Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grześ , teraz zrób inaczej , do zalewy po śliwkach w occie, wrzuć ostre małe  papryczki !!!

Pozdrawiam Ciebie i Grażynkę :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-317940
Udostępnij na innych stronach

:) Mam takie śliwki :) Dziękujemy za pozdrowienia i WAM także przesyłamy pozdrowienia :)

 

Postanowiłem zrobić parówki lub serdelki (aż wstyd się przyznać,że do tej pory jeszcze nie robiłem,kaszanki też :(:blush: :blush: :blush: )

 

Bym był bardzo wdzięczny za dobre,proste,sprawdzone i smaczne przepisy :)

 

Z góry dziękuję :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318227
Udostępnij na innych stronach

El Gregor, robisz same pysznosci :tongue: ja tez mam sliwki w occie  i bardzo duzo ostrej papryki, to sprobuje to zrobic, ale do czego to ma sluzyc? pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318264
Udostępnij na innych stronach

:) eli55 :) to służy tylko w jednym celu :tongue: do smacznej i zmrożonej wódeczki :)

 

Ale do wędzonego i pieczonego mięska oczywiscie bardzo pasuje. :)

 

Chyba mnie nie lubicie :( żaden przepis nie wpłyną :)

 

Trzeba poszukać :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318323
Udostępnij na innych stronach

:) Jak to dobrze mieć syna (Mikołaja ) na wsi :)

 

Wczoraj wieczorem przywiózł jeszcze cieple (pstrągi i karpie ) :):tongue:

 

post-41869-0-50257700-1386225638_thumb.jpg

 

post-41869-0-41871900-1386225648_thumb.jpg

 

post-41869-0-11072500-1386225660_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318617
Udostępnij na innych stronach

:) dzisiaj już zimne ale też pyszne :tongue:

 

Uwielbiam ryby prosto z wędzarni tak myślę może zaraz włożę do wędzarni właśnie się wędzi i będzie prosto z wędzarni (to nic,że odgrzewany kotlet :) ) :)

 

Pogoda do wędzenie fatalna co chwila zmiana pogody deszcz i silny wiatr.Czasami przebłyśnie na krótką chwilę słoneczko.

Jutro ma być jeszcze gorzej.

Może się uda bez śniegu.



Dodano: 05 grudzień 2013 - 09:43

:mad: z tego zimna chyba oczadziałem i wkleiłem nie te zdjęcia :) jakoś nie mogę ich usunąć :mad:

 

post-41869-0-00394100-1386233159_thumb.jpg

 

post-41869-0-16267600-1386233178_thumb.jpg

post-41869-0-76749300-1386232868_thumb.jpg

post-41869-0-71428000-1386232882_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318634
Udostępnij na innych stronach

Sposób na rybkę "prosto z wędzarni".Włóż uwędzoną rybę do torebki foliowej,zamknij szczelnie i włóż do naczynia z ciepłą wodą.Po kilku minutach masz cieplutką "prosto z wędzarni"Sposób z niekórych knajp :)  serwujących rybki prosto z wędzarni ;) .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318647
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sposób na rybkę "prosto z wędzarni".Włóż uwędzoną rybę do torebki foliowej

 

 

 To teraz wiem do czego mogę pakowarkę wykorzystać . :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318650
Udostępnij na innych stronach

:) Kaziu :) na pewno spróbuję tak zrobić :)

 

Dostałem ciekawy przepis na żeberka a,że żeberek u mnie dostatek (kupuję boczki z żebrami ) to obowiązkowo musiałem zrobić.

 

Teraz się ,,moczą w pomaczce,, całą noc a jutro pieczenie w rękawie. :)

 

Pogoda fatalna to trzeba jechać do klubu motocyklowego trochę pokowboić. :) :) :)

 

post-41869-0-16957900-1386351272_thumb.jpg

 

post-41869-0-69967000-1386351279_thumb.jpg

 

post-41869-0-19856000-1386351288_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319066
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz ja dopiero wstalam a tutaj takie cuda . Ty juz masz tak dobrze obtukane te wyroby Bartoszyckie  :clap: glodna jestem

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319240
Udostępnij na innych stronach

:) wczoraj nie było czasu na żeberka więc dzisiaj upiekłem :)

 

W smaku bardzo dobre :tongue: trzeba będzie podobnie zrobić karkówkę :)  

 

post-41869-0-41155800-1386520619_thumb.jpg

 

post-41869-0-81443200-1386520630_thumb.jpg

 

post-41869-0-91127100-1386520641_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319385
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz , szynka bartoszycka to rozumiem wyrob dojrzewajacy , trzymasz ja  w ponczosze czy jest inna oslonka ? Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319410
Udostępnij na innych stronach

niestety nowa wyszukiwarka forum ni potrafi skierować do  przepisu na szynkę bartoszycką czy to znaczy że takiego przepisu na forum nie ma czy wyszukiwarka jest be :facepalm:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319489
Udostępnij na innych stronach

:) trzymam ją w pończosze ponieważ w latach 50-70 ubiegłego wieku tak robili moi rodzice (nie było siatek ) trzeba tradycje podtrzymywać :)

 

Mięso peklowane na sucho 7 dni wędzone bardzo delikatnie ciepłym dymem ( razem z serami ) dojrzewała w garażu około 3 tygodnie (lepszych warunków nie posiadam ) .

 

Jeszcze z tydzień -dwa by się przydał. :)

 

Na Święta dojrzewają dwa rodzaje (dwa różne mięśnie,różne smaki i zwięzłość ) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319496
Udostępnij na innych stronach

 

 

(lepszych warunków nie posiadam ) .

Grzesiu nie narzekaj :) .Ja mam do dyspozycji tylko rurkę od kaloryfera w kuchni /kaloryfer zawsze wyłączony jest ;) /

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319499
Udostępnij na innych stronach

EL Gregor, pisałeś wcześniej, że robiąc kiełbasy czy szynki dojrzewające "trzeba wędzić ciepłym dymem,tylko bardzo ostrożnie". Rozumiem że chodzi o to żeby wędzić w nie za gorącym dymie, np 40-50*C, czy tak? Jeśli nie to w jakiej temperaturze wędzisz wędliny przed powieszeniem do dojrzewania?
Pytanie nr2, to w jakiej temperaturze mają dojrzewać te wyroby po uwędzeniu - musi być zimno czy temperatura 14-18*C będzie wystarczająca?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319688
Udostępnij na innych stronach

:) nie wiem jakę temperaturą wędzę ponieważ nie mierzę ale gdzieś w tych granicach bo kij ręki nie parzy jak sprawdzam.

 

Temperatura za wysoka lepsza by była 8-12 *C. ale jak masz taką to będzie wysychała a nie dojrzewała. :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319703
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie, co do peklowania na sucho, na przykład w.w. szynki bartoszyckiej. Ile soli i czy moczysz w wodzie po zapeklowaniu żeby się pozbyć nadmiaru soli? Czy w ten sposób można zrobić np. polędwicę?

 

P.S. Jestem naprawdę pod wrażeniem tego co widziałem w tym wątku :) szacun!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319706
Udostępnij na innych stronach

:) szynek ani polędwic nie moczę po wyjęciu ponieważ solę z ręki i to wystarczy (ale jest gdzieś 25-28g mieszanki na 1kg mięsa ) tak robię każdy zapeklowany kawałek mięsa,boczku,słoniny..... :)

 

post-41869-0-36456500-1386675677_thumb.jpg

 

post-41869-0-55736700-1386675687_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319717
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jest gdzieś 25-28g mieszanki na 1kg mięsa

Kurcze, El, za każdym razem podajesz inne dane, ostatnio, co zapisałem było 20 gr/kg mieszanki, a teraz ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319763
Udostępnij na innych stronach

Todek właśnie też miałem gdzieś spisane mniejsze dawki. Będzie trzeba w końcu zrobi samemu i przetestować z wagą co najbardziej nam odpowiada. Grzegorz jest doświadczony i robi to na wyczucie ale mniej obeznani w temacie ( ja) mają z tym problem.

Może prośba do Grzegorza by zrobił kiedyś swoje wyroby z wagą i podał jeden sprawdzony przepis. Przyprawy wiem, że zmieniają się co produkcję więc będzie ciężko sklasyfikować ale klasy mięsa i ilość soli jako baza do ścinkowej były by mile widziane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319771
Udostępnij na innych stronach

:) czytacie i zapominacie co i o czym czytaliście :D :D :D

 

Kiełbasy wszelkiego rodzaju jakie robię to zawsze daję 20g na 1 kg mięsa.A inne wyroby to z reki i tu dokładnie wam nie napiszę :) dlatego,że inaczej pekluję polędwiczki (bardzo delikatnie )  a polędwice więcej.Polędwice leżą na dole (więcej ,,rosołu,, ) a polędwiczki na górze.Tak samo z szynkami bo mają rożne wielkości.Jest różnica czy są przygotowywane do dojrzewania czy po wędzeniu są już jadalne.Każdy kawałek mięsa inaczej pekluję chociaż leżą w tej samej skrzynce.

 

Musicie od jakieś gramatury zacząć np. 25 g jak za dużo to zmniejszać jak za mało to w ,,górę,, do 30g.

 

Peklowania na sucho z czytania nie da się nauczyć za pierwszym razem.

 

Byłem kiedyś na kursie wędlin dojrzewających i tam zważyliśmy kawałek mięsa przed i po zapeklowaniu wyszło 30g.

Tak,że szynki średniej wielkości około 0,5 kg to Ja pekluję 30g na 1 kg mięsa.To jest moja słonolubność.A waszej to Ja nie znam. :)

 

Czytajcie ze zrozumieniem. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.