ANNAM Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 19 Września 2012 Gregtom mi to wyglada na czekolade w tych bananach. EL GREGOR doloz czasem ananasa, i jesli lubisz grejpfrut, to przektoj go na pol, okroj lekko skorke przy przekrojeniu i daj strona przekrojona na grill. Pozniej mozeszna chwile odwrocic i polac sokiem( cukrem nie syp bo sie zrobi karmel twardy). Bardzo mi sie podoba , gratuluje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 19 Września 2012 :grin: to jest czekolada,może być gorzka lub mleczna jak kto woli :thumbsup: Aniu dziękuję za przepis :grin:na pewno tak zrobię jak radzisz :grin: Ananasa robię z serem typu Grecki i przewiązany sparzonym szczypiorem :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 19 Września 2012 No teraz to wyglądasz jak młody "buk" :grin: Pozdrówka . Co do bananów , u nas niestety tylko odmiana Cawendisch, co to rośnie szybko , łatwa w transporcie i przechowywaniu. Czyli taki nasz burak pastewny :grin: . Miałem okazję pojeść inne , a jest ich tyle odmian , co u nas jabłek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 19 Września 2012 :grin: Dzięki Heniu :grin: Dzisiaj fatalna pogoda do wędzenia,deszcz pada i do tego się ochłodziło :sad: Jeszcze z pół godziny i trzeba kończyć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 19 Września 2012 Każdym Twoim wędlinom, przepraszam wędzeniu zawsze towarzyszy whisky , więc ......Nie stała tam zupełnie przypadkowo ? :lol: Pozdrawiam Ciebie Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 19 Września 2012 EL GREGOR, podoba mi się ten nik :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 19 Września 2012 Pięknie poczynasz jak zawsze EL GREGOR, Już wcześniej myślałem nad zmianą nicka te cyferki mnie drażniły[/quote mi też kiedyś się zamarzyło zmienić nik, ale balem się zapytać :blush: a teraz to już po ptakach :blush: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 19 Września 2012 co jest w tych bananachto jest czekolada,może być gorzka lub mleczna jak kto woliTakie banany są pyszne :thumbsup: Ostatnio robiłam z batonem snikers , cudo jak dla mnie :tongue: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 20 Września 2012 :grin: szynka i serek ładnie komponują kolorystycznie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 20 Września 2012 :grin: szynka i serek ładnie komponują kolorystycznie :grin: Obrazek Nie wiążesz siatek od dołu?? Nie wypadnie? Tzn. nie wypadło ale nie ma ryzyka? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 20 Września 2012 :grin: Nawet szynek,które parzę nie wiążę z dołu :grin: szkoda czasu i sznurka. :grin: Scinkówka ma już dwa tygodnie :grin: jeszcze z tydzień i będzie jadalna :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 20 Września 2012 :grin: Wczoraj padał deszcz :sad: to zdjęcia zrobiłem teraz :grin: Pierwsze zdjęcie to szynka która będzie dojrzewała (dwie takie same leżą już dwa tygodnie zawinięte w tetrze) tą nie będę zawijał. Kiełbasy 20 kolagen i 32 jelito,tydzień im starczy. Polędwica i polędwiczka jadalne :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 20 Września 2012 Nawet szynek,które parzę nie wiążę z dołu szkoda czasu i sznurkaPo pierwsze - do twarzy Ci Grzegorzu z tym nowym nickiem :lol: Po drugie-nie boisz się krytyki ze strony Mariusza,bo na szynecce jakieś listki i inne dodatki :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 21 Września 2012 :grin: Kaziu :grin: to są liście laurowe i czosnek pocięty w cienkie plasterki,pieprz i ziele roztłuczone w moździerzu.Zawsze daję do zalewy na początku jak wyjmuje po tygodniu to podczas wiązania wkładam pod siatkę :grin: tak mi się podoba i wygląda z czym było peklowane. Krytyki się nie boję ze strony Mariusza ponieważ uprawiamy różne szkoły.On bardzo prostą Ja trochę zawiłą. Na pewno zmienimy zadanie o swoich wyrobach jak się spotkamy i wymienimy smakami. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 21 Września 2012 EL GREGOR, co do listków i innych pieprzów na wyrobach tłumacz prosto: tak wyglądają wyroby typu "Mac Gregor" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-238874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 24 Września 2012 :grin: Andrzeju,tak będę pisał :grin: Boczek po około trzech tygodniach :grin: Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior) dla mnie dwa razy nie trzeba mówić :grin: rano jak poszła do pracy pojechałem na wieś po mleko jak wróci to ser prawie gotowy. Jutro na śniadanie degustacja. Zamówiłem od razu mleko na jutro ale to już będzie dojrzewający. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: po trzech tygodniach pora zobaczyć co się dzieje :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 25 Września 2012 Wczoraj w Gąsiorowie na śniadaniu Grażce bardzo posmakował ser,który tam zrobiliśmy (otrzymał roboczą nazwę El Gąsior) I nam też. :thumbsup: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: Sasza ser El Gasior miał być dzisiaj na śniadanie ale przedłużę jeszcze dobę żeby dobrze się odcisną (jak ma być oryginał to potrzebuje dwie doby) nie może być lipy i nie idę na skróty :grin: :grin: po prawej stronie zdjęć ser EL Gąsior i wczorajsza ricotta,po lewej dzisiejszy ser 565 i grzejąca się serwatka na ricottę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1320 Opublikowano 25 Września 2012 EL GREGOR, czy istniej mozliwość otrzymania przepisu na ser "EL Gąsior". Niestety nie dane mi było bycie przy produkcji , ale degustacja :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1321 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: proszę bardzo :grin: 10l mleka12 kropli podpuszczki soliłem z reki reki :grin: 50g na 1kg masy serowej wystarczy,nadmiar soli podczas wyciskania wypłynie razem z serwatka (sole dopiero jak odoleję serwatkę od masy serowej)barwnika i chlorku nie dawałem :grin: Podgrzewasz mleko do 37*C ciągle mieszając dla wyrównania tem.Dodajesz podpuszczkę rozcieńczoną w wodzie,wlewasz i mieszasz 1 min.następnie uspokajasz mleko,żeby nie było wiru.Stawiasz i okrywasz garnek.Po około 45min. sprawdzasz skrzep na przełamanie.Tniesz skrzep na kostkę 2x2cm i następnie jeszcze trzepaczką rozdrabniasz na mniejsze kawałki,przykrywasz i po 15min.zbierasz serwatkę aż ukaże się masa serowa,lekko przemieszasz i pod koc na 15 min. i powtarzasz tak aż usuniesz całą serwatkę z masy serowej.I teraz rozdrabniasz jeszcze ręką masę i solisz.Wkładasz masę serową do pojemnika wyścielonego gazą i po godz. zdejmujesz gazę przewracasz,następnie obracasz już ser (z początku co godzinę a potem rzadziej ) i systematycznie zwiększasz obciążenie. Za dwa dni jest już EL Gąsior. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1322 Opublikowano 25 Września 2012 :grin: Ścinkówce już mało brakuje :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1323 Opublikowano 25 Września 2012 EL GREGOR, ty sadysto :tongue: . :clap: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-239969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1324 Opublikowano 26 Września 2012 :grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin: Dzisiaj kanapki do pracy dla Grażki z serem LE Gąsior (posmarowane ricottą):grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1325 Opublikowano 26 Września 2012 :grin: jak powiedziałem tak zrobiłem :grin: Grzesiu, jak dodasz różnej kombinacji suszonych ziół do skrzepu razem z solą przed ściśnięciem. To wtedy ser koryciński, będzie prawie taki jak El gąsiar vel spartan. :grin: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/53/#findComment-240066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.