Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie może głupie ale zapytam bo nie mogę znaleźć.

Mianowicie jak używać szynkowaru? Czy ma być on cały zanurzony w wodzie? Czy tylko do wysokości wypełnienia mięsem. Czy mięso musi być w woreczku foliowym, czy można parzyć mięso bez woreczka. A jeśli w woreczku to czy dobrze ubić i pozbyć się powietrza. Jak duży powinien być docisk sprężyn.

 

Bardzo proszę o krótką i zwięzłą odpowiedź, albo odesłanie mnie do jakiegoś linku na ten temat bo na prawdę nie mogę znaleźć.

 

Za odpowiedź z góry bardzo serdecznie dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/
Udostępnij na innych stronach

Może TU :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101522
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar zanurzony w wodzie / u mnie ciepłej/ do wysokości ok. 2cm nad powierzchnię wsadu. Wkładam woreczek ponieważ mam szynkowary aluminiowe ale nie tylko dlatego, łatwiej wujmuje się sparzone wędliny.Ugniatam najmocniej jak potrafię, żeby jak najmniej powietrza zostało w środu.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101523
Udostępnij na innych stronach

 

Jak widać na załączonym zdjęcie wkład wystaję poza wysokość szynkowara.Poziom wody w czasie parzenia był poniżej rantu i nie przykrywał wkładu a goloneczka pychota.Mięso było zawinięte w folię celulozową ale, niezbyt szczelnie .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101528
Udostępnij na innych stronach

Jak widać na załączonym zdjęcie wkład wystaję poza wysokość szynkowara.Poziom wody w czasie parzenia był poniżej rantu

Mówimy o innych szynkowarach.Ja mam jeden czeski a drugi podobny, ze sklepu Miro.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101532
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar nie zanurzamy w wodzie.

Poziom wody ustalamy na ok 2cm powyżej wsadu, może być więcej i też będzie ok.

Woreczków używamy w przypadku szynkowarów aluminiowych, szynnkowary ze stali nierdzewnej nie wymagają ich stosowania.

Nie używamy woreczków jednorazowych.

Docisk jak najmniejszy.

Po sparzeniu zwalniamy docisk.

 

Ps.

 

Osobiście wkładam szynkwar do zimnej wody i podgrzewam do ok 72-75 C i od tego momentu mierzę czas parzenia.

Po sparzeniu luzuję docisk i pozostawiam szynkowar w wodzie do wystudzenia.

Od razu nadmienię że to mój sposób. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101546
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar nie zanurzamy w wodzie.

Poziom wody ustalamy na ok 2cm powyżej wsadu,

uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101548
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Dziękuję Wam za pomoc.

 

 

Nie używamy woreczków jednorazowych.

Chyba wiem o jakie woreczki chodzi (tj. zwykłe śniadaniowe). Czy rękaw do pieczenia będzie dobry? A może używacie innych rękawów. Jakie byście polecili.

 

Docisk jak najmniejszy.

Zastanawiałem się co się stanie bez docisku. Mięsko się rozejdzie?

 

Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia. Potem zanurzyć w wodzie i czymś nieco docisnąć aby nie wypływało. Jak sądzicie to dobry pomysł? Czy w ten sposób można obyć się bez foremki i szynkowaru? Dodam że po głowie a raczej po podniebieniu chodziły mi duże i jednolite kawałki mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101553
Udostępnij na innych stronach

Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7729#7729

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101555
Udostępnij na innych stronach

uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć...

Jak widać szkół jest wiele.

 

Przyszło mi na myśl aby całe duże kawałki włożyć do rękawa a potem mocno ścisnąć sznurkiem lub siatką tak jak do pieczenia. Potem zanurzyć w wodzie i czymś nieco docisnąć aby nie wypływało. Jak sądzicie to dobry pomysł? Czy w ten sposób można obyć się bez foremki i szynkowaru? Dodam że po głowie a raczej po podniebieniu chodziły mi duże i jednolite kawałki mięsa.

Po co jest docisk ?

Po to że mięso pracuje w czasie parzenia.

 

Możesz włożyć duże kawałki do rękawa ale pytanie czy i co Ci je zwiąże w całość.

Nie wymasowane mięso samo od ścisku się nie połączy, musi być to coś czyli klej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101556
Udostępnij na innych stronach

Możesz włożyć duże kawałki do rękawa ale pytanie czy i co Ci je zwiąże w całość.

Nie wymasowane mięso samo od ścisku się nie połączy, musi być to coś czyli klej.

Chodziło raczej o jeden duży monolityczny kawałek mięsa taki jak łopatka, szynka, schab. Cały ten kawał mięsa byłby długo macerowany w ziołach, a potem włożony do rękawa i mocno ściśnięty sznurkiem lub siatką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101574
Udostępnij na innych stronach

abratek napisał/a:

uważam że o ile mamy taką możliwość to lepiej jest zanurzyć...

 

Jak widać szkół jest wiele.

Miro, nie powiesz chyba że lepiej gdy wyrób jest parzony nierównomierną temperaturą?....

oczywiście ja dopuszczam zalewanie całej praski pod warunkiem szczelnego woreczka - w innym wypadku szkoda mi by było "soków" wyciekających do wody :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101584
Udostępnij na innych stronach

Chodziło raczej o jeden duży monolityczny kawałek mięsa

Dreiko, cos podobnego opisywal kiedys kol. Marko. Zobacz tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4465&highlight=schab

pozdrawiam,

anik

Pozdrawiam,

anik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101585
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam bardzo za pomoc.

 

Wiem że dla co niektórych pytam o głupoty, ale jestem uczestnikiem innego forum i z doświadczenia wiem, że lepiej zapytać niż czytać każdy post po kolei. Dokopanie się do kluczowych informacji zajmuje dużo czasu i nie jest gwarancją że się znajdzie to czego się szuka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101588
Udostępnij na innych stronach

Dokopanie się do kluczowych informacji zajmuje dużo czasu i nie jest gwarancją że się znajdzie to czego się szuka.

Opcje szukaj , działają bardzo dobrze . Oczywiście pytać nie zaszkodzi :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-101641
Udostępnij na innych stronach

Witam!

...Czy rękaw do pieczenia będzie dobry?...

Kilka razy użyłem już takiego rękawa i jest w porządku - oprócz mniejszej wytrzymałości od specjalnie przeznaczonych do tego rękawów.

Raz rękaw do pieczenia rozpruł mi się podczas napełniania, a to kłopotliwa sprawa :???: .

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-102769
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Można, jest to dobra metoda. Ja mam 3 szynkowary i za jednym zamachem w piekarniku robię. Jaka oszczędność czasu i pieniędzy :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109528
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie moj jest sprawdzony - tzn pokazuje z bledem ok 2C plus lub minus.

Najnizsza ustawialna temperatura to 76 C.

Poza tym ma tez "meat probe" , ktora tez pokazuje temperature wsadu czy pieczeni

- czyli mialbym wszystko na jednym wyswietlaczu.

A swoja droga to jeszcze nic nie uwedzilem , ani nie zrobilem w szynkowarze ,

ale od 2 miesiecy czytam ta stronke i sie zapalilem do tego , ze we wtorek bede mial wedzarnie!!!!

http://www.bradleysmoker.com/digital-smoker-6-rack.asp

A szynkowar obecnie negocjuje - wezmie pare dni.

http://www.gastropolis24.de/p-1713-688_697_242-Schinkenkocher-A-4-6-KG

Znalazlem tez zrodla rzeczy potrzebnych - jelita , oslonki , substancje prklujace - tu sol peklujaca ma 6.5% saletry - czyli wiecej niz w europie , ale dam rade!!!!

Dziekuje za odpowiedzi - balem sie ze ta woda tez jakos pomaga - teraz nie jestem ograniczony pojemnoscia moich garnkow.

Smoker
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-109534
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Można, jest to dobra metoda. Ja mam 3 szynkowary i za jednym zamachem w piekarniku robię. Jaka oszczędność czasu i pieniędzy :)

Że też wcześniej nie przeczytałem tego posta, by się człowiek tak nie bawił z garnkami, tylko za jednym zamachem kilka szynkowarów do piekarnika.

Następnym razem wypróbuję ten sposób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-111242
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Po co Ci szynkowar? Zastosuj osłonki barierowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3745-jak-u%C5%BCywa%C4%87-szynkowaru/#findComment-112147
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.