Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakieś określenie na wywar powstający podczas gotowania kiełbas, salcesonów i innych takich? Chodzi mi o lokalne (może także gwarowe?) określenie dla wywaru z parzenia kiełbasy. Wywar jałowy? Nigdzie nie potrafiłem znaleźć nic na temat: co się robi z tej "kiełbasianej zupy" (podobno dobra baza do żurku).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3719-zupa-masarska/
Udostępnij na innych stronach

Zupa masarska ?

Zupa masarska to ... gulasz :grin:

Nie spotkałem się z żadną specyficzną nazwą wody po parzeniu.

I osobiście wolę dodać do zupy np. kawałek boczku niż wody po jego parzeniu :wink:

Poza tym .. witaj :smile:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3719-zupa-masarska/#findComment-100946
Udostępnij na innych stronach

Wywar po wędzonkach możesz użyć do wszelakich zup - pod warunkiem że będzie odpowiadał smak - logicznym zatem jest sporządzenie grochówki, fasolówki, żurku itp... ale już nie koniecznie pomidorowej :lol:

z wywaru po parzeniu kaszanki robi się zupę zwaną "Kiszczonka"

po salcesonie wybrał bym coś w rodzaju krupniku, jakieś ogórkowe itp

oczywiście za każdym razem uzupełniając "wkładką"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3719-zupa-masarska/#findComment-100953
Udostępnij na innych stronach

"zupę z produktów świniobicia"

 

U nas mówiło się na tą "zupę " kiszczonka , najlepiej jak przy parzeniu pękła kaszanka albo i dwie :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3719-zupa-masarska/#findComment-100962
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.