EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2176 Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) robię taką mieszankę peklującą 1kg soli grubej,1kg soli drobnej morskiej do tego 0,5 kg peklospli i po torebce przypraw jakie wcześniej podawałem.Przyprawy rozbijam w moździerzu a liść łamię na drobno.Taką przyprawą też pekluję mięso na sucho.Alkohol leją jaki mam pod ręką to co napisałeś to jest bdb,też nieraz leję wytrawne wino.Nie wiem ile się wleje bo z butelki ale tak gdzieś około 100g może więcej na 10kg mięsa. Dzisiaj też wędziłem mięso z dzika (łopatkę,karkówkę i szynkę ). Dodano: 14 listopad 2013 - 19:07 Edytowane 14 Listopada 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2177 Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) ser KWAŚNIAK WARMIŃSKI,który robiłem 26 października Jestem pozytywnie zaskoczony smakiem i zapachem po tym jak wyglądał po zrobieniu myślałem,że tylko nadaje się do kosza. Przypomina smak sera (nie pamiętam już nazwy był w handlu za komuny ) bardzo lekko kwaskowaty, przyjemny zapach,kruchy . Dobrze,że go wtedy nie wyrzuciłem Na pewno warty zrobienia tylko nie znam kwasowości tamtego mleka. Edytowane 16 Listopada 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2178 Opublikowano 16 Listopada 2013 Grześ otworzyłem właśnie zafoliowany kawałeczek sera który mi wysłałeś.Powiem Ci , że chyba dojrzał-przejrzał , walił przez folię.W smaku to na pewno potraktował bym go solą. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2179 Opublikowano 16 Listopada 2013 Tomku już nie pamiętam kiedy Ci go dałem Prawdopodobnie był słabo (rozszczelnił się ) za foliowany dlatego kupiłem lepszą zgrzewarkę. Możesz zrobić zdjęcie tego sera jak coś zostało czy leży w śmietniku Serdeczne pozdrowienia (po zjedzeniu sera mogą się przydać ) :) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2180 Opublikowano 16 Listopada 2013 z dnia na dzień chłodniej,szynki dojrzewają zgodnie z planem Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2181 Opublikowano 16 Listopada 2013 z dnia na dzień chłodniej,szynki dojrzewają zgodnie z planem Superaśne dzięki, że pokazałeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2182 Opublikowano 17 Listopada 2013 w ogrodzie już tylko zostały buraki liściowe Kiszka, blanszowane liście buraka (chyba już ostatni raz w tym roku,zapowiadają śnieg),na obiad zupa z liści buraczanych Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-313715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2183 Opublikowano 18 Listopada 2013 trzeba sprawdzać jak dojrzewają szyneczki Ścinkowa Bartoszycka w 40,karkówka. jest dobrze Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2184 Opublikowano 19 Listopada 2013 polędwiczka i kiełbasa z dzika Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2185 Opublikowano 20 Listopada 2013 kto rano wstaje .......... Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2186 Opublikowano 20 Listopada 2013 A ja bardzo rano wstaje i co, nie mam takich dobroci chyba ze w koncu sobie sama zrobie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2187 Opublikowano 21 Listopada 2013 kto rano wstaje .......... Grzesiu, na ile osób serwujesz takie śniadania ? Jakiś hotel prowadzisz ??? Może jakieś noclegi u Ciebie można zamówić ? Taki weekend z twoimi wyrobami wart byłby każdej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-314862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2188 Opublikowano 23 Listopada 2013 Robię tylko z szynki,kroję do zapeklowania na kawałki dużej śliwki i pekluję Jeszcze jedno pytanie. Mięso na kawałki "duża sliwka", a słonina, też krojona tak samo czy jakos mielona, jak? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2189 Opublikowano 23 Listopada 2013 słoninę kroję na cienkie paski 5mm i przykrywam zapeklowane mięso (słonina też jest peklowana) i wtedy do lodówki.Po tygodniu słoninę kroję na kostkę 5x5mm i po wyrobieniu mięsa dodaję słoninę i dalej wyrabiam.Ostatnio słoninę zmieliłem za tydzień zobaczymy co z tego wyjdzie. Wczorajszy wieczór przy słoninie. Takie to życie prawdziwego kowboja Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2190 Opublikowano 23 Listopada 2013 Grzesiu, zrób następnym razem trochę zdjęć w układzie pionowym. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2191 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) I to jest klimat, lubię takie. A obrus z gazety, rewelka. A, i jeszcze jedno i się odczepię. Jak mam 1 kg mięsa z szynki, to ile słoniny, około 15 dag czy więcej? Edytowane 23 Listopada 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2192 Opublikowano 23 Listopada 2013 Wczorajszy wieczór przy słoninie. A co to za słonina na dwa palce? Foty, tym razem masakra... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2193 Opublikowano 23 Listopada 2013 Todek na 10 kg szynki daję około 0,5 kg słoniny. Mirek już chyba taki klimat się nigdy nie powtórzy (a szkoda) ale o zdjęciach w pionie będę pamiętał. Piotr tu o foty nie chodziło a o wspaniały i nie powtarzalny klimat motocyklowy. Dodano: 23 listopad 2013 - 10:29 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2194 Opublikowano 23 Listopada 2013 Mam nadzieję, że ten gazeciany obrus to tylko taka kreacja artystyczna z elementami prowokacji, a nie rzeczywista "propozycja podania" Farba drukarska chyba nie jest suplementem diety. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2195 Opublikowano 23 Listopada 2013 Maad byliśmy na występach gościnnych to chyba było lepiej kroić na gazecie czy na brudnym i nie wiadomo kiedy przecieranym stole . A dzisiaj rano wspaniale się czuje to widocznie suplement diety pomógł. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2196 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Todek na 10 kg szynki daję około 0,5 kg słoniny.O, i o to chodzi, to jest konkretna informacja. Piotr tu o foty nie chodziło a o wspaniały i nie powtarzalny klimat motocyklowy. Otóż to, te klimaty motocyklowe. Może spróbuje Cię w przyszłym roku odwiedzić na mojej nowej maszynie. Edytowane 23 Listopada 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-315420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2197 Opublikowano 28 Listopada 2013 Kiełbasa ,, Ścinkowa Bartoszycka ,, która była robiona 13 listopada jest już jadalna dzisiaj pierwsza degustacja. Zapakowałem próżniowo,zobaczę na Święta czy nie zmieni smaku. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-316954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2198 Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam,imienniku olśnij mnie czym różni się "Ścinkowa Bartoszycka" od ścinkowej.Wyrób pierwsza klasa, pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-316984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2199 Opublikowano 29 Listopada 2013 Po długich i żmudnych eksperymentach powstała taka kiełbasa jaką założyłem zrobić . Wersja robocza to była kiełbasa ścinkowa,teraz jest już Ścinkowa Bartoszycka i to jest Moja, tylko moja kiełbasa i nazwa. Dwa tygodniu temu po zjedzeniu pomidorów kiszonych wpadł Mi taki pomysł,żeby do słoika z pozostałą wodą i przyprawami wrzucić czosnek.Tak samo zrobiłem po ogórkach i papryce. Bardziej Mi smakuje po papryce,pozostałe też są bardzo dobre. Na pewno tak będę dalej robił,czosnku jeszcze mam z 200 główek. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-317138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2200 Opublikowano 1 Grudnia 2013 przyszedł czas na boczek wędzony 13 listopada Żeby był komplet to do boczku i słoniny musi być czosnek (w zalewie po papryce ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/88/#findComment-317607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.