Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) robię taką mieszankę peklującą 1kg soli grubej,1kg soli drobnej morskiej do tego 0,5 kg peklospli i po torebce przypraw jakie wcześniej podawałem.Przyprawy rozbijam w moździerzu a liść łamię na drobno.Taką przyprawą też pekluję mięso na sucho.

Alkohol leją jaki mam pod ręką to co napisałeś to jest bdb,też nieraz leję wytrawne wino.Nie wiem ile się wleje bo z butelki ale tak gdzieś około 100g może więcej na 10kg mięsa. :)

 

Dzisiaj też wędziłem mięso z dzika (łopatkę,karkówkę i szynkę ). :)



Dodano: 14 listopad 2013 - 19:07


:)

 

post-41869-0-84823600-1384452606_thumb.jpg

 

post-41869-0-57145200-1384452618_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313144
Udostępnij na innych stronach

:) ser KWAŚNIAK WARMIŃSKI,który robiłem 26 października :)

 

Jestem pozytywnie zaskoczony smakiem i zapachem :) po tym jak wyglądał po zrobieniu myślałem,że tylko nadaje się do kosza.

 

Przypomina smak sera (nie pamiętam już nazwy był w handlu za komuny ) bardzo lekko kwaskowaty, przyjemny zapach,kruchy . :tongue:

 

Dobrze,że go wtedy nie wyrzuciłem :)

 

Na pewno warty zrobienia tylko nie znam kwasowości tamtego mleka. :)

 

post-41869-0-03669100-1384583296_thumb.jpg

 

post-41869-0-59876200-1384583302_thumb.jpg

 

post-41869-0-70030100-1384583309_thumb.jpg

 

post-41869-0-09607600-1384583319_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313510
Udostępnij na innych stronach

Grześ otworzyłem właśnie zafoliowany kawałeczek sera który mi wysłałeś.

Powiem Ci , że chyba dojrzał-przejrzał , walił przez folię.

W smaku to na pewno potraktował bym go solą.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313523
Udostępnij na innych stronach

:) Tomku :) już nie pamiętam kiedy Ci go dałem :)

 

Prawdopodobnie był słabo (rozszczelnił się ) za foliowany dlatego kupiłem lepszą zgrzewarkę. :)

 

Możesz zrobić zdjęcie tego sera jak coś zostało :) czy leży w śmietniku :)

 

Serdeczne pozdrowienia (po zjedzeniu sera mogą się przydać ) :) :) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313556
Udostępnij na innych stronach

:) w ogrodzie już tylko zostały buraki liściowe :)

 

Kiszka, blanszowane liście buraka (chyba już ostatni raz w tym roku,zapowiadają śnieg),na obiad zupa z liści buraczanych :)

 

post-41869-0-89837300-1384687392_thumb.jpg

 

post-41869-0-67176200-1384687401_thumb.jpg

 

post-41869-0-65496300-1384687410_thumb.jpg

 

post-41869-0-93316600-1384687418_thumb.jpg

 

post-41869-0-62365500-1384687427_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313715
Udostępnij na innych stronach

:) trzeba sprawdzać jak dojrzewają szyneczki  :)

 

Ścinkowa Bartoszycka w 40,karkówka. :) jest dobrze :)

 

post-41869-0-18399500-1384798418_thumb.jpg

 

post-41869-0-92003900-1384798433_thumb.jpg

 

post-41869-0-43259000-1384798448_thumb.jpg

 

post-41869-0-51325900-1384798466_thumb.jpg

 

post-41869-0-01451600-1384798479_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314192
Udostępnij na innych stronach

A ja bardzo rano wstaje i co, nie mam takich dobroci  ;) chyba ze w koncu sobie sama zrobie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314579
Udostępnij na innych stronach

 

 

kto rano wstaje ..........

 

Grzesiu, na ile osób serwujesz takie śniadania ? Jakiś hotel prowadzisz ??? Może jakieś noclegi u Ciebie można zamówić ? Taki weekend z twoimi wyrobami wart byłby każdej ceny :)  :clap:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię tylko z szynki,kroję do zapeklowania na kawałki dużej śliwki i pekluję

Jeszcze jedno pytanie. Mięso na kawałki "duża sliwka", a słonina, też krojona tak samo czy jakos mielona, jak? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315396
Udostępnij na innych stronach

:) słoninę kroję na cienkie paski 5mm i przykrywam zapeklowane mięso (słonina też jest peklowana) i wtedy do lodówki.Po tygodniu słoninę kroję na kostkę 5x5mm i po wyrobieniu mięsa dodaję słoninę i dalej wyrabiam.Ostatnio słoninę zmieliłem za tydzień zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

 

Wczorajszy wieczór przy słoninie. :):tongue: Takie to życie prawdziwego kowboja :)

 

post-41869-0-04059800-1385197477_thumb.jpg

 

post-41869-0-46194600-1385197485_thumb.jpg

 

post-41869-0-86637200-1385197515_thumb.jpg

 

post-41869-0-36009400-1385197523_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315409
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, zrób następnym razem trochę zdjęć w układzie pionowym. 

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315411
Udostępnij na innych stronach

I to jest klimat, lubię takie. :D  A obrus z gazety, rewelka. :clap:

A, i jeszcze jedno i się odczepię. :D Jak mam 1 kg mięsa z szynki, to ile słoniny, około 15 dag czy więcej?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315412
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy wieczór przy słoninie.

A co to za słonina na dwa palce? Foty, tym razem masakra... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315413
Udostępnij na innych stronach

:) Todek na 10 kg szynki daję około 0,5 kg słoniny.

 

Mirek :) już chyba taki klimat się nigdy nie powtórzy (a szkoda) ale o zdjęciach w pionie będę pamiętał.

 

Piotr tu o foty nie chodziło a o wspaniały i nie powtarzalny klimat motocyklowy. :)



Dodano: 23 listopad 2013 - 10:29

post-41869-0-35668700-1385199172_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315415
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że ten gazeciany obrus to tylko taka kreacja artystyczna z elementami prowokacji, a nie rzeczywista "propozycja podania" :laugh: Farba drukarska chyba nie jest suplementem diety.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315417
Udostępnij na innych stronach

:) Maad :) byliśmy na występach gościnnych :) to chyba było lepiej kroić na gazecie czy na brudnym i nie wiadomo kiedy przecieranym stole . :)

 

A dzisiaj rano wspaniale się czuje to widocznie suplement diety pomógł. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315419
Udostępnij na innych stronach

:) Todek na 10 kg szynki daję około 0,5 kg słoniny.

O, i o to chodzi, to jest konkretna informacja. :)

 

 

 

Piotr tu o foty nie chodziło a o wspaniały i nie powtarzalny klimat motocyklowy. :)

Otóż to, te klimaty motocyklowe. :clap: Może spróbuje Cię w przyszłym roku odwiedzić na mojej nowej maszynie. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315420
Udostępnij na innych stronach

:) Kiełbasa ,, Ścinkowa Bartoszycka ,, która była robiona 13 listopada jest już jadalna :tongue: dzisiaj pierwsza degustacja. :)

 

Zapakowałem próżniowo,zobaczę na Święta czy nie zmieni smaku. :)

 

post-41869-0-18463900-1385653878_thumb.jpg

 

post-41869-0-42351600-1385653888_thumb.jpg

 

post-41869-0-84528000-1385653904_thumb.jpg

 

post-41869-0-73805000-1385653913_thumb.jpg

 

post-41869-0-01478300-1385653925_thumb.jpg

 

post-41869-0-78640800-1385653934_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-316954
Udostępnij na innych stronach

:) Po długich i żmudnych eksperymentach powstała taka kiełbasa jaką założyłem zrobić . :)

 

Wersja robocza to była kiełbasa ścinkowa,teraz jest już Ścinkowa Bartoszycka i to jest Moja, tylko moja kiełbasa i nazwa. :)

 

Dwa tygodniu temu po zjedzeniu pomidorów kiszonych wpadł Mi taki pomysł,żeby do słoika z pozostałą wodą i przyprawami wrzucić czosnek.Tak samo zrobiłem po ogórkach i papryce.

 

 Bardziej Mi smakuje po papryce,pozostałe też są bardzo dobre. :tongue::)

 

Na pewno tak będę dalej robił,czosnku jeszcze mam z 200 główek. :)

 

post-41869-0-81473700-1385711632_thumb.jpg

 

post-41869-0-03089900-1385711645_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-317138
Udostępnij na innych stronach

:)  przyszedł czas na boczek wędzony 13 listopada :):tongue:

 

Żeby był komplet to do boczku i słoniny musi być czosnek (w zalewie po papryce ) :):tongue:

 

post-41869-0-60121000-1385919202_thumb.jpg

 

post-41869-0-34055200-1385919216_thumb.jpg

 

post-41869-0-38746000-1385919229_thumb.jpg

 

post-41869-0-69792800-1385919242_thumb.jpg

 

post-41869-0-79421300-1385919255_thumb.jpg

 

post-41869-0-87480600-1385919265_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-317607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.