Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) Sylwek mam 3 szt. używam do ricotty, teraz ocieka i twarogu właśnie się od ciska :)

 

post-41869-0-65189100-1416860230_thumb.jpgpost-41869-0-41880800-1416860240_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385626
Udostępnij na innych stronach

no to są perfekcyjne czy nie, bo już nie kumam ? Zrobiłeś bez, a wychwalasz z. Miej litość nad czytającymi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385627
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie o te chusty mi chodziło  :)


A i jeszcze jedno koleś powiedział. Podobno ważne jest odwracanie sera zgodnie z zapisem technologicznym czyli co zmiana obciążenia to odwracanko. 


Podobno nieodwracany i bez stosowania chusty własnie z powodu tych nierównosci powierzchni ser w czasie dojrzewania ma tendencje do spękań jak puchnie. Coś w tym może być...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385633
Udostępnij na innych stronach

To trzeba się będzie do tego zastosować :) Te chusty mam ale ich nie używam, wolę uszyte rożki do przelewania ricotty :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385657
Udostępnij na innych stronach

:) Sławek :) odwracanie robię od pierwszego sera (intuicja nakazała) :)

 

Dziś na śniadanko,twaróg z czarnymi jagodami (przez ten twarogi, zdjęcia dałam dupy z serem :D mleko podgrzałem i do szklanki wlałem wodę,myślałem,że i podpuszczkę,dolałem do mleka i czekam,wsadzam palec a tam tylko cieple mleko,podgrzałem mleko,dodałem podpuszczkę i teraz czekam,starość robi swoje ) :tongue:

 

post-41869-0-56703000-1416897958_thumb.jpgpost-41869-0-34945200-1416897973_thumb.jpg

 

post-41869-0-26654200-1416897982_thumb.jpgpost-41869-0-37319600-1416897991_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385686
Udostępnij na innych stronach

Patrz no a ja myślałem że taki młody leszcz jak ja czegoś nowego miszcza jeszcze nauczy  :laugh:

A tym twarogiem to mi smaka narobiłeś... Opisz proszę jak robisz bo jakoś do tej pory okazji nie było zrobić  :rolleyes:

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385714
Udostępnij na innych stronach

:) Prosta sprawa,5l mleka,1 pojemnik zsiadłego mleka (biedronka),wlewam zsiadłe, trzepaczką mieszam i podgrzewam do 25*C,odstawiam w cieple miejsce (kuchnia) na co najmniej dobę,kroję zsiadłe mleko podobnie jak na ser,stawiam na gaz i bardzo delikatnie i po woli mieszam łopatką do tem. około 28-30*C (mierzę palcem) odstawiam na około 1-2h i łyżką z dziurami przekładam do stożka (specjalnie kupiłem do twarogu) wisi i ocieka 2-3h, potem odciskam.Jak lubisz miękki to do 2h jak twardy to dłużej.Widzisz jak bardzo prosto a do tego jak pysznie smakuje. :):tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385797
Udostępnij na innych stronach

No to następna dostawa mleka będzie 25+5  :cool:


A skrzep do podgrzewania kroisz na kwadraty czy na ziarno trzepaczką?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385799
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, duże kawałki wolno podgrzewać  i wolno mieszać żeby były duże skrzepy wtedy ser jest aksamitny, mniam. :rolleyes:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385974
Udostępnij na innych stronach

:) ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg :)

 

Każdy palec do czego innego służy (grzebalcem nie mierzę bo będą za fałszowane pomiary) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg

 

A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386043
Udostępnij na innych stronach

:) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386062
Udostępnij na innych stronach

:) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) :)

Czyli jesteś praktykiem, jak ja, a nie teoretykiem. Spróbuję i powiadomię, co wyszło.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386063
Udostępnij na innych stronach

Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem, tylko daje juz teraz nie sklepowe a swojsie, ktore maokraglo sie kwasi.

 Grzegorz serek wyglada wspaniale :thumbsup: . chyba moja chuste musze zeszyc na rozek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386119
Udostępnij na innych stronach

 

Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg

 

A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ?

 

Od razu Ci mówię - Nie bo to jest inny zestaw kultur zakwaszających. Po czym to wnoszę - po korbaczach które robię. W przepisie jest napisane że należy mleko zakwasić mlekiem zsiadłym, a ja tak jak Ty poszedłem na łatwiznę, mówię a co mi tak mleko zsiadłe, jogurt, kefir jeden pies - tylko po tym korbacze mi nie wyszły i wyciepałem całą masę do kosza.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem

 

ANNAM, kwaśne mleko to ani zsiadłe mleko, ani kefir, ani jogurt. Czemu piszesz "Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem" Napisz coś więcej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386163
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, kiedys kupilam gotowe mlekosziadle  w sklepie aby miec wiecej, zaprawilam nim mleko i tym sposobem mam " swoje kwasne mleko". Zobacz u mnie w temacie, pokazywalam tam twarog wlasnie robiony tak jak Grzegorz opisuje. Najprostrzy najsmaczniejszy, tak uwazam i nie za kwasny, co dla mnie jest wazne.

 

 Mam pytanie do Grzgorza,  bo nie probowalam, czy mozna trwarog przechowac dluzej, mam na mysli kilka tygodni. Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386166
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rozjaśnienie. Teraz już wiem co miałaś na myśli.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386167
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,oczywiście jak tylko twaróg jest odpowiednio odciśnięty to po wyjęciu z chusty od razy foliuję,leży w lodowce nawet kilka tygodni. :tongue: tylko musisz mieć pakowarkę w której jest opcja,że TY decydujesz kiedy zgrzać bo inaczej to będziesz miała ,,blina,, :)

 

post-41869-0-28047000-1417075059_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386191
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz dziekuje :D . Ja wiem, jak moja prosta zgrzewarke zmusisc do grzakie kiedy ja chce :laugh:  Zrobie tak jak mowisz, zaraz po odcisnieciu, troche mocniejszym zafoliujej.

 

 

Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany.
 

 

 azyl, ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386193
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam właśnie chusty do klinków. Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka (plus zsiadłe z Biedry)? Taka chysta na kilogramowy wystarczy? Czy lepiej kupić kilka chust mniejszych?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam nie jestem wybredny
 

 JA jednak chcialabym nie miec tego posmaku. Wiesz, ja od kilku dopiero lat nauczylam sie jesc winogrono ze skorka  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386206
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ... 


A dodawał ktoś do mleka chlorek wapnia przy robieniu twarogu?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386209
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.