EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 25 Października 2014 karkówka ,,blin,, chyba za krótko wisiała na strychu (za surowa,smak ok) polędwiczki super Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 25 Października 2014 Grzegorz napisz czego nie potrafisz robic. Wyroby wspaniale wygladaja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 27 Października 2014 sery dojrzewają, wszystko OK,myszy dziurki wygryzły to znaczy,że jest dobry Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 27 Października 2014 Jakie to jest piękne... Mój Goudamer też już z wolniutka puchnie. Właśnie rano po tygodniu leżenia i przewracania w kuchni zniosłem drania do dojrzewania w witrynce. Mam nadzieję że chcociaż odrobinkę będzie przpypominał Twój... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 27 Października 2014 Mam nadzieję że chcociaż odrobinkę Trzeba Sławuś zrobić taki docisk i ponawiercać http://majsterkowo.pl/wp-content/uploads/2012/09/kolko-i-krzyzyk-z-drewna-08.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 28 Października 2014 trzeba coś,, do kiszki włożyć,, padło na ten zafoliowany kawałek , burak i świeża bułeczka nawet dobra przekąska Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 28 Października 2014 Ser ŚLICZNY !!! Gratulacje, marzy mi się taki. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 28 Października 2014 Grzesiu czy to jest taki typ jak robiliśmy w Gąsiorowie - czy ja u siebie mam się spodziewać podobnego efektu? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 28 Października 2014 Sylwek,typ podobny tylko nie wiem jak u Ciebie przebiega dojrzewanie,możesz zrobić zdjęcie i wstawić (chcę zobaczyć jak wygląda) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 28 Października 2014 Zrobię w przyszłym tygodniu. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Moja pierwsza Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony przez dwa dni w czterech dawkach 2% soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu. A tutaj dwie strony "medalu" PSOczywiście pytanie do Grzesia czy mam się cieszyć czy raczej niepokoić Edytowane 29 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 29 Października 2014 Sławek dałeś bakterie IOTA1 czy IOTA2? Przy tych drugich będziesz miał większe dziurecki Ja dziś robię Goudę na czystej Omedze, bez kombinacji. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 29 Października 2014 IOTA 1, dwójki jeszcze nie ruszałem. Zobaczymy jak pójdzie z drugą Gouda która się własnie soli. Kultury te same ale myślę że szybciej dam serek do dojrzewalni. Tam też bez problemu skórka się zrobi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 29 Października 2014 Sławku masz się cieszyć (najważniejsze,że zaczynasz rozumieć o co chodzi w robieniu serów jak go za mocno,,rozdyma,, to znaczy ,że za dużo kultur) przestrzegaj tylko czasów i temperatury.Dziurki albo duża dziura na pewno będzie (myślę,że dziurki) w ,, dojrzewalni,, ser także trzeba co kilka dni przewracać Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) to znaczy ,że za dużo kulturTak podejrzewałem To jest minus w kupowaniu kultur z Agrovisu, dawkowanie z tych fiolek jest masakryczne Jakby to jakoś działkowali normalnie np w porcjach na 25-50 litrów mleka to byłoby OK a tak jedna wielka partyzantka bo zwazyć się tego nie da bo to ułamki gram i jak tu mieć w miarę powtarzalną i stabilną produkcję?PSZastanawiałem się jeszcze czy żeby ser nie popękał troszkę nie spowolnić procesu powstawania tych dziurek i nie obniżyć temperatury w dojrzewalni do 8-10`C? Edytowane 29 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 29 Października 2014 I tak jeszcze na marginesie, w jaki rozmiar worków pakujesz sery? Bo mnie się kurcze nie mieści ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-379902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 29 Października 2014 A ja wam tak zazdroszczę tych dziurek ... mi takie nie wychodzą Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-380045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 30 Października 2014 kupiłem worki 300 x 400 lub robię z rękawa (wtedy dopasowuję rozmiar jaki potrzeba, co się tyczy kultur to odmierzam tą zatyczka co są zamknięte (oprócz omegi ta fiolka jest na 100 l i dzielę ją na pięć) zatyczkę biorę w lewą rękę a fiolkę w prawą, obracam cały czas w palcach o 360* i powoli się wysypuje,sypie nie do pełna tylko 2 mm przed jak będziesz miał za małe dziurki to o milimetr zwiększysz działkę (to jest mój pateny i nikomu nie zdradzaj ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-380177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 30 Października 2014 Zakrętka minus 2mm powiadasz... czeba bedzie popróbować patenta A woreczki masz z Gonzowego źródła, z PAKu czy oryginały?A tak na marginesie mój serek przestał puchnąć wzwyż, teraz jakby delikatnie opadło i rozchodzi się na boczki więc chyba będzie bjutifjul jak mawiają czarnoskórzy mieszkańcy ameryki północnej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-380207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 12 Listopada 2014 Grzegorz, tak oglądam twoje szynki i polędwice wędzone, które najczęściej pojawiają się na forum i mam pytanie - czy to wszystko peklowane jest na sucho czy różnie? Jak peklujesz na sucho schab lub szynkę to też dodajesz wino/whiskey dla smaku i barwy i jeśli tak to na samym początku peklowania czy pod koniec? DziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-382993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 12 Listopada 2014 szynki i polędwice peklowane na sucho jak na mokro to tylko do parzenia,wino i whiskey, tylko jak robię ścinkową (dolewam w trakcie wyrabiania) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-383013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 13 Listopada 2014 dzisiejsza jesień Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-383139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Grzesiu! Ta jesień jest przepiękna wręcz bajkowa :clap: Edytowane 13 Listopada 2014 przez maria.s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-383140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 13 Listopada 2014 boczki uwędzone,można się zwijać Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-383146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 13 Listopada 2014 wino i whiskey, tylko jak robię ścinkową (dolewam w trakcie wyrabiania) Dolewasz do gardła Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/118/#findComment-383230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.