Feederman Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1801 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ?Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. czy paprykarz z ryby? Jeśli tak, to jaka najlepsza? Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. Już przygotował rączkę i papier. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-324920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1802 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Już przygotował rączkę i papier. Jeszcze trochę poświętuj, jak skończysz przepis będzie. Dziś trochę mięska w wędzarni... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1803 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1804 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Fota mięska po wędzeniu i oczekiwaniu na parzenie. No i musowo po parzeniu. Smacznie wyglada Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1805 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dziś obiecany przepis, przetestowany wielokrotnie w praktyce. Paprykarz Składniki: -śledź wędzony - 500g -makrela wędzona - 300g -sola filet - 300g (opcjonalnie filet z dorsza lub morszczuka) -ryż -400g -cebula - 500g -koncentrat pomidorowy 30% - 500g -miód pszczeli wielokwiatowy - 30g -olej rzepakowy - 50ml -papryka mielona słodka - 25g -papryka mielona ostra - 6g -ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny - 20ml -sól Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie ,ma być lekko twardy. Ze śledzi i makreli zdjąć skórę, usunąć ości. Cebulę drobno pokroić , zeszklić na oleju, na koniec smażenia na 3 minuty dodać miód i koncentrat. Mięso z ryb zmielić na siatce 3 lub 4mm. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać dodając 10g soli. Po 15 minutach sprawdzić i dosolić do odpowiedniego dla siebie smaku. Paprykarzem napełnić słoiki, pasteryzować 50 minut w temp. 95stopni, w kąpieli wodnej pod przykryciem, następnie wystudzić. Finalnie wyjdzie trochę ponad 3kg produktu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Aby dojść w pobliże oryginału jako dodatku w miejsce połowy śledzia wędzonego można użyć szprotek wędzonych, usunąć łby i ogonki, przemielić przez sitko 3-4mm dwa razy. Obecność szprotek daje ten charakterystyczny gorzkawy posmak, a oczywistym się wydaje ,skąd on się bierze. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1806 Opublikowano 9 Stycznia 2014 -miód pszczeli wielokwiatowy - 30g pis67 . Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1807 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Aby dojść w pobliże oryginału A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1808 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem Dokładnie posłodzić trochę, by złagodzić . A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie Za oryginał uważam paprykarz szczeciński, gdzie rybki wędzone z wnętrznościami mielone i inne ochłapy rybne nadawały charakterystyczny smak dla tego wyrobu. A ten przepis to na paprykarz domowy. A niżej foty szynki wędzonej 23.XII, powisiała do dziś w wędzarni, podzieliłem, część zapakowałem próżniowo na potem. Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1809 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Na widok szynki obśliniłem się znacznie..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-325822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1810 Opublikowano 12 Stycznia 2014 . A ten przepis to na paprykarz domowy. Chodziło mi raczej o to że w Twoim przepisie jest przewaga ryby wędzonej.W szczecińskimi i np.w przepisie Bon aira wędzona ryba była tylko niewielkim dodatkiem.No ale ciemne okulary zobowiązują . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1811 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę. No i super . Zawsze to uwielbiałem i uwielbiam teraz . Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1812 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Mięso bez tłuszczyku ma o wiele mniejszą wartość odżywczą . Ale czasem zrobię, bo młodzi chcą chude i takąż kiełbaskę wykonałem z mięsa kurczaków i fileta z indyka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1813 Opublikowano 14 Stycznia 2014 @pis67,Nie powiem ładnie się ta Twoja bez tłuszczyku prezenci Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1814 Opublikowano 14 Stycznia 2014 bez tłuszczyku prezenci No trochę było, ale schowałem. A dziś uzupełnienie lodówki w wędzarni jeszcze, a woda już pyrka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1815 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wrzucisz przepis na tę drobiową? Też bym rodzince poczynił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1816 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wrzucisz przepis na tę drobiową? Też bym rodzince poczynił. Nie ma problemu, przepis zależy od mięsa jakie masz dostępne. Może wieczorem zdążę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-326944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1817 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pis67Piekne wędlinki i wędzonki :clap: Kiedy ja takie ładne będę miała......... Spróbuję Twój przepis na paprykarza i dam znać jak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1818 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Piotr wrzuć fote wieszaka który masz zamontowany na ścianie z zdjęć powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1819 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Kiedy ja takie ładne będę miała......... A kiedy chcesz je mieć? przepis na paprykarza i dam znać jak zrobię Dobrze, każda cenna uwaga jest ważna. Też bym rodzince poczynił. To jedziemy. Kiełbasa drobiowa Peklowanie 24 godziny pierś z kurczaka - 2,2kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone pierś z indyka -1kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól - krojone mięso z uda kurczaka kl.I 0,5kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 10mm Mięso i skórki z uda kurczaka - 0,9kg x 18g/kg peklosól 50/50 sól sitko 4mm 3 razy Zdarza się, że robię na samej soli. Skórki często zjada pies, tym razem dodałem, są w wyrobie niezauważalne. Przyprawy na 1kg pieprz -2g kolendra -0,7g cukier -2g gorczyca - 2g kardamon - 0,2g woda 100-200ml - ostatnio zapomniałem dodać, jest dość zwięzła. Wymieszać razem mięso z piersi z kurczaka i indyka, dodać pozostałe mięso i przyprawy, wymieszać , napełnić ściśle osłonki poliamidowe @65mm. Osadzanie 20-25 stopni - 1 godzina, parzenie 73-75 stopni przez 50 minut. Wystudzić. Oczywiście ilości mięsa są za każdym razem inne i zupełnie przypadkowe, dlatego nie należy tego co wyżej napisałem traktować jako przepis, tylko jako instrukcję, według której robię kiełbasę z drobiu niewędzoną na kanapki. Starałem się napisać krótko i prosto, bo ostatnio coś na forum dużo tzw. szumnie nazywanych przepisów, które są tak zagmatwane, że nie sposób je przeczytać, a co dopiero wykonać. A kiełbaski to taka prosta sprawa. Wczoraj na ten przykład zapeklowałem trochę mięska uzyskanego z dwóch małych kawałków szynki, dwóch karkówek, okrawków z formowania boczków do wędzenia i podgardla. I tak mam przygotowane zapeklowane mięska: -wp.kl.I - 3,35 kg -wp.kl.II - 4,20kg -podgardle - 0,7kg -wp.kl.III - 0,8kg I dziś po pracy oglądając poczynania szczypiornistów zrobię kiełbaski, jakie jeszcze nie wiem, jedno wiem na pewno, nie będą prze- pisowe. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1820 Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Wczorajsze kiełbaski, przed chwilą schowałem do wędzarni. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1821 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Cienka już uwędzona, a grubsza jeszcze się aromatyzuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1822 Opublikowano 17 Stycznia 2014 brawo mniam mniamtylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1823 Opublikowano 18 Stycznia 2014 brawo mniam mniamPrzyłączam się do Ciebie! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1824 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Cienka już uwędzona, a grubsza jeszcze się aromatyzuje. Widać rękę mistrza Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1825 Opublikowano 18 Stycznia 2014 tylko nie przesadzaj z aromatem bo wyjdzie ci zbyt duża zawartość w WWA Przy parzeniu sadze zostaną w wodzie. Widać rękę mistrza Jakiego mistrza? Wielokrotnie powtarzałem, że jestem na etapie ucznia. A teraz fota kiełbaski- cienka pieczona w wędzarni, grubsza po parzeniu, bo poniedziałek i wtorek jestem na szkoleniu, a na ząb do gorzałki coś musi być. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/73/#findComment-327616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.