Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i smażymy fileciki z obu stron po 5 minut.

Zdecydowanie na oliwie a masełkiem aromatyzowanym posmarować

ciepłe rybki. :grin:

 

Ale jeśli ktoś chce przedwcześnie sponsorować "nekrobiznes"

to oczywiście smażyć na maśle, najlepiej z markietu. :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111786
Udostępnij na innych stronach

marek301, Masło do smażenia tak tylko uprzednio należy sklarować. Każde masło będzie się palić oczywiście nie klarowane. Dym niebieski z masła do efekt wytworzenia dioksyny - silny środek mutagenny. Masło sklarowane wytrzymuje nawet temperaturę ponad 300 st.

W przeciwieństwie do masła, ghi( masło klarowane ) może być przechowywane przez długi czas bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikroorganizmów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111787
Udostępnij na innych stronach

marek301, Masło do smażenia tak tylko uprzednio należy sklarować. Każde masło będzie się palić oczywiście nie klarowane. Dym niebieski z masła do efekt wytworzenia dioksyny - silny środek mutagenny. Masło sklarowane wytrzymuje nawet temperaturę ponad 300 st.

W przeciwieństwie do masła, ghi( masło klarowane ) może być przechowywane przez długi czas bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikroorganizmów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia.

Andyandy, nie wiem w jakiej temperaturze i jak długo odbywa się to klarowanie,

ale "utlenione" nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminki no i dioksyny(powstałe podczas samego klarowania)

nie mogą w żaden sposób wpływać pozytywnie na zdrowie. :rolleyes:

 

Wedle faktów takie masło "sklarowane" to wulkan wolnych rodników,

co musi nasilać procesy nowotworowe, które toczą się w nas "każdego dnia". :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111788
Udostępnij na innych stronach

marek301, Wszystko co jest robione nie umiejętnie na tępa i pod zysk jest niebezpieczne. Może lepiej przejść na Mobil-1 :lol:

Według współczesnej wiedzy medycznej, spożywanie nasyconych tłuszczów zwierzęcych jest jednak przyczyną chorób serca i miażdżycy. Współczesna medycyna zaleca raczej spożywanie nienasyconych tłuszczów roślinnych. Współczesna nauka i medycyna nie uznają ajurwedy za naukowe źródło wiedzy medycznej. Bez wątpienia pozytywną cechą ghi jest na pewno to, że podczas podgrzewania do wysokich temperatur nie powstają w nim szkodliwe produkty spalania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111790
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt idzie po kolei. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111915
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich"prosiaczkowych",że przeniosłam temat nadziewarki do Bla..bla..ale nie chciałam wyodrębniać nowego tematu.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-111939
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112117
Udostępnij na innych stronach

To lepiej Cie ubierac niz zywić, skoro to jest Twoje śniadanko. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112252
Udostępnij na innych stronach

To lepiej Cie ubierac niz zywić, skoro to jest Twoje śniadanko. :grin:

E tam, na ubranie też potrzeba parę metrów kwadratowych materiału :grin: :lol: :lol: A z rybkami zaraz robię "obchód" , niech i inni coś mają od tego "ziemskiego łez padołu". A nie tylko chemia i chemia :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112255
Udostępnij na innych stronach

To lepiej Cie ubierac niz zywić, skoro to jest Twoje śniadanko. :grin:

 

No Gonzo potrafi zjeść i poczytać również . :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112258
Udostępnij na innych stronach

zobaczyłem...piękną "sławojkę"

super pomysł !!! :grin:

a dla miłośników plastikowych wędlin proponuję " Tojtoja" :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112685
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam moderatorów.

Witaj Papciu w klubie "Młodych DZIADKÓW " :wink:

P.S.

modemonów nie przepraszaj, bo i tak nas zaraz wywalą :cry:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-112686
Udostępnij na innych stronach

Przypominam Zico, że nadal kilka osób nie otrzymało opłaconych z własnej renty naklejek i ramek, pozdrawiam Cię serdecznie. :grin:

 

[ Dodano: Czw 27 Maj, 2010 21:36 ]

Można pis-ać wszystko, zielonych brak, chyba na AC/DC pojechali, a ja w domu siedzę. :cry:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-113058
Udostępnij na innych stronach

Macie jakieś fajne przepisy, które można by zrobić w słoiki i zawekować.

Tadzikmal- Ty to masz dobrze na dwóch forach pytasz o to samo tzn. u banitów i u nas . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-113461
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta

Wiesz co ułani pytą nazywają :grin: ?

Jeszcze jeden mazur dzisiaj, choć poranek świta, czy pozwoli panna Krysia młody ułan pyta. Jaka pyta? co za pyta ? komu pyta stoi ? Panna Krysia fest dziewucha - pyty się nie boi :)

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/10/#findComment-113566
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.