Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ?

Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. :cool:

 

 

 

 

czy paprykarz z ryby? :cool: Jeśli tak, to jaka najlepsza?

 

Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. :cool:

 

Już przygotował rączkę i papier. :rolleyes:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-324920
Udostępnij na innych stronach

post-41160-0-55873000-1389109876_thumb.jpg

Już przygotował rączkę i papier.

Jeszcze trochę poświętuj, jak skończysz przepis będzie. :cool:

 

 

Dziś trochę mięska w wędzarni... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325164
Udostępnij na innych stronach

Fota mięska po wędzeniu i oczekiwaniu na parzenie. :cool:

 

post-41160-0-02676500-1389129953_thumb.jpg

 

 

No i musowo po parzeniu. :cool:

 

 

post-41160-0-05446600-1389129995_thumb.jpg

 


 

 

Smacznie wyglada

 

:facepalm::cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325313
Udostępnij na innych stronach

Dziś obiecany przepis, przetestowany wielokrotnie w praktyce. :cool:

 

Paprykarz

 

Składniki:

-śledź wędzony - 500g

-makrela wędzona - 300g

-sola filet - 300g (opcjonalnie filet z dorsza lub morszczuka)

-ryż -400g

-cebula - 500g

-koncentrat pomidorowy 30% - 500g

-miód pszczeli wielokwiatowy - 30g

-olej rzepakowy - 50ml

-papryka mielona słodka - 25g

-papryka mielona ostra - 6g

-ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny - 20ml

-sól

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie ,ma być lekko twardy.

Ze śledzi i makreli zdjąć skórę, usunąć ości.

Cebulę drobno pokroić , zeszklić na oleju, na koniec smażenia na 3 minuty dodać miód i koncentrat.

Mięso z ryb zmielić na siatce 3 lub 4mm.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać dodając 10g soli.

Po 15 minutach sprawdzić i dosolić do odpowiedniego dla siebie smaku.

Paprykarzem napełnić słoiki, pasteryzować 50 minut w temp. 95stopni, w kąpieli wodnej pod przykryciem, następnie wystudzić.

Finalnie wyjdzie trochę ponad 3kg produktu.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Aby dojść w pobliże oryginału jako dodatku w miejsce połowy śledzia wędzonego można użyć

szprotek wędzonych, usunąć łby i ogonki, przemielić przez sitko 3-4mm dwa razy.

Obecność szprotek daje ten charakterystyczny gorzkawy posmak, a oczywistym się wydaje ,skąd

on się bierze.

 

post-41160-0-03356500-1389286146_thumb.jpg

 

post-41160-0-71238600-1389286565_thumb.jpg

post-41160-0-19220100-1389287015_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325798
Udostępnij na innych stronach

 

 

-miód pszczeli wielokwiatowy - 30g

 

 

 pis67  . Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem :D

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325801
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby dojść w pobliże oryginału

A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325810
Udostępnij na innych stronach

Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem

 

 

Dokładnie posłodzić trochę, by złagodzić . :cool:

 

 

A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie

 

 

Za oryginał uważam paprykarz szczeciński, gdzie rybki wędzone z wnętrznościami mielone i inne ochłapy rybne nadawały charakterystyczny smak dla tego wyrobu. A ten przepis to na paprykarz domowy. :cool:

 

A niżej foty szynki wędzonej 23.XII, powisiała do dziś w wędzarni, podzieliłem, część zapakowałem próżniowo na potem. Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę.  :cool:

 

post-41160-0-50758200-1389293803_thumb.jpg

 

post-41160-0-60372300-1389293853_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325819
Udostępnij na innych stronach

Na widok szynki obśliniłem się znacznie.....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325822
Udostępnij na innych stronach

 

 

. A ten przepis to na paprykarz domowy.

Chodziło mi raczej o to że w Twoim przepisie jest przewaga ryby wędzonej.W szczecińskimi i np.w przepisie Bon aira wędzona ryba była tylko niewielkim dodatkiem.No ale ciemne okulary zobowiązują . :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326317
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę. :cool:

 

 

 No i super .   Zawsze to uwielbiałem i uwielbiam teraz  . Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą  .  :D

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326325
Udostępnij na innych stronach

Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą .

Ale czasem zrobię, bo młodzi chcą chude i takąż kiełbaskę wykonałem z mięsa kurczaków i fileta z indyka.

:cool:

 

post-41160-0-80708300-1389698908_thumb.jpgpost-41160-0-42859300-1389699035_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326673
Udostępnij na innych stronach

bez tłuszczyku prezenci

No trochę było, ale schowałem. :cool:

 

A dziś uzupełnienie lodówki w wędzarni jeszcze, a woda już pyrka. :cool:

 

post-41160-0-94952600-1389713905_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326716
Udostępnij na innych stronach

Wrzucisz przepis na tę drobiową? Też bym rodzince poczynił.

Nie ma problemu, przepis zależy od mięsa jakie masz dostępne. Może wieczorem zdążę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326944
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ja takie ładne będę miała.........

A kiedy chcesz je mieć? :cool:

 

przepis na paprykarza i dam znać jak zrobię

Dobrze, każda cenna uwaga jest ważna. :cool:

 

Też bym rodzince poczynił.

To jedziemy.

Kiełbasa drobiowa

Peklowanie 24 godziny

pierś z kurczaka - 2,2kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone

pierś z indyka -1kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone

mięso z uda kurczaka kl.I 0,5kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 10mm

Mięso i skórki z uda kurczaka - 0,9kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 4mm 3 razy

Zdarza się, że robię na samej soli. Skórki często zjada pies, tym razem dodałem, są w wyrobie niezauważalne.

Przyprawy na 1kg

pieprz -2g

kolendra -0,7g

cukier -2g

gorczyca - 2g

kardamon - 0,2g

woda 100-200ml - ostatnio zapomniałem dodać, jest dość zwięzła.

Wymieszać razem mięso z piersi z kurczaka i indyka, dodać pozostałe mięso i przyprawy, wymieszać , napełnić ściśle osłonki poliamidowe @65mm. Osadzanie 20-25 stopni - 1 godzina, parzenie 73-75 stopni przez 50 minut. Wystudzić. :cool:

Oczywiście ilości mięsa są za każdym razem inne i zupełnie przypadkowe, dlatego nie należy tego co wyżej napisałem traktować jako przepis, tylko jako instrukcję, według której robię kiełbasę z drobiu niewędzoną na kanapki.

Starałem się napisać krótko i prosto, bo ostatnio coś na forum dużo tzw. szumnie nazywanych przepisów, które są

tak zagmatwane, że nie sposób je przeczytać, a co dopiero wykonać. A kiełbaski to taka prosta sprawa.

Wczoraj na ten przykład zapeklowałem trochę mięska uzyskanego z dwóch małych kawałków szynki, dwóch karkówek, okrawków

z formowania boczków do wędzenia i podgardla. I tak mam przygotowane zapeklowane mięska:

-wp.kl.I - 3,35 kg

-wp.kl.II - 4,20kg

-podgardle - 0,7kg

-wp.kl.III - 0,8kg

I dziś po pracy oglądając poczynania szczypiornistów zrobię kiełbaski, jakie jeszcze nie wiem, jedno wiem na pewno, nie będą prze-

pisowe. :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327207
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze kiełbaski, przed chwilą schowałem do wędzarni. :cool:

 

post-41160-0-28929900-1389957490_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327381
Udostępnij na innych stronach

:clap: brawo mniam mniam

tylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA :D  :D  :D  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327567
Udostępnij na innych stronach

tylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA

Przy parzeniu sadze zostaną w wodzie. :cool:

 

Widać rękę mistrza

Jakiego mistrza? Wielokrotnie powtarzałem, że jestem na etapie ucznia. :cool:

 

A teraz fota kiełbaski- cienka pieczona w wędzarni, grubsza po parzeniu, bo poniedziałek i wtorek jestem na szkoleniu, a na ząb do gorzałki coś musi być. :cool:

 

post-41160-0-74456700-1390031556_thumb.jpg

 

post-41160-0-46296600-1390031986_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.