Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę. :cool:

 

 

 No i super .   Zawsze to uwielbiałem i uwielbiam teraz  . Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą  .  :D

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326325
Udostępnij na innych stronach

Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą .

Ale czasem zrobię, bo młodzi chcą chude i takąż kiełbaskę wykonałem z mięsa kurczaków i fileta z indyka.

:cool:

 

post-41160-0-80708300-1389698908_thumb.jpgpost-41160-0-42859300-1389699035_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326673
Udostępnij na innych stronach

bez tłuszczyku prezenci

No trochę było, ale schowałem. :cool:

 

A dziś uzupełnienie lodówki w wędzarni jeszcze, a woda już pyrka. :cool:

 

post-41160-0-94952600-1389713905_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326716
Udostępnij na innych stronach

Wrzucisz przepis na tę drobiową? Też bym rodzince poczynił.

Nie ma problemu, przepis zależy od mięsa jakie masz dostępne. Może wieczorem zdążę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326944
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ja takie ładne będę miała.........

A kiedy chcesz je mieć? :cool:

 

przepis na paprykarza i dam znać jak zrobię

Dobrze, każda cenna uwaga jest ważna. :cool:

 

Też bym rodzince poczynił.

To jedziemy.

Kiełbasa drobiowa

Peklowanie 24 godziny

pierś z kurczaka - 2,2kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone

pierś z indyka -1kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone

mięso z uda kurczaka kl.I 0,5kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 10mm

Mięso i skórki z uda kurczaka - 0,9kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 4mm 3 razy

Zdarza się, że robię na samej soli. Skórki często zjada pies, tym razem dodałem, są w wyrobie niezauważalne.

Przyprawy na 1kg

pieprz -2g

kolendra -0,7g

cukier -2g

gorczyca - 2g

kardamon - 0,2g

woda 100-200ml - ostatnio zapomniałem dodać, jest dość zwięzła.

Wymieszać razem mięso z piersi z kurczaka i indyka, dodać pozostałe mięso i przyprawy, wymieszać , napełnić ściśle osłonki poliamidowe @65mm. Osadzanie 20-25 stopni - 1 godzina, parzenie 73-75 stopni przez 50 minut. Wystudzić. :cool:

Oczywiście ilości mięsa są za każdym razem inne i zupełnie przypadkowe, dlatego nie należy tego co wyżej napisałem traktować jako przepis, tylko jako instrukcję, według której robię kiełbasę z drobiu niewędzoną na kanapki.

Starałem się napisać krótko i prosto, bo ostatnio coś na forum dużo tzw. szumnie nazywanych przepisów, które są

tak zagmatwane, że nie sposób je przeczytać, a co dopiero wykonać. A kiełbaski to taka prosta sprawa.

Wczoraj na ten przykład zapeklowałem trochę mięska uzyskanego z dwóch małych kawałków szynki, dwóch karkówek, okrawków

z formowania boczków do wędzenia i podgardla. I tak mam przygotowane zapeklowane mięska:

-wp.kl.I - 3,35 kg

-wp.kl.II - 4,20kg

-podgardle - 0,7kg

-wp.kl.III - 0,8kg

I dziś po pracy oglądając poczynania szczypiornistów zrobię kiełbaski, jakie jeszcze nie wiem, jedno wiem na pewno, nie będą prze-

pisowe. :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327207
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze kiełbaski, przed chwilą schowałem do wędzarni. :cool:

 

post-41160-0-28929900-1389957490_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327381
Udostępnij na innych stronach

:clap: brawo mniam mniam

tylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA :D  :D  :D  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327567
Udostępnij na innych stronach

tylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA

Przy parzeniu sadze zostaną w wodzie. :cool:

 

Widać rękę mistrza

Jakiego mistrza? Wielokrotnie powtarzałem, że jestem na etapie ucznia. :cool:

 

A teraz fota kiełbaski- cienka pieczona w wędzarni, grubsza po parzeniu, bo poniedziałek i wtorek jestem na szkoleniu, a na ząb do gorzałki coś musi być. :cool:

 

post-41160-0-74456700-1390031556_thumb.jpg

 

post-41160-0-46296600-1390031986_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327616
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj wędzone polędwice i to co dziś przygotowuję do produkcji w oryginalnej pisowni. :cool:

 

post-41160-0-61054800-1391257924_thumb.jpg

 

post-41160-0-90289800-1391258383_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-330990
Udostępnij na innych stronach

 to co dziś przygotowuję do produkcji

 

 

 

Czy w zamiarze są parówki ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-331009
Udostępnij na innych stronach

 

 

w oryginalnej pisowni

Lekarz czy jak ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-331027
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy w zamiarze są parówki ???

 

Na samej górze stoi, że parówki. :cool:

 

 

 

Lekarz czy jak ?

 

No na szczęście nie...  :cool:

 

Mięsko zmielone, stoi na śniegu i chłodzio się, zaraz wrzucę na kuter, nadzieję i próba smakowa na kolację.

Przyprawy pomielone, woda zmrożona...w masarni 4 na plusie, nie będzie się farsz zbytnio grzać podczas kutrowania.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-331043
Udostępnij na innych stronach

Też z tym grzaniem daj na luz ....  :cool:

Podobno o tym momencie decyduje kutrowy ...... a nie normy.  :tongue:

Tak więc Twój kuter, twoja sprawa jak to zrobisz !

 

Pozdrówka. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-331046
Udostępnij na innych stronach

Czy to z/s to znaczy ze skórą ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-331075
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.