EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek mam 3 szt. używam do ricotty, teraz ocieka i twarogu właśnie się od ciska Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 24 Listopada 2014 no to są perfekcyjne czy nie, bo już nie kumam ? Zrobiłeś bez, a wychwalasz z. Miej litość nad czytającymi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 24 Listopada 2014 dyzio czytaj ze zrozumieniem co innego sery twarde a co innego twaróg i ricotta Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 24 Listopada 2014 Dokładnie o te chusty mi chodziło A i jeszcze jedno koleś powiedział. Podobno ważne jest odwracanie sera zgodnie z zapisem technologicznym czyli co zmiana obciążenia to odwracanko. Podobno nieodwracany i bez stosowania chusty własnie z powodu tych nierównosci powierzchni ser w czasie dojrzewania ma tendencje do spękań jak puchnie. Coś w tym może być... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 24 Listopada 2014 To trzeba się będzie do tego zastosować Te chusty mam ale ich nie używam, wolę uszyte rożki do przelewania ricotty Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 25 Listopada 2014 Sławek odwracanie robię od pierwszego sera (intuicja nakazała) Dziś na śniadanko,twaróg z czarnymi jagodami (przez ten twarogi, zdjęcia dałam dupy z serem mleko podgrzałem i do szklanki wlałem wodę,myślałem,że i podpuszczkę,dolałem do mleka i czekam,wsadzam palec a tam tylko cieple mleko,podgrzałem mleko,dodałem podpuszczkę i teraz czekam,starość robi swoje ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Patrz no a ja myślałem że taki młody leszcz jak ja czegoś nowego miszcza jeszcze nauczy A tym twarogiem to mi smaka narobiłeś... Opisz proszę jak robisz bo jakoś do tej pory okazji nie było zrobić Edytowane 25 Listopada 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 25 Listopada 2014 Prosta sprawa,5l mleka,1 pojemnik zsiadłego mleka (biedronka),wlewam zsiadłe, trzepaczką mieszam i podgrzewam do 25*C,odstawiam w cieple miejsce (kuchnia) na co najmniej dobę,kroję zsiadłe mleko podobnie jak na ser,stawiam na gaz i bardzo delikatnie i po woli mieszam łopatką do tem. około 28-30*C (mierzę palcem) odstawiam na około 1-2h i łyżką z dziurami przekładam do stożka (specjalnie kupiłem do twarogu) wisi i ocieka 2-3h, potem odciskam.Jak lubisz miękki to do 2h jak twardy to dłużej.Widzisz jak bardzo prosto a do tego jak pysznie smakuje. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 25 Listopada 2014 No to następna dostawa mleka będzie 25+5 A skrzep do podgrzewania kroisz na kwadraty czy na ziarno trzepaczką? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 25 Listopada 2014 na duże kawali 5x5 cm Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 26 Listopada 2014 Tak jest, duże kawałki wolno podgrzewać i wolno mieszać żeby były duże skrzepy wtedy ser jest aksamitny, mniam. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-385974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 26 Listopada 2014 ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg Każdy palec do czego innego służy (grzebalcem nie mierzę bo będą za fałszowane pomiary) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 26 Listopada 2014 Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) Edytowane 26 Listopada 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 26 Listopada 2014 może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) Czyli jesteś praktykiem, jak ja, a nie teoretykiem. Spróbuję i powiadomię, co wyszło. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 26 Listopada 2014 Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem, tylko daje juz teraz nie sklepowe a swojsie, ktore maokraglo sie kwasi. Grzegorz serek wyglada wspaniale . chyba moja chuste musze zeszyc na rozek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 26 Listopada 2014 Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ? Od razu Ci mówię - Nie bo to jest inny zestaw kultur zakwaszających. Po czym to wnoszę - po korbaczach które robię. W przepisie jest napisane że należy mleko zakwasić mlekiem zsiadłym, a ja tak jak Ty poszedłem na łatwiznę, mówię a co mi tak mleko zsiadłe, jogurt, kefir jeden pies - tylko po tym korbacze mi nie wyszły i wyciepałem całą masę do kosza. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 27 Listopada 2014 Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem ANNAM, kwaśne mleko to ani zsiadłe mleko, ani kefir, ani jogurt. Czemu piszesz "Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem" Napisz coś więcej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dyzio, kiedys kupilam gotowe mlekosziadle w sklepie aby miec wiecej, zaprawilam nim mleko i tym sposobem mam " swoje kwasne mleko". Zobacz u mnie w temacie, pokazywalam tam twarog wlasnie robiony tak jak Grzegorz opisuje. Najprostrzy najsmaczniejszy, tak uwazam i nie za kwasny, co dla mnie jest wazne. Mam pytanie do Grzgorza, bo nie probowalam, czy mozna trwarog przechowac dluzej, mam na mysli kilka tygodni. Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dzięki za rozjaśnienie. Teraz już wiem co miałaś na myśli. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Aniu,oczywiście jak tylko twaróg jest odpowiednio odciśnięty to po wyjęciu z chusty od razy foliuję,leży w lodowce nawet kilka tygodni. tylko musisz mieć pakowarkę w której jest opcja,że TY decydujesz kiedy zgrzać bo inaczej to będziesz miała ,,blina,, Edytowane 27 Listopada 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 27 Listopada 2014 Grzegorz dziekuje . Ja wiem, jak moja prosta zgrzewarke zmusisc do grzakie kiedy ja chce Zrobie tak jak mowisz, zaraz po odcisnieciu, troche mocniejszym zafoliujej. Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany. azyl, ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zamawiam właśnie chusty do klinków. Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka (plus zsiadłe z Biedry)? Taka chysta na kilogramowy wystarczy? Czy lepiej kupić kilka chust mniejszych? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ja tam nie jestem wybredny JA jednak chcialabym nie miec tego posmaku. Wiesz, ja od kilku dopiero lat nauczylam sie jesc winogrono ze skorka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 27 Listopada 2014 Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ... A dodawał ktoś do mleka chlorek wapnia przy robieniu twarogu? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-386209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.