Malinowy Bzyk Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam. Po wędzeniu i parzeniu zanoszę kiełbasę na strych , tam wisi i obsycha a ja jak mam ochotę to sobie podjadam. Robię tak już dość długo i jeszcze nie miałem takiego przypadku a mianowicie:ostatnio wyskoczyły na niej czarne kropki wielkości 2mm,nie czułem żadnego obcego zapachu,w smaku była bez zmian. Od czego to się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2010 witaj Malinowy Bzyk na naszym forum :-). Czyżby na Twoim strychu muchy poczuły już wiosnę? Może to brzmieć jak żart, ale wcale nie jest takie niemożliwe. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2010 Czyżby na Twoim strychu muchy poczuły już wiosnę? .... Nie kolego.Wiem jak paskudzi mucha. Te kropki były na całej kiełbasie,ponadto kiełbasa wisiała na kiju i była przykryta firanka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2010 WitamZostaw jedną , a resztę umyj i zobacz czy ta z kropkami nie pleśnieje(kropki rodzaj pleśni).Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2010 Te kropki były na całej kiełbasie,ponadto kiełbasa wisiała na kiju i była przykryta firanka.W firance są dziurki więc wygląda to jakby kiełbasa została oblana/obsypana czymś przez otworki. :rolleyes: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2010 Malinowy Bzyk, możesz zrobić i podesłać na forum zdjęcie tego "zjawiska"? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zostaw jedną , a resztę umyj i zobacz czy ta z kropkami nie pleśnieje... Tej kiełbasy już dawno nie ma.Umyłem ja i musiałem odkrajać brzegi bo one tak łatwo nie schodziły. Też myślę ze to jakaś pleśń ale nie jestem przekonany a i tylko od czego?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2010 Po wędzeniu i parzeniu zanoszę kiełbasę na strych , tam wisi i obsycha a ja jak mam ochotę to sobie podjadam Dlatego kiełbaskę, którą zanoszę na strych to parzę (piekę) w wędzarni, a w ostateczności po parzeniu w wodzie lekko podwędzę zimnym dymkiem, by bakterie trochę osłabić, o grzybkach nie wspomnę. Czarne i zielone = nie dobrze. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2010 a w ostateczności po parzeniu w wodzie lekko podwędzę zimnym dymkiemMożna kilka minut także ciepłym dymem tak aby na powierzchni kiełbasy wyszedł tłuszcz, a po wyjęciu z wędzarni zaraz każdą parkę przeciągamy, przecieramy ręką aby ten tłuszcz rozprowadzić po całości jako warstwę ochronno-izolującą. Taka kiełbasa ładnie się prezentuje i długo przechowuje. Jeśli zauważymy jakieś zmiany /na gorsze/ ponawiamy wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3741-czarne-plamki-na-kielbasie/#findComment-101455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.