EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: dzięki ZIOMEK za uznanie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 25 Października 2011 Cała przyjemność po mojej stronie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 26 Października 2011 :grin: karkówka miała być na grilla :sad: a to już po sezonie :grin: z ciekawości postawiłem brytfannę na gazie zamiast w piekarniku,jest ok. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 26 Października 2011 z ciekawości postawiłem brytfannę na gaziejak by było a'la kociołek :thumbsup: Pozdrawiam Pana :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 26 Października 2011 Grzesiu brytfanna , talerzyk pełny bardzo smakowity , ale bardziej intryguje mnie ta szklaneczka , czyżby jakiś jogurt bałkański? :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 26 Października 2011 :grin: nie Tomku :grin: raz w tygodniu robię z wiejskiego mleka taki jogurt,który zakwaszam jogurtem ze sklepu.A ostatnio też zakwasiłem jogurtem i do tego jeszcze dałem jedną krople podpuszczki do sera i wyszedł taki gesty jak bałkański :grin:tylko jest mniej kwaśny :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 26 Października 2011 robię z wiejskiego mleka taki jogurt,który zakwaszam jogurtem ze sklepuW jakiej temperaturze ukwaszasz to mleko? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 27 Października 2011 :grin: temperatura pokojowa,na litr mleka,biorę mały jogurt naturalny,wybieram 2 łyżki w szklance mieszam z mlekiem,wlewam do reszty mleka i razem mieszam.Stoi w kuchni dwa dni,następnie zbieram śmietanę i wstawiam do lodówki :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 27 Października 2011 temperatura pokojowa,na litr mleka,biorę mały jogurt naturalny,wybieram 2 łyżki w szklance mieszam z mlekiem,wlewam do reszty mleka i razem mieszam.Stoi w kuchni dwa dni,następnie zbieram śmietanę i wstawiam do lodówkiProdukt, który tym sposobem otrzymujesz, jest kwaśnym mlekiem/kefirem. Jeżeli chcesz wykorzystać zakwas jogurtowy i zrobić prawdziwy jogurt, powinieneś mleko potrzymać w temp. ok. 40-50st.C. Jest to właściwa temperatura dla termofilnych bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Mleko powinno się zsiąść w czasie 5-6h. Są specjalne podgrzewacze przeznaczone dla jugurtu lub można wykorzystać piekarnik elektryczny z regulowaną temperaturą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 27 Października 2011 w temp. ok. 40-50st.CJa tak właśnie robię, tylko nie używam piekarnika a przykrywam np. poduszką i kocem.Jogurt jest ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 28 Października 2011 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: A co się stało,że ostatnie Moje dwa wpisy zniknęły :shock: coś nie tak piszę :question: czy może złe zdjęcia wklejam :!: :!: :!: Dzisiejsze wędzenie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 28 Października 2011 Dzisiejsze wędzenie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 28 Października 2011 Witam ! Grzegorz565 czuje się już jesień - wyroby i zdjęcia super :clap: :thumbsup: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 29 Października 2011 :grin: dzisiaj zakończenie sezonu motocyklowego :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 29 Października 2011 dzisiaj zakończenie sezonu motocyklowego udanej zabawy :wink: Pogoda chyba dopisała :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 29 Października 2011 Ja daję ok. 0,7-0,8g kwasku na 1L serwatki.Przeczytałam kiedyś, gdy tylko zarejestrowałam się na forum, wypowiedż naszej Kolezanki /Farmerka63/, z tórej wynikało że dodaje Ona 20 g kwasku cytrynowego na serwatkę z 50 litrów mleka, czyli 0,4 g na serwatkę z 1 litra mleka. Tego się uczepiłam i stosuję do dziś, zawsze z powodzeniem. Ricotta jest w mojej lodówce prawie zawsze.Farmerka, niestety bardzo rzadko się odzywa. Mam nadzieję jednak, że czyta i stąd Ją pozdrawiam. [ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 21:44 ]grzegorz565, a Twoje wyroby, hmmm , wyczyny :thumbsup: :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 30 Października 2011 :grin: zakończenie udane,zaraz jedziemy do kolegów motocyklistów z Giżycka :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 31 Października 2011 Witam Pana Grzegorza,wklejam fotkę krzyżackiej :thumbsup: dojrzewała ponad 7 tyg., Smak bdb. Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 31 Października 2011 :grin: miło MI to czytać :grin: :thumbsup: :clap: dzisiaj też zrobiłem parę zdjęć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 31 Października 2011 Grzegorz Twoje wyroby to poprostu mistrzstwo :clap: :thumbsup: :clap: A aranżacja Twoich zdjęć(obrazów) :clap: Widać zawód pomyliłeś, ale jeszcze nie jest za późno. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana431 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 31 Października 2011 mniamm nie wytrzymam. zaraz po święcie też będę biorę się do pracy.Pychota jak patrzę. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 1 Listopada 2011 Witam i trochę zazdroszczę że tak mało mogę zaprezentować moich dojrzewających wyrobów,ale nie mówię że to już koniec :grin: Będę gonić Mistrza i chociaż trochę dorównać Panu. I mam pytanie,czy w osłonce f100 mogę zrobić dojrzewającą(scinkowa),waga początkowa batonu 1kg~1.5 kg. Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 1 Listopada 2011 :grin: tak można,tylko po napełnieniu trzeba na kilka dni włożyć w deski i je ścisnąć, dopiero wędzić.Lub dobrze osznurować,żeby mięso w osłonce było mocno ściśnięte,bo podczas dojrzewania w środku będą dziury :grin: Na początek zrób mniejsze batony do kilograma. :grin: Słonina też nie może być pokrojona na duże kawałki,bo podczas dojrzewania mięso bardziej się kurczy niż słonina i tworzą się szczeliny na połączeniu mięsa ze słoniną :grin: Jak będziesz miał zamiar robić to daj znać :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 1 Listopada 2011 czy receptury na krzyżacką i ścinkową to Grzesiowa tajemnica :grin: bo nie mogę na nie trafić :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 1 Listopada 2011 Jak będziesz miał zamiar robić to daj znać Wczoraj kupiłem trochę szynki(5.5kg.) wydzieliłem 1.5kg na dojrzewającą :grin: Bardzo bym chciał zrobić kiedyś kindziuk,ale nie mam tyle czasu na wędzenie :sad: z tego co mam wyjdzie mi dwa batony :grin: Dzięki i Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.