Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cała przyjemność po mojej stronie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181443
Udostępnij na innych stronach

:grin: karkówka miała być na grilla :sad: a to już po sezonie :grin: z ciekawości postawiłem brytfannę na gazie zamiast w piekarniku,jest ok. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181655
Udostępnij na innych stronach

z ciekawości postawiłem brytfannę na gazie

jak by było a'la kociołek :thumbsup: Pozdrawiam Pana :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181665
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu brytfanna , talerzyk pełny bardzo smakowity , ale bardziej intryguje mnie ta szklaneczka , czyżby jakiś jogurt bałkański? :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181668
Udostępnij na innych stronach

:grin: nie Tomku :grin: raz w tygodniu robię z wiejskiego mleka taki jogurt,który zakwaszam jogurtem ze sklepu.A ostatnio też zakwasiłem jogurtem i do tego jeszcze dałem jedną krople podpuszczki do sera i wyszedł taki gesty jak bałkański :grin:tylko jest mniej kwaśny :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181717
Udostępnij na innych stronach

robię z wiejskiego mleka taki jogurt,który zakwaszam jogurtem ze sklepu

W jakiej temperaturze ukwaszasz to mleko?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181750
Udostępnij na innych stronach

:grin: temperatura pokojowa,na litr mleka,biorę mały jogurt naturalny,wybieram 2 łyżki w szklance mieszam z mlekiem,wlewam do reszty mleka i razem mieszam.Stoi w kuchni dwa dni,następnie zbieram śmietanę i wstawiam do lodówki :thumbsup: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181783
Udostępnij na innych stronach

temperatura pokojowa,na litr mleka,biorę mały jogurt naturalny,wybieram 2 łyżki w szklance mieszam z mlekiem,wlewam do reszty mleka i razem mieszam.Stoi w kuchni dwa dni,następnie zbieram śmietanę i wstawiam do lodówki

Produkt, który tym sposobem otrzymujesz, jest kwaśnym mlekiem/kefirem.

Jeżeli chcesz wykorzystać zakwas jogurtowy i zrobić prawdziwy jogurt, powinieneś mleko potrzymać w temp. ok. 40-50st.C. Jest to właściwa temperatura dla termofilnych bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Mleko powinno się zsiąść w czasie 5-6h.

Są specjalne podgrzewacze przeznaczone dla jugurtu lub można wykorzystać piekarnik elektryczny z regulowaną temperaturą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181784
Udostępnij na innych stronach

w temp. ok. 40-50st.C

Ja tak właśnie robię, tylko nie używam piekarnika a przykrywam np. poduszką i kocem.Jogurt jest ok.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-181967
Udostępnij na innych stronach

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: A co się stało,że ostatnie Moje dwa wpisy zniknęły :shock: coś nie tak piszę :question: czy może złe zdjęcia wklejam :!: :!: :!: Dzisiejsze wędzenie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182032
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Grzegorz565 czuje się już jesień - wyroby i zdjęcia super :clap: :thumbsup:

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182093
Udostępnij na innych stronach

Ja daję ok. 0,7-0,8g kwasku na 1L serwatki.

Przeczytałam kiedyś, gdy tylko zarejestrowałam się na forum, wypowiedż naszej Kolezanki /Farmerka63/, z tórej wynikało że dodaje Ona 20 g kwasku cytrynowego na serwatkę z 50 litrów mleka, czyli 0,4 g na serwatkę z 1 litra mleka. Tego się uczepiłam i stosuję do dziś, zawsze z powodzeniem. Ricotta jest w mojej lodówce prawie zawsze.Farmerka, niestety bardzo rzadko się odzywa. Mam nadzieję jednak, że czyta i stąd Ją pozdrawiam.

 

[ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 21:44 ]

grzegorz565, a Twoje wyroby, hmmm , wyczyny :thumbsup: :clap:

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182290
Udostępnij na innych stronach

:grin: zakończenie udane,zaraz jedziemy do kolegów motocyklistów z Giżycka :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182362
Udostępnij na innych stronach

Witam Pana Grzegorza,wklejam fotkę krzyżackiej :thumbsup: dojrzewała ponad 7 tyg., Smak bdb. Pozdrawiam :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182532
Udostępnij na innych stronach

:grin: miło MI to czytać :grin: :thumbsup: :clap: dzisiaj też zrobiłem parę zdjęć :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182541
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz Twoje wyroby to poprostu mistrzstwo :clap: :thumbsup: :clap:

A aranżacja Twoich zdjęć(obrazów) :clap:

Widać zawód pomyliłeś, ale jeszcze nie jest za późno.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182546
Udostępnij na innych stronach

Witam i trochę zazdroszczę że tak mało mogę zaprezentować moich dojrzewających wyrobów,ale nie mówię że to już koniec :grin: Będę gonić Mistrza i chociaż trochę dorównać Panu. I mam pytanie,czy w osłonce f100 mogę zrobić dojrzewającą(scinkowa),waga początkowa batonu 1kg~1.5 kg. Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182662
Udostępnij na innych stronach

:grin: tak można,tylko po napełnieniu trzeba na kilka dni włożyć w deski i je ścisnąć, dopiero wędzić.Lub dobrze osznurować,żeby mięso w osłonce było mocno ściśnięte,bo podczas dojrzewania w środku będą dziury :grin: Na początek zrób mniejsze batony do kilograma. :grin: Słonina też nie może być pokrojona na duże kawałki,bo podczas dojrzewania mięso bardziej się kurczy niż słonina i tworzą się szczeliny na połączeniu mięsa ze słoniną :grin: Jak będziesz miał zamiar robić to daj znać :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182674
Udostępnij na innych stronach

czy receptury na krzyżacką i ścinkową to Grzesiowa tajemnica :grin: bo nie mogę na nie trafić :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182686
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz miał zamiar robić to daj znać

Wczoraj kupiłem trochę szynki(5.5kg.) wydzieliłem 1.5kg na dojrzewającą :grin: Bardzo bym chciał zrobić kiedyś kindziuk,ale nie mam tyle czasu na wędzenie :sad: z tego co mam wyjdzie mi dwa batony :grin: Dzięki i Pozdrawiam :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/17/#findComment-182689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.