@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2976 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2977 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka Grzegorz napisz orientacyjnie w jakiej temperaturze i ile dni trzymasz ser zanim uzyska odpowiednią kwasowość - tak +/- można będzie przyjąć za czas gdzie w takich warunkach należy trzymać ser aby wystartował zanim się go wyniesie do dojrzewalni (w chłodniejsze miejsce). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2978 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek,leżał w kuchni (tem. około 20*C) 2,5 doby,właśnie teraz posoliłem (następny się przekwasza od południa) będzie w domu aż dobrze wystartuje około dwóch tygodni. Halinko,cieszę się,że smakował. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2979 Opublikowano 24 Listopada 2014 Grzesiu prasujesz ser w tej formie bez chusty? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2980 Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak,masę serową wkładam z gara od razu do formy i pod prasę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2981 Opublikowano 24 Listopada 2014 Heh a to podobno źle W tych formach chusta musi byc bo jak jej nei am to masa zatyka otworki odpływowe i się dobrze nie odsącza. Tak mi tłumaczył gościu od form... Teraz już wiem czemu moje serki są po wyjęciu takie gładziutkie jak pupa niemowlaka a Twoje jak krajobraz księżycowy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2982 Opublikowano 24 Listopada 2014 Twoje jak krajobraz księżycowy Też to zauważyłem, bo śledzę namiętnie wasz Panowie wątek. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2983 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek z czasem się wygładzają (muszą tak wyglądać bo to są moje sery EL GREGOR na tym polega ta różnica od innych) w piątek będę robił ser to włożę do chusty z samej ciekawości jutro od rana robię serki do wędzenia (mleko już na strychu się chłodzi) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2984 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja jeden (pierwszy) zrobiłem bez chusty i naprawde jest różnica widoczna gołym okiem. Te chusty serowarskie z Serowar.pl są z jakiegoś nienasiąkliwego nylonu z drobnymi dziurkami i naprawde perfekcyjnie odprowadzają wilgos z masy serowej. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2985 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek mam 3 szt. używam do ricotty, teraz ocieka i twarogu właśnie się od ciska Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2986 Opublikowano 24 Listopada 2014 no to są perfekcyjne czy nie, bo już nie kumam ? Zrobiłeś bez, a wychwalasz z. Miej litość nad czytającymi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2987 Opublikowano 24 Listopada 2014 dyzio czytaj ze zrozumieniem co innego sery twarde a co innego twaróg i ricotta Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2988 Opublikowano 24 Listopada 2014 Dokładnie o te chusty mi chodziło A i jeszcze jedno koleś powiedział. Podobno ważne jest odwracanie sera zgodnie z zapisem technologicznym czyli co zmiana obciążenia to odwracanko. Podobno nieodwracany i bez stosowania chusty własnie z powodu tych nierównosci powierzchni ser w czasie dojrzewania ma tendencje do spękań jak puchnie. Coś w tym może być... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2989 Opublikowano 24 Listopada 2014 To trzeba się będzie do tego zastosować Te chusty mam ale ich nie używam, wolę uszyte rożki do przelewania ricotty Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2990 Opublikowano 25 Listopada 2014 Sławek odwracanie robię od pierwszego sera (intuicja nakazała) Dziś na śniadanko,twaróg z czarnymi jagodami (przez ten twarogi, zdjęcia dałam dupy z serem mleko podgrzałem i do szklanki wlałem wodę,myślałem,że i podpuszczkę,dolałem do mleka i czekam,wsadzam palec a tam tylko cieple mleko,podgrzałem mleko,dodałem podpuszczkę i teraz czekam,starość robi swoje ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2991 Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Patrz no a ja myślałem że taki młody leszcz jak ja czegoś nowego miszcza jeszcze nauczy A tym twarogiem to mi smaka narobiłeś... Opisz proszę jak robisz bo jakoś do tej pory okazji nie było zrobić Edytowane 25 Listopada 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2992 Opublikowano 25 Listopada 2014 Prosta sprawa,5l mleka,1 pojemnik zsiadłego mleka (biedronka),wlewam zsiadłe, trzepaczką mieszam i podgrzewam do 25*C,odstawiam w cieple miejsce (kuchnia) na co najmniej dobę,kroję zsiadłe mleko podobnie jak na ser,stawiam na gaz i bardzo delikatnie i po woli mieszam łopatką do tem. około 28-30*C (mierzę palcem) odstawiam na około 1-2h i łyżką z dziurami przekładam do stożka (specjalnie kupiłem do twarogu) wisi i ocieka 2-3h, potem odciskam.Jak lubisz miękki to do 2h jak twardy to dłużej.Widzisz jak bardzo prosto a do tego jak pysznie smakuje. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2993 Opublikowano 25 Listopada 2014 No to następna dostawa mleka będzie 25+5 A skrzep do podgrzewania kroisz na kwadraty czy na ziarno trzepaczką? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2994 Opublikowano 25 Listopada 2014 na duże kawali 5x5 cm Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2995 Opublikowano 26 Listopada 2014 Tak jest, duże kawałki wolno podgrzewać i wolno mieszać żeby były duże skrzepy wtedy ser jest aksamitny, mniam. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2996 Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 1 pojemnik zsiadłego mleka Grzegorz a po co zsiadłe mleko? Ja robię bez samo się zsiądzie i wychodzi super. do tem. około 28-30*C (mierzę palcem) O to pewnie palec grzebalec ze takie pomiary robi Edytowane 26 Listopada 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2997 Opublikowano 26 Listopada 2014 ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg Każdy palec do czego innego służy (grzebalcem nie mierzę bo będą za fałszowane pomiary) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2998 Opublikowano 26 Listopada 2014 Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2999 Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) Edytowane 26 Listopada 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3000 Opublikowano 26 Listopada 2014 może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) Czyli jesteś praktykiem, jak ja, a nie teoretykiem. Spróbuję i powiadomię, co wyszło. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.