Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zdradź nam ten przepis - wtedy można coś na ten temat odpowiedzieć. Pozdrawiam

 

nie pisałam pare dni bo mam troche problemów osobistych ,ale nie będę Wam zaprzatac nimi głowy,co do zalewy to przepis był taki;

3 ząbki czosnku,4 ziarenka ziela angielskiego,3 listki ,pare ziarenek pieprzu soli aby jajko wypłynelo i łyzka od zupy soli peklowej .Nie wiem może to wina straszej burzy jaka byla przez dwa dni.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172875
Udostępnij na innych stronach

:grin: nemo :sad: trudno osadzić co na mieszałeś,burze zostawimy w spokoju :grin: W środę kupiłem 2 tylne szynki bez kości,3 polędwice,2 boczki i słoninę.Polędwice,boczki i słoninę posoliłem na sucho,część szynek na mokro i na sucho,ścinki z szynek posoliłem na kiełbasę i stoją wysoko.Drzwiczki od zamrażarki wyjąłem.Tem. w granicach 10*C.Kiełbasę robię w poniedziałek,wędzenie wtorek.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172895
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz565 - :grin: na taki pomysł nie wpadłam ale dzisiaj siedzę od 6 rano i studjuję całe forum , bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam :grin:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172904
Udostępnij na innych stronach

:grin: Koniec wakacji :grin: i końcówka wędlin,które robiłem jeszcze zimą :grin: teraz skończyłem robić kiełbasy,mocno zasznurowałem,powinienem trzymać kilka dni w deseczkach :sad: ale jest jeszcze za ciepło :grin: wędzenie z szynkami jutro albo w środę :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173096
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Witam,przeczytałem wszystkie strony z pana wyrobami,szukałem przepisu jak pan zrobił Scinkowką dojrzewającą i nie znalazłem :cry: Czy mógł by pan podpowiedzieć trochę,jak taką kiełbaskę zrobić. Pozdrawiam :smile:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173142
Udostępnij na innych stronach

:grin: ścinki z szynek kroję na 4x6cm solę z dodatkiem peklosoli i ziół 21g na 1 kg mięsa i odstawiam w chłodne miejsce 4-6*C na 5-7dni.Przykrywam słoniną żeby się mięso nie utleniało,po czasie solenia mięso kroję na mniejsze kawałki 2x2cm,słoninę po wyrobieniu mięsa kroję w kostkę i razem mieszam.Dodaję;czosnek,gorczycę,pieprz,kminek,kolendrę, rozmaryn i 70g alkoholu.Napełniam osłonki,wędzę 2 godz.ciepłym dymem,dojrzewają co najmniej 3-5 tygodni. :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173161
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, wielkie dzięki za tak szybką odpowiedz,akurat na dzisiaj będę miał trochę mięsa i ot dawna chcę spróbować zrobić taką kiełbaskę :wink: już robiłem i wyszedł mi bardzo dobry schab a'la parmeński,teraz będzie i schab i kiełbaska scinkowa.Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173256
Udostępnij na innych stronach

:grin: I po wędzeniu :grin: :thumbsup:

 

[ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 11:43 ]

cd. http://images49.fotosik.pl/1041/9e517e14c23b5143med.jpg http://images35.fotosik.pl/880/775b4db3c2d4075dmed.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173287
Udostępnij na innych stronach

:shock: Przepiękne jak zawsze :clap: :thumbsup: :clap: A 'to' pokrojone na desce , to polędwiczka jest ? :rolleyes: Pozdrawiam ! Ps. Jak Ty to sznurujesz , że tak ładnie wychodzi ? Ja próbowałam , ale tak nie umiem... :blush:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173288
Udostępnij na innych stronach

:grin: wiązanie :grin: samo jakoś wychodzi :grin: polędwiczka,tylko wycięta z szynki :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173305
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, to już tradycja w wędzeniu ginie, na zdjęciach są wędzonki, czarna rzepa a napitki brak :grin: :tongue:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173348
Udostępnij na innych stronach

:cool: taaaa Westpoint się pewnie wyczerpał ..... :(

 

PS

A kupowałem ostatnio we Frankfurcie trzeba było powiedzieć ..... ;) teraz robią "kwadratowe butelki" i zmieniła się troszkę etykieta Grzesiu ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173349
Udostępnij na innych stronach

:grin: nic się nie wyczerpało :grin: Mam i kwadratowe :grin: :thumbsup: Musiałem jechać samochodem :sad:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173352
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174428
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, witam,scinkową zrobiłem i teraz mi dojrzewa :wink: chciał by też zrobić kiełbasę krzyżcka wg Pana pomysłu :smile: Dziękuję i pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174628
Udostępnij na innych stronach

:grin: jutro jadę do rzeżni po mięso i będę robił krzyżacką :grin: wowansw :grin: wstaw fotki tej ścinkówki :grin: Moja po tygodniu tak wygląda :grin: :thumbsup: sznurki robią się obwisłe :grin: jeszcze dwa tygodnie i będzie zjadliwa :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174646
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj kupiłem 50kg pomidorów na sok :thumbsup: wieczorem zrobiliśmy część i zostało jeszcze ze 20kg na dzisiaj :grin: zaraz chcę zrobić pigwówkę :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174743
Udostępnij na innych stronach

:grin: wosiu :grin: z pomidorów to by była pomidorówka :grin: a to będzie pigwówka :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174747
Udostępnij na innych stronach

:grin: to będzie pigwówcówka :grin: zapomniałem,że zalałem wiśnie :grin: mila niespodzianka :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174748
Udostępnij na innych stronach

witam,w sobotę scinkowa będzie miała tydzień,a dzisiaj wygląda tak,jak bym miał przy sobie mocniejszy sznurek,to trochę mocniej była by związana,ale jak niema nic pod ręką to biorę to co jest :wink:

P.S. a jak z krzyżacką,czy mogę liczyć na podpowiedz od Pana? :smile:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174757
Udostępnij na innych stronach

P.S.w połowie lipca robiłem swoją pierwszą kiełbasę(niby dojrzewającą),jako pierwsza to robiłem nie dużo,żeby zobaczyć jak i co :wink: wędziłem jakieś trzy godziny,jaka temperatura była w wędzarni nie wiem,wędziłem na wyczucie(jeszcze nie miałem termometra):neutral: malutki kawałek zostawiłem w lodówce żeby popatrzyć jak będzie to wyglądać,a resztę :thumbsup: dzisiaj nie wytrzymałem i jest to na co czekałem i smak i kolor,ale najważniejsze to smak,daje Panu do oceny wzrokowej mój pierwszy wyrób :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.