posmarowane ricottą):grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 26 Września 2012 :grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin: Grzesiu, jak dodasz różnej kombinacji suszonych ziół do skrzepu razem z solą przed ściśnięciem. To wtedy ser koryciński, będzie prawie taki jak El gąsiar vel spartan. :grin: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 26 Września 2012 Drażnisz ...... oczy Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 26 Września 2012 EL GREGOR, szynki ty obwiązywać umiesz - czas brać się za mozzarellu :clap: :thumbsup: :lol: http://www.youtube.com/watch_popup?v=7vymXC0Cnxw&vq=medium Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 26 Września 2012 musze się o to zapytać czy ten ser powstał po 2 DNIACH :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 26 Września 2012 :grin: Daniel tak zrobię tylko trzeba ten zjeść,kawałek zostawiłem,resztę zapakowałem bo jest mało słony i może skwaśnieć. Sasza mam teraz dużo ricotty i tego świeżego sera, trzeba zjeść :grin: przyjdzie czas na mozzarelle :grin: A jeszcze z 10kg dojrzewa :grin: rimir :grin: oczywiście dwa dni i już możesz serek zajadać :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 27 Września 2012 :grin: wczoraj bardzo pracowite popołudnie aż do ciemnej nocy :sad: Grażka zagoniła do przetworów,jabłka,ajwar i keczup :grin: Dzisiaj na śniadanie musiała być degustacja :thumbsup: wypadło na ajwar. Koniecznie musiałem zetrzeć ser EL Gąsior.(chciałem sprawdzić jak będzie się tar na tarce,bez problemów,jeszcze czeka go próba termiczna) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 28 Września 2012 :grin: ciąg dalszy zabawy z serem EL Gąsior :grin: Dzisiaj dla Grażki dodatek do sałatki (śniadanie w pracy) :thumbsup: A dla Grzesia wymyśliłem picę motocyklisty (zaraz pakuje się na zakończenie sezonu motocyklowego,koledzy z Ełku organizują)dlatego taka nazwa. Ziemniaki z wczorajszego obiadu trzeba było zagospodarować i sprawdzić ser EL Gąsior jak się zachowa pod temperaturą.(wynik pozytywny) szklaneczka własnego jogurtu polepszy trawienie :grin: :thumbsup: http://images37.fotosik.pl/1788/381bed0469e7ead5med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 30 Września 2012 :grin: oficjalnie sezon motocyklowy na W-M zamknięty :sad: Przyjechało kilkudziesięciu kolegów od Saszy z Kaliningradu :grin: http://imageshack.us/a/img259/2656/dsc08156m.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img528/961/dsc08082y.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 15:33 ]musiałem przetrenować nowy sposób wklejania zdjęć :grin: jakoś się udało zaraz następne :grin: [ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 15:38 ]:grin: http://imageshack.us/a/img688/2310/dsc08087.JPG Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img440/4884/dsc08094me.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img710/1959/dsc08101f.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img687/982/dsc08107k.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img195/5315/dsc08121gy.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img69/4324/dsc08123ns.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img703/6945/dsc08118u.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1320 Opublikowano 30 Września 2012 :grin: oficjalnie sezon motocyklowy na W-M zamknięty :sad: Czas zająć się sprawą... :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1321 Opublikowano 30 Września 2012 :grin: tak też to czynię :grin: szynka wędzona 19 wrzesień :grin: http://imageshack.us/a/img209/8493/dsc08131k.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img833/5927/dsc08134a.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img803/8100/dsc08135r.jpg Uploaded with ImageShack.us szynki,boczek i polędwica wędzona miesiąc temu :grin: http://imageshack.us/a/img211/4671/dsc08141l.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img99/4181/dsc08143m.jpg Uploaded with ImageShack.us miks na talerzu jeszcze jest kiełbasa,słonina i szynka wędzone 19 września. :grin: :thumbsup: http://imageshack.us/a/img202/6692/dsc08148a.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img832/4489/dsc08152d.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1322 Opublikowano 1 Października 2012 :grin: Grażka wczoraj zrobiła miks z żurawin,miodu i czosnku dla zdrowotności :grin: http://imageshack.us/a/img267/1685/dsc08161ux.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img339/1276/dsc08165n.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img443/2334/dsc08168e.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img607/7899/dsc08171j.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img513/4325/dsc08174mz.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img822/1739/dsc08177sy.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img407/9859/dsc08179a.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1323 Opublikowano 1 Października 2012 A co to jest to białe w słoiku,bo wygląda na smalec,a nie na miód :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1324 Opublikowano 1 Października 2012 Pewnie miod Lipowy , lub akacjowy zestalony.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1325 Opublikowano 1 Października 2012 Gonzo racja , rzepakowy , trudno uczymy sie całe zycie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.