dreiko Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam pytanie może głupie ale zapytam bo nie mogę znaleźć.Mianowicie jak używać szynkowaru? Czy ma być on cały zanurzony w wodzie? Czy tylko do wysokości wypełnienia mięsem. Czy mięso musi być w woreczku foliowym, czy można parzyć mięso bez woreczka. A jeśli w woreczku to czy dobrze ubić i pozbyć się powietrza. Jak duży powinien być docisk sprężyn. Bardzo proszę o krótką i zwięzłą odpowiedź, albo odesłanie mnie do jakiegoś linku na ten temat bo na prawdę nie mogę znaleźć. Za odpowiedź z góry bardzo serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2010 Może TU :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2010 Szynkowar zanurzony w wodzie / u mnie ciepłej/ do wysokości ok. 2cm nad powierzchnię wsadu. Wkładam woreczek ponieważ mam szynkowary aluminiowe ale nie tylko dlatego, łatwiej wujmuje się sparzone wędliny.Ugniatam najmocniej jak potrafię, żeby jak najmniej powietrza zostało w środu. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2010 Jak widać na załączonym zdjęcie wkład wystaję poza wysokość szynkowara.Poziom wody w czasie parzenia był poniżej rantu i nie przykrywał wkładu a goloneczka pychota.Mięso było zawinięte w folię celulozową ale, niezbyt szczelnie . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2010 Jak widać na załączonym zdjęcie wkład wystaję poza wysokość szynkowara.Poziom wody w czasie parzenia był poniżej rantu Mówimy o innych szynkowarach.Ja mam jeden czeski a drugi podobny, ze sklepu Miro. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2010 Szynkowar nie zanurzamy w wodzie.Poziom wody ustalamy na ok 2cm powyżej wsadu, może być więcej i też będzie ok.Woreczków używamy w przypadku szynkowarów aluminiowych, szynnkowary ze stali nierdzewnej nie wymagają ich stosowania.Nie używamy woreczków jednorazowych.Docisk jak najmniejszy.Po sparzeniu zwalniamy docisk. Ps. Osobiście wkładam szynkwar do zimnej wody i podgrzewam do ok 72-75 C i od tego momentu mierzę czas parzenia.Po sparzeniu luzuję docisk i pozostawiam szynkowar w wodzie do wystudzenia.Od razu nadmienię że to mój sposób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2010 Szynkowar nie zanurzamy w wodzie. Poziom wody ustalamy na ok 2cm powyżej wsadu,uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreiko Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2010 Bardzo Dziękuję Wam za pomoc. Nie używamy woreczków jednorazowych. Chyba wiem o jakie woreczki chodzi (tj. zwykłe śniadaniowe). Czy rękaw do pieczenia będzie dobry? A może używacie innych rękawów. Jakie byście polecili. Docisk jak najmniejszy. Zastanawiałem się co się stanie bez docisku. Mięsko się rozejdzie? Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia. Potem zanurzyć w wodzie i czymś nieco docisnąć aby nie wypływało. Jak sądzicie to dobry pomysł? Czy w ten sposób można obyć się bez foremki i szynkowaru? Dodam że po głowie a raczej po podniebieniu chodziły mi duże i jednolite kawałki mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2010 Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7729#7729 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2010 uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć...Jak widać szkół jest wiele. Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia. Potem zanurzyć w wodzie i czymś nieco docisnąć aby nie wypływało. Jak sądzicie to dobry pomysł? Czy w ten sposób można obyć się bez foremki i szynkowaru? Dodam że po głowie a raczej po podniebieniu chodziły mi duże i jednolite kawałki mięsa. Po co jest docisk ? Po to że mięso pracuje w czasie parzenia. Możesz włożyć duże kawałki do rękawa ale pytanie czy i co Ci je zwiąże w całość. Nie wymasowane mięso samo od ścisku się nie połączy, musi być to coś czyli klej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreiko Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2010 Możesz włożyć duże kawałki do rękawa ale pytanie czy i co Ci je zwiąże w całość. Nie wymasowane mięso samo od ścisku się nie połączy, musi być to coś czyli klej. Chodziło raczej o jeden duży monolityczny kawałek mięsa taki jak łopatka, szynka, schab. Cały ten kawał mięsa byłby długo macerowany w ziołach, a potem włożony do rękawa i mocno ściśnięty sznurkiem lub siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2010 abratek napisał/a: uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć... Jak widać szkół jest wiele.Miro, nie powiesz chyba że lepiej gdy wyrób jest parzony nierównomierną temperaturą?.... oczywiście ja dopuszczam zalewanie całej praski pod warunkiem szczelnego woreczka - w innym wypadku szkoda mi by było "soków" wyciekających do wody Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2010 Chodziło raczej o jeden duży monolityczny kawałek mięsaDreiko, cos podobnego opisywal kiedys kol. Marko. Zobacz tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4465&highlight=schab pozdrawiam, anik Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreiko Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2010 Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Wiem że dla co niektórych pytam o głupoty, ale jestem uczestnikiem innego forum i z doświadczenia wiem, że lepiej zapytać niż czytać każdy post po kolei. Dokopanie się do kluczowych informacji zajmuje dużo czasu i nie jest gwarancją że się znajdzie to czego się szuka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2010 Dokopanie się do kluczowych informacji zajmuje dużo czasu i nie jest gwarancją że się znajdzie to czego się szuka. Opcje szukaj , działają bardzo dobrze . Oczywiście pytać nie zaszkodzi :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Marca 2010 Witam! ...Czy rękaw do pieczenia będzie dobry?...Kilka razy użyłem już takiego rękawa i jest w porządku - oprócz mniejszej wytrzymałości od specjalnie przeznaczonych do tego rękawów. Raz rękaw do pieczenia rozpruł mi się podczas napełniania, a to kłopotliwa sprawa :???: . Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-102769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoker Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Czy moge uzywac szynkowar bez garnka z woda? Np ustawiajac piekarnik na 80 C?Moze ktos juz probowal taki sposob? Cytuj Smoker Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Moze ktos juz probowal taki sposob? Nie próbowałem ale na pewno można. Tylko kierowałbym się wskazaniami termometru włożonemu do piekarnika. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Można, jest to dobra metoda. Ja mam 3 szynkowary i za jednym zamachem w piekarniku robię. Jaka oszczędność czasu i pieniędzy Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoker Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Wlasnie moj jest sprawdzony - tzn pokazuje z bledem ok 2C plus lub minus.Najnizsza ustawialna temperatura to 76 C.Poza tym ma tez "meat probe" , ktora tez pokazuje temperature wsadu czy pieczeni - czyli mialbym wszystko na jednym wyswietlaczu.A swoja droga to jeszcze nic nie uwedzilem , ani nie zrobilem w szynkowarze , ale od 2 miesiecy czytam ta stronke i sie zapalilem do tego , ze we wtorek bede mial wedzarnie!!!!http://www.bradleysmoker.com/digital-smoker-6-rack.aspA szynkowar obecnie negocjuje - wezmie pare dni.http://www.gastropolis24.de/p-1713-688_697_242-Schinkenkocher-A-4-6-KGZnalazlem tez zrodla rzeczy potrzebnych - jelita , oslonki , substancje prklujace - tu sol peklujaca ma 6.5% saletry - czyli wiecej niz w europie , ale dam rade!!!!Dziekuje za odpowiedzi - balem sie ze ta woda tez jakos pomaga - teraz nie jestem ograniczony pojemnoscia moich garnkow. Cytuj Smoker Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 teraz nie jestem ograniczony pojemnoscia moich garnkow. To masz takie małe garnki czy takie duże szynkowary :question: :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoker Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Szynkowar ktory mi sie podoba jest spory , ale moglbym robic do czterech roznych wkladow na raz - jesli w oslonkach zaporowych. Cytuj Smoker Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Maja 2010 Można, jest to dobra metoda. Ja mam 3 szynkowary i za jednym zamachem w piekarniku robię. Jaka oszczędność czasu i pieniędzy Że też wcześniej nie przeczytałem tego posta, by się człowiek tak nie bawił z garnkami, tylko za jednym zamachem kilka szynkowarów do piekarnika. Następnym razem wypróbuję ten sposób. Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-111242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoker Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Maja 2010 A ja juz uwedzilem troche - ryby - baleron , boczek , i kurczaki , ale szynkowaru nie mam do tej pory - nie chca wyslac do USA. Cytuj Smoker Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-112146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2010 Po co Ci szynkowar? Zastosuj osłonki barierowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-112147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.