Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu czy to jest taki typ jak robiliśmy w Gąsiorowie - czy ja u siebie mam się spodziewać podobnego efektu?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379688
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek,typ podobny tylko nie wiem jak u Ciebie przebiega dojrzewanie,możesz zrobić zdjęcie i wstawić (chcę zobaczyć jak wygląda)  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379703
Udostępnij na innych stronach

Zrobię w przyszłym tygodniu. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379750
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku  :devil: ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony przez dwa dni w czterech dawkach 2% soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu.

 

A tutaj dwie strony "medalu"  :cool:

 

post-44979-0-01573500-1414571425_thumb.jpg

post-44979-0-71853200-1414571414_thumb.jpg

 

PS

Oczywiście pytanie do Grzesia czy mam się cieszyć czy raczej niepokoić  :facepalm:

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379876
Udostępnij na innych stronach

Sławek dałeś bakterie IOTA1 czy IOTA2? Przy tych drugich będziesz miał większe dziurecki ;)

Ja dziś robię Goudę na czystej Omedze, bez kombinacji.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379881
Udostępnij na innych stronach

IOTA 1, dwójki jeszcze nie ruszałem. Zobaczymy jak pójdzie z drugą Gouda która się własnie soli. Kultury te same ale myślę że szybciej dam serek do dojrzewalni. Tam też bez problemu skórka się zrobi.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379882
Udostępnij na innych stronach

:) Sławku :) masz się cieszyć (najważniejsze,że zaczynasz rozumieć o co chodzi w robieniu serów jak go za mocno,,rozdyma,, to znaczy ,że za dużo kultur) przestrzegaj tylko czasów i temperatury.Dziurki albo duża dziura na pewno będzie (myślę,że dziurki) w ,, dojrzewalni,, ser także trzeba co kilka dni przewracać :):clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379888
Udostępnij na innych stronach

to znaczy ,że za dużo kultur

Tak podejrzewałem  :facepalm:  To jest minus w kupowaniu kultur z Agrovisu, dawkowanie z tych fiolek jest masakryczne  :mad: Jakby to jakoś działkowali normalnie np w porcjach na 25-50 litrów mleka to byłoby OK a tak jedna wielka partyzantka bo zwazyć się tego nie da bo to ułamki gram i jak tu mieć w miarę powtarzalną i stabilną produkcję?

PS

Zastanawiałem się jeszcze czy żeby ser nie popękał troszkę nie spowolnić procesu powstawania tych dziurek i nie obniżyć temperatury w dojrzewalni do 8-10`C?

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379889
Udostępnij na innych stronach

I tak jeszcze na marginesie, w jaki rozmiar worków pakujesz sery? Bo mnie się kurcze nie mieści ...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-379902
Udostępnij na innych stronach

A ja wam tak zazdroszczę tych dziurek ... mi takie nie wychodzą :(

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-380045
Udostępnij na innych stronach

:) kupiłem worki 300 x 400 lub robię z rękawa (wtedy dopasowuję rozmiar jaki potrzeba,

 

co się tyczy kultur to odmierzam tą zatyczka co są zamknięte (oprócz omegi ta fiolka jest na 100 l i dzielę ją na pięć) zatyczkę biorę w lewą rękę a fiolkę w prawą, obracam cały czas w palcach o 360* i powoli się wysypuje,sypie nie do pełna tylko  2 mm przed jak będziesz miał za małe dziurki to o milimetr zwiększysz działkę (to jest mój pateny i nikomu nie zdradzaj :) ) :)


:)

 

post-41869-0-87188900-1414649655_thumb.jpgpost-41869-0-63144900-1414649663_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-380177
Udostępnij na innych stronach

Zakrętka minus 2mm powiadasz... czeba bedzie popróbować patenta  :)

A woreczki masz z Gonzowego źródła, z PAKu czy oryginały?

A tak na marginesie mój serek przestał puchnąć wzwyż, teraz jakby delikatnie opadło i rozchodzi się na boczki więc chyba będzie bjutifjul jak mawiają czarnoskórzy mieszkańcy ameryki północnej  :D

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-380207
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Grzegorz, tak oglądam twoje szynki i polędwice wędzone, które najczęściej pojawiają się na forum i mam pytanie - czy to wszystko peklowane jest na sucho czy różnie? Jak peklujesz na sucho schab lub szynkę to też dodajesz wino/whiskey dla smaku i barwy i jeśli tak to na samym początku peklowania czy pod koniec?

 

Dzięki

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-382993
Udostępnij na innych stronach

:) szynki i polędwice peklowane na sucho jak na mokro to tylko do parzenia,wino i whiskey, tylko jak robię ścinkową (dolewam w trakcie wyrabiania) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383013
Udostępnij na innych stronach

:) ser robiłem we wrześniu na ,,omedze,, :( w smaku lekko kwaśny,za mało przekwasiłem (nie pamiętam co źle zrobiłem,chyba za wcześnie posoliłem i zapakowałem co widać po kolorze nie miałem jeszcze pasków do mierzenia pH ) :)

 

post-41869-0-08009500-1416057974_thumb.jpgpost-41869-0-87735400-1416057982_thumb.jpg

 

post-41869-0-26750300-1416057991_thumb.jpgpost-41869-0-62470700-1416057998_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383493
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jakich pasków lakmusowych używasz? Jaki zakres pomiaru mają?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383494
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej pomyśleć o pHmetrze? Te paski za 100szt. to koszt 60PLN - pHmetr może i droższy, ale nie jednorazowy jak paski.

AndrzejK na zlocie rozmawiali na ten temat z Tierem, ale nie wiem co ustalili.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383563
Udostępnij na innych stronach

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383569
Udostępnij na innych stronach

 

 

No tak się właśnie nad czymś takim zastanawiam

 

 

Ale ten do pomiarów ph mleka gorącego zapewne się nie nadaje :D . Ten co był podany u Nas na forum posiada taką funkcję . Jego się kalibruje we własnym zakresie na wzorcu  i dlatego uważam że jest lepszy . Cena obu zbliżona .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383574
Udostępnij na innych stronach

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/116/#findComment-383591
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.