zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2010 Maxell ma rację :smile: Osobiście jeszcze niedawno znałem kilku masarzy, którzy robili na zlecenie wyroby po świniobiciu używając do tego jedynie jednej maszynki z własnym napędem. na pytanie czemu nie zainwestują w jakiś sprzęt nowocześniejszy? odpowiedzieli ....................................bez komentarza. Możemy się wymieniać poglądami spierać o wyższości technologi nad prostotą, nie mniej jednak nie krytykujmy tych, którzy robią tak jak robią swoje wyroby od lat. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2010 Osobiście jeszcze niedawno znałem kilku masarzy, którzy robili na zlecenie wyroby po świniobiciu używając do tego jedynie jednej maszynki z własnym napędem. na pytanie czemu nie zainwestują w jakiś sprzęt nowocześniejszy? odpowiedzieli ....................................bez komentarza.do czasu gdy dostaną zamówienie na większa ilość parówek... :lol: :grin: - wtedy albo odmówią, albo.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2010 Masarze w usługach nie robią parówek co najwyżej ze 2-3 kg serdelek .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2010 Masarze w usługach nie robią paróweka powiedz nam DZIADKU dlaczego? - jeślli miałbym takie zlecenie to dlaczego mi odmówią? - czyżby nie dlatego że nie mają odpowiedniego sprzętu??? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2010 Na wsiach takich wyrobów w zasadzie się nie robi, stąd nie ma takiego problemu :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2010 Na wsiach takich wyrobów w zasadzie się nie robi, stąd nie ma takiego problemu :lol:nie robi się bo nie ma takiej możliwości a nie chęci :lol: jak widzicie można sprowadzić dyskusję do poziomu rozważań jak wyżej.... , więc przestrzegam przed dalszą krytyką i udowadnianiem wyższości jednego sprzętu nad drugim.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2010 A może abratku nie ma takiej potrzeby i chęci. Sam nigdy się nie spotkałem na wsi (mam na myśli kilka lat do tyłu) aby ktoś chciał zrobić parówki czy inne nietypowe wyroby. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2010 Cały cykl produkcji podczas świniobicia i obróbki jest perfekcyjnie opracowany, by zmieścić się w bardzo ograniczonym przedziale czasowym. Z zasady wyrobów jest tak dużo i w wystarczającej różnorodności, że pewnie niewiele osób decydowałoby się na parę kilo pracochłonnego i krótkotrwałego pod względem przydatności do spożycia, wyrobu.Pozostaje jeszcze sprawa surowca, warunków, w jakich niekiedy przychodzi działać i renomy Mistrza, który nie posiadając na wsi kutra, nie wypuści czegoś, co tylko przypomina parówki.To są wyłącznie moje przemyślenia. Mam nadzieję, że Dziadek się do tego odniesie jako praktyk i specjalista od tego typu produkcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2010 Właśnie to miałem na myśli Maxellku :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-101063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Odgrzeje temat. Znany mi masarz parówki przygotowuje przez kilkakrotne zmielenie mięsa na drobnej siatce, rezygnując z czosnku, dodaje mięso z podgarla i wychodzi taka oto parówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-281055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2013 Masarze w usługach nie robią paróweka powiedz nam DZIADKU dlaczego? - jeślli miałbym takie zlecenie to dlaczego mi odmówią? - czyżby nie dlatego że nie mają odpowiedniego sprzętu??? bo po pierwsze nie noszą z sobą kutra a po drugie wolą zrobić Swojską kiełbase a nie parówki Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-316955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2013 @mumin232, aleś kotleta odgrzał Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3729-dylematy-wiejskiego-masarza/#findComment-317062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.