nemo19788 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zdradź nam ten przepis - wtedy można coś na ten temat odpowiedzieć. Pozdrawiam nie pisałam pare dni bo mam troche problemów osobistych ,ale nie będę Wam zaprzatac nimi głowy,co do zalewy to przepis był taki; 3 ząbki czosnku,4 ziarenka ziela angielskiego,3 listki ,pare ziarenek pieprzu soli aby jajko wypłynelo i łyzka od zupy soli peklowej .Nie wiem może to wina straszej burzy jaka byla przez dwa dni. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 :grin: nemo :sad: trudno osadzić co na mieszałeś,burze zostawimy w spokoju :grin: W środę kupiłem 2 tylne szynki bez kości,3 polędwice,2 boczki i słoninę.Polędwice,boczki i słoninę posoliłem na sucho,część szynek na mokro i na sucho,ścinki z szynek posoliłem na kiełbasę i stoją wysoko.Drzwiczki od zamrażarki wyjąłem.Tem. w granicach 10*C.Kiełbasę robię w poniedziałek,wędzenie wtorek. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Grzegorz565 - :grin: na taki pomysł nie wpadłam ale dzisiaj siedzę od 6 rano i studjuję całe forum , bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam :grin: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-172904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 :grin: Koniec wakacji :grin: i końcówka wędlin,które robiłem jeszcze zimą :grin: teraz skończyłem robić kiełbasy,mocno zasznurowałem,powinienem trzymać kilka dni w deseczkach :sad: ale jest jeszcze za ciepło :grin: wędzenie z szynkami jutro albo w środę :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 :grin: wędzenie :grin: jutro :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 grzegorz565, Witam,przeczytałem wszystkie strony z pana wyrobami,szukałem przepisu jak pan zrobił Scinkowką dojrzewającą i nie znalazłem Czy mógł by pan podpowiedzieć trochę,jak taką kiełbaskę zrobić. Pozdrawiam :smile: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 :grin: ścinki z szynek kroję na 4x6cm solę z dodatkiem peklosoli i ziół 21g na 1 kg mięsa i odstawiam w chłodne miejsce 4-6*C na 5-7dni.Przykrywam słoniną żeby się mięso nie utleniało,po czasie solenia mięso kroję na mniejsze kawałki 2x2cm,słoninę po wyrobieniu mięsa kroję w kostkę i razem mieszam.Dodaję;czosnek,gorczycę,pieprz,kminek,kolendrę, rozmaryn i 70g alkoholu.Napełniam osłonki,wędzę 2 godz.ciepłym dymem,dojrzewają co najmniej 3-5 tygodni. :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 grzegorz565, wielkie dzięki za tak szybką odpowiedz,akurat na dzisiaj będę miał trochę mięsa i ot dawna chcę spróbować zrobić taką kiełbaskę :wink: już robiłem i wyszedł mi bardzo dobry schab a'la parmeński,teraz będzie i schab i kiełbaska scinkowa.Pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 :grin: I po wędzeniu :grin: :thumbsup: [ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 11:43 ]cd. http://images49.fotosik.pl/1041/9e517e14c23b5143med.jpg http://images35.fotosik.pl/880/775b4db3c2d4075dmed.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 :shock: Przepiękne jak zawsze :clap: :thumbsup: :clap: A 'to' pokrojone na desce , to polędwiczka jest ? :rolleyes: Pozdrawiam ! Ps. Jak Ty to sznurujesz , że tak ładnie wychodzi ? Ja próbowałam , ale tak nie umiem... :blush: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 :grin: wiązanie :grin: samo jakoś wychodzi :grin: polędwiczka,tylko wycięta z szynki :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 grzegorz565, to już tradycja w wędzeniu ginie, na zdjęciach są wędzonki, czarna rzepa a napitki brak :grin: :tongue: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 taaaa Westpoint się pewnie wyczerpał ..... PSA kupowałem ostatnio we Frankfurcie trzeba było powiedzieć ..... teraz robią "kwadratowe butelki" i zmieniła się troszkę etykieta Grzesiu .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 :grin: nic się nie wyczerpało :grin: Mam i kwadratowe :grin: :thumbsup: Musiałem jechać samochodem :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-173352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 5 Września 2011 :sad: chyba ostatni wypad nad wodę w tym roku :grin: grzybów jest bardzo mało,orzechy już dojrzałe,herbatka z róży wyśmienita :grin: :thumbsup: [ Dodano: Pon 05 Wrz, 2011 07:44 ]cd. http://images38.fotosik.pl/1068/4661e9535953b54cmed.jpg http://images35.fotosik.pl/891/c700e26ee0691069med.jpg http://images50.fotosik.pl/1088/88cee1148911b7cemed.jpg http://images40.fotosik.pl/1069/ce65f70f9924c467med.jpg http://images46.fotosik.pl/1035/0358e2bac41f0b82med.jpg http://images49.fotosik.pl/1052/0b4a2b6b81b76708med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 6 Września 2011 grzegorz565, witam,scinkową zrobiłem i teraz mi dojrzewa :wink: chciał by też zrobić kiełbasę krzyżcka wg Pana pomysłu :smile: Dziękuję i pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Września 2011 :grin: jutro jadę do rzeżni po mięso i będę robił krzyżacką :grin: wowansw :grin: wstaw fotki tej ścinkówki :grin: Moja po tygodniu tak wygląda :grin: :thumbsup: sznurki robią się obwisłe :grin: jeszcze dwa tygodnie i będzie zjadliwa :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: wczoraj kupiłem 50kg pomidorów na sok :thumbsup: wieczorem zrobiliśmy część i zostało jeszcze ze 20kg na dzisiaj :grin: zaraz chcę zrobić pigwówkę :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 7 Września 2011 zaraz chcę zrobić pigwówkę Z pomidorów :question: :rolleyes: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: wosiu :grin: z pomidorów to by była pomidorówka :grin: a to będzie pigwówka :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: to będzie pigwówcówka :grin: zapomniałem,że zalałem wiśnie :grin: mila niespodzianka :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 7 Września 2011 witam,w sobotę scinkowa będzie miała tydzień,a dzisiaj wygląda tak,jak bym miał przy sobie mocniejszy sznurek,to trochę mocniej była by związana,ale jak niema nic pod ręką to biorę to co jest :wink: P.S. a jak z krzyżacką,czy mogę liczyć na podpowiedz od Pana? :smile: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Września 2011 :grin: wygląda OK.za 2-3 tygodnie pierwsza degustacja :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Września 2011 jak będę robił degustacje napiszę co i jak i wkleję zdjęcie :thumbsup: :smile: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 7 Września 2011 P.S.w połowie lipca robiłem swoją pierwszą kiełbasę(niby dojrzewającą),jako pierwsza to robiłem nie dużo,żeby zobaczyć jak i co :wink: wędziłem jakieś trzy godziny,jaka temperatura była w wędzarni nie wiem,wędziłem na wyczucie(jeszcze nie miałem termometra):neutral: malutki kawałek zostawiłem w lodówce żeby popatrzyć jak będzie to wyglądać,a resztę :thumbsup: dzisiaj nie wytrzymałem i jest to na co czekałem i smak i kolor,ale najważniejsze to smak,daje Panu do oceny wzrokowej mój pierwszy wyrób :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/9/#findComment-174787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.