Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś boczek wędzę, rozpaliłem olchą, potem dwa kawałki orzecha, nawet kolor ciekawy. :cool:

 

http://img713.imageshack.us/img713/5638/tgvc.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Mam zapeklowane też 2,5kg mięska z karkówki z odrobiną boczku, czyli kl.II i wieczorkiem jakąś kiełbaskę skręcę, co mi to chodzi po głowie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289455
Udostępnij na innych stronach

Kolego pis67, czy też należysz do Klubu Miłośników Boczku ??? :wink:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289457
Udostępnij na innych stronach

Klubu Miłośników Boczku

:cool:

nawet kolor ciekawy

przepiękny kolor :) taki jak po pogłębieniu, przekoloryzowaniu w programie graficznym :)

na prawdę przemawia do widza ;)

te wyroby podrobowe ze strony poprzedniej :thumbsup:

a ta ogonówka niemalże czarna :D w jaki sposób ją wędziłeś? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289459
Udostępnij na innych stronach

a ta ogonówka niemalże czarna :D w jaki sposób ją wędziłeś?

Foto shopem ... :cool:

 

 

I zrobiłem 2,2 kg kiełbaski, ale jak uwędzić, kiedy za oknem obecnie 24 stopnie. :cool:

 

http://img94.imageshack.us/img94/7237/5qcu.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289502
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, ja polędwiczki wędzę i daję radę 28 stopni na dworze piwko si,e skończyło ale winko jeszcze mam :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289614
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą pierwsza konsumpcja metki tatarskiej... :cool: Czy gdzieś jest przepis na forum? :cool:

 

http://img195.imageshack.us/img195/5465/sxem.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img37.imageshack.us/img37/8569/gi4q.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289701
Udostępnij na innych stronach

pis67, jedno Twoje słowo i ......... :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7347

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289710
Udostępnij na innych stronach

pis67, podaj swój przepis , przeczytałem przepis z linku , ale niema w nim relacji jak sie udał Twoja metka tatarska jest b.ładna w przekroju oraz tuz przed konsumpcja , wiec bardziej do mnie przemawia.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289735
Udostępnij na innych stronach

jedno Twoje słowo i ....

Dzięki Wujku, ale...

 

Jedna z receptur

woł kl I św - 3kg

woł kl II mroż - 7kg

Wędlina nie parzona i nie pieczona z mrożonego mięsa jest dla mnie mało atrakcyjna. :cool:

 

podaj swój przepis

 

Przepis w piwnicy, jutro przyniosę, tylko wieprzowinka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289745
Udostępnij na innych stronach

Dopiero po ocenie organoleptycznej, gdzieś za dwa tygodnie, będę wiedział jaki jest wynik, poprzednie próby - za mało papryki. Zapiski w domu, nie mam obecnie do nich dostępu, a z dyńki nie chcę podawać. :cool:

Możesz się pochwalić jak wyniki i jaki w końcu skład ma ta ala chorizo. :cool:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289803
Udostępnij na innych stronach

jak wyniki i jaki w końcu skład ma ta ala chorizo.

Skład już jest, jeszcze muszę popracować nad rozdrobnieniem. A fota takiej dwumiesięcznej kiełbaski.

 

Przepis znajdę, a póki co ...

 

Metka tatarska - zapiski z archiwum rodzinnego:

 

wp.kl. II z karkówki i boczku (u mnie praktycznie 90%karkówka)

peklosól 22-24 g na kilogram - peklowanie 72 godziny 4 stopnie.

 

Mięsko mielimy na sitku 6mm.

-przyprawy na kg mięska

cukier 1,5g

gałka 0,3g

kardamon 0,1g - opcjonalnie

papryka ostra 2g

papryka słodka 3g

pieprz ziołowy 1g

pieprz biały 1,5g

rum 5g

 

Mięso mieszamy z przyprawami, do uzyskania kleistości, pakujemy w osłonki 55mm, osadzamy w lodówce 4-6 stopni przez 24 godziny. Potem po osuszeniu i doprowadzeniu kiełbasek do temp. pokojowej wędzimy dymem zimnym(dopuszczalna temp. 30 stopni) przez 6 do 10 godzin nie pozwalając na przesuszenie wędlinki, odpowiednia wilgotność w wędzarni. Pozostawiamy w chłodzie na 24 godziny. Pozostaje konsumpcja :cool: W razie pytań, czasem jestem... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289839
Udostępnij na innych stronach

Ja pierniczę... Do roboty mam na 6 rano... a wczoraj do 1:00 w nocy oglądałem te wszystkie pyszności :) pozazdrościć umiejętności :) pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-289842
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowa wczoraj zrobiona, dziś podwędzam. :cool:

 

http://img189.imageshack.us/img189/1104/vhj0.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img707.imageshack.us/img707/9260/4gd1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290053
Udostępnij na innych stronach

Fota pasztetowej czyli leberki. :cool:

 

 

 

http://img819.imageshack.us/img819/964/ogfh.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290273
Udostępnij na innych stronach

Mięso mieszamy z przyprawami, do uzyskania kleistości, pakujemy w osłonki 55mm,

Że tak pozwolę sobie zapytać. :grin: Jakie to są osłonki, białkowe? czy jakieś inne?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290877
Udostępnij na innych stronach

Jakie to są osłonki, białkowe?

Białkowe. :cool:

 

A dziś trochę krakowskiej, boczuś i szynka w wędzarni. :cool:

 

http://img23.imageshack.us/img23/8030/yeg8.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290884
Udostępnij na innych stronach

To i przekrój krakowskiej. :cool:

 

http://img19.imageshack.us/img19/480/hojn.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290982
Udostępnij na innych stronach

To i przekrój krakowskiej. :cool:

 

Obrazek

 

Uploaded with ImageShack.us

Pis jesteś WIELKI!!! :clap: :clap: :clap:

 

Kto wie czy nie większy, od samego Prezesa! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-290985
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fota wczoraj wędzonych wyrobów w przekroju. :cool:

 

http://img62.imageshack.us/img62/8374/vrz0.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img822.imageshack.us/img822/1135/gjo4.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-292347
Udostępnij na innych stronach

...Fota wczoraj wędzonych wyrobów w przekroju...

Co byś powiedział na podarowanie podobnych DELICJI

naszemu PRZYSZŁEMU PREMIEROWI ! :cool:

 

Twoje wyroby są TEGO GODNE! :clap: :clap: :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-292348
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj trochę kiełbasek skręciłem, dziś zadyma. :cool:

 

http://img202.imageshack.us/img202/7839/h108.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img11.imageshack.us/img11/7012/fj20.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-294614
Udostępnij na innych stronach

Fotka ostatniej krakowskiej pieczonej i rybki, które dziś dostałem -uwędzę je jutro, miały być węgorze, ale nie udało się ich złowić. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-294928
Udostępnij na innych stronach

Rybki już się gotują na dymienie... :cool:

 

http://img199.imageshack.us/img199/1586/jm9g.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/64/#findComment-294997
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.