Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Kaziu :grin: to są liście laurowe i czosnek pocięty w cienkie plasterki,pieprz i ziele roztłuczone w moździerzu.

Zawsze daję do zalewy na początku jak wyjmuje po tygodniu to podczas wiązania wkładam pod siatkę :grin: tak mi się podoba i wygląda z czym było peklowane.

 

 

Krytyki się nie boję ze strony Mariusza ponieważ uprawiamy różne szkoły.

On bardzo prostą Ja trochę zawiłą.

 

Na pewno zmienimy zadanie o swoich wyrobach jak się spotkamy i wymienimy smakami. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238869
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzeju,tak będę pisał :grin:

 

Boczek po około trzech tygodniach :grin:

 

Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior) dla mnie dwa razy nie trzeba mówić :grin: rano jak poszła do pracy pojechałem na wieś po mleko jak wróci to ser prawie gotowy.

 

Jutro na śniadanie degustacja.

 

Zamówiłem od razu mleko na jutro ale to już będzie dojrzewający. :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239623
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior)

 

I nam też. :thumbsup: :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239858
Udostępnij na innych stronach

:grin: Sasza ser El Gasior miał być dzisiaj na śniadanie ale przedłużę jeszcze dobę żeby dobrze się odcisną (jak ma być oryginał to potrzebuje dwie doby) nie może być lipy i nie idę na skróty :grin:

 

:grin: po prawej stronie zdjęć ser EL Gąsior i wczorajsza ricotta,po lewej dzisiejszy ser 565 i grzejąca się serwatka na ricottę :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239866
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, czy istniej mozliwość otrzymania przepisu na ser "EL Gąsior".

Niestety nie dane mi było bycie przy produkcji , ale degustacja :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239875
Udostępnij na innych stronach

:grin: proszę bardzo :grin:

 

10l mleka

12 kropli podpuszczki

soliłem z reki reki :grin: 50g na 1kg masy serowej wystarczy,nadmiar soli podczas wyciskania wypłynie razem z serwatka (sole dopiero jak odoleję serwatkę od masy serowej)

barwnika i chlorku nie dawałem :grin:

 

Podgrzewasz mleko do 37*C ciągle mieszając dla wyrównania tem.

Dodajesz podpuszczkę rozcieńczoną w wodzie,wlewasz i mieszasz 1 min.następnie uspokajasz mleko,żeby nie było wiru.

Stawiasz i okrywasz garnek.

Po około 45min. sprawdzasz skrzep na przełamanie.

Tniesz skrzep na kostkę 2x2cm i następnie jeszcze trzepaczką rozdrabniasz na mniejsze kawałki,przykrywasz i po 15min.zbierasz serwatkę aż ukaże się masa serowa,lekko przemieszasz i pod koc na 15 min. i powtarzasz tak aż usuniesz całą serwatkę z masy serowej.I teraz rozdrabniasz jeszcze ręką masę i solisz.

Wkładasz masę serową do pojemnika wyścielonego gazą i po godz. zdejmujesz gazę przewracasz,następnie obracasz już ser (z początku co godzinę a potem rzadziej ) i systematycznie zwiększasz obciążenie.

 

Za dwa dni jest już EL Gąsior.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239893
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, ty sadysto :tongue: .

:clap: :clap: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239969
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin:

 

Dzisiaj kanapki do pracy dla Grażki z serem LE Gąsior (posmarowane ricottą):grin: :thumbsup:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240063
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin:

Grzesiu,

 

jak dodasz różnej kombinacji suszonych ziół do skrzepu razem z solą przed ściśnięciem.

To wtedy ser koryciński, będzie prawie taki jak El gąsiar vel spartan. :grin:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240066
Udostępnij na innych stronach

Drażnisz ...... oczy :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240068
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, szynki ty obwiązywać umiesz - czas brać się za mozzarellu :clap: :thumbsup: :lol:

 

http://www.youtube.com/watch_popup?v=7vymXC0Cnxw&vq=medium

 

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240069
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel tak zrobię tylko trzeba ten zjeść,kawałek zostawiłem,resztę zapakowałem bo jest mało słony i może skwaśnieć.

 

Sasza mam teraz dużo ricotty i tego świeżego sera, trzeba zjeść :grin: przyjdzie czas na mozzarelle :grin: A jeszcze z 10kg dojrzewa :grin:

 

rimir :grin: oczywiście dwa dni i już możesz serek zajadać :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240091
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj bardzo pracowite popołudnie aż do ciemnej nocy :sad:

 

Grażka zagoniła do przetworów,jabłka,ajwar i keczup :grin:

 

Dzisiaj na śniadanie musiała być degustacja :thumbsup: wypadło na ajwar.

 

Koniecznie musiałem zetrzeć ser EL Gąsior.(chciałem sprawdzić jak będzie się tar na tarce,bez problemów,jeszcze czeka go próba termiczna) :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240182
Udostępnij na innych stronach

:grin: ciąg dalszy zabawy z serem EL Gąsior :grin:

 

Dzisiaj dla Grażki dodatek do sałatki (śniadanie w pracy) :thumbsup:

 

A dla Grzesia wymyśliłem picę motocyklisty (zaraz pakuje się na zakończenie sezonu motocyklowego,koledzy z Ełku organizują)dlatego taka nazwa.

 

Ziemniaki z wczorajszego obiadu trzeba było zagospodarować i sprawdzić ser EL Gąsior jak się zachowa pod temperaturą.(wynik pozytywny) szklaneczka własnego jogurtu polepszy trawienie :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images37.fotosik.pl/1788/381bed0469e7ead5med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240384
Udostępnij na innych stronach

:grin: oficjalnie sezon motocyklowy na W-M zamknięty :sad:

 

Przyjechało kilkudziesięciu kolegów od Saszy z Kaliningradu :grin:

 

http://imageshack.us/a/img259/2656/dsc08156m.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img528/961/dsc08082y.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 15:33 ]

musiałem przetrenować nowy sposób wklejania zdjęć :grin: jakoś się udało zaraz następne :grin:

 

[ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 15:38 ]

:grin:

 

http://imageshack.us/a/img688/2310/dsc08087.JPG

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img440/4884/dsc08094me.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img710/1959/dsc08101f.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img687/982/dsc08107k.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img195/5315/dsc08121gy.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img69/4324/dsc08123ns.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img703/6945/dsc08118u.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240662
Udostępnij na innych stronach

:grin: oficjalnie sezon motocyklowy na W-M zamknięty :sad:

Czas zająć się sprawą... :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240663
Udostępnij na innych stronach

:grin: tak też to czynię :grin:

 

szynka wędzona 19 wrzesień :grin:

 

http://imageshack.us/a/img209/8493/dsc08131k.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img833/5927/dsc08134a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img803/8100/dsc08135r.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

szynki,boczek i polędwica wędzona miesiąc temu :grin:

 

http://imageshack.us/a/img211/4671/dsc08141l.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img99/4181/dsc08143m.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

miks na talerzu jeszcze jest kiełbasa,słonina i szynka wędzone 19 września. :grin: :thumbsup:

 

http://imageshack.us/a/img202/6692/dsc08148a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img832/4489/dsc08152d.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240664
Udostępnij na innych stronach

A co to jest to białe w słoiku,bo wygląda na smalec,a nie na miód :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240801
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.