nigra Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2976 Opublikowano 21 Lipca 2015 Oscypki jak malowane. Co do wina to ja bym zostawił na burzliwej w fermentatorze, to raptem kilka dni a ilość wydzielanego CO2 wystarczająco zabezpiecza przed zakażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2977 Opublikowano 21 Lipca 2015 No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca... A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka? Bo kiedyś też miałem dziurecki... Do czasu aż mnie ktoś uświadomił że w przypadku oscypków akurat dziurecek nie chcemy Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2978 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka U mnie leżą, przysyłaj kuriera....lub odbiór osobisty... A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka?Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak Po wyciśnięciu wrzucam do zimnej wody, potem do zimnej solanki i 12 godzin w lodówce, potem noc wisiały już w siatkach w lodówce, potem kilka godzin w wędzarni osuszanie i na koniec wędzenie.... dziury takie pierwszy raz.... A dziś wędziłem na przetrwanie, jutro odbieram mięso, będzie więcej. No i zbiór z dziś... Winko nastawiłem, Blg 14 - temp.moszczu 29 stopni, drożdże płynne bujały się od piątku - po godzinie w rurce już pykało.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2979 Opublikowano 21 Lipca 2015 potem kilka godzin w wędzarni osuszanie To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2980 Opublikowano 21 Lipca 2015 To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? To może być, zapomniałem o nich i tak wisiały i czekały..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2981 Opublikowano 21 Lipca 2015 To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? To może być, zapomniałem o nich i tak wisiały i czekały..... Może być że albo serki złapały jakiejś bakterii w trakcie produkcji (z kiszonych ogórków, kapusty, od czegoś kiszonego co było w pomieszczeniu).Może to być też bakteria zwana clostridium http://www.repossi.it/pl/coraz-wiecej-bakterii-clostridium-w-mleku/Podobno ta bakteria występuje w ziemi i jest przenoszona przez wiatr w postaci pyłu na trawy, tą z kolei jedzą krowy, ale ta bakteria ma taką formę przetrwalnikową że przenika do mleka i po jego obróbce zostaje w serze. Fermentacja masłowa (nagazowanie, pękanie sera, dziury) to może być efekt działania tej bakterii. Pasteryzacja jej nie zabija, ale jest bakteria która ją niweluje do na bycia w Agrovis Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2982 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pisu 3mam kciuki co do winka jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo co prawda kwasowość to insza sprawa, ale ja osobiście nie wariuje na tym punkcie...Najlepsze z czerwonych porzeczek jest półwytrawne ok 12-14% ja bym w takie celował, burgund, malaga,Piro, używaj tylko do odkażania , czy to butli-balona, sprzętów pomocniczych, ale nie do owoców, no chyba, że będziesz miał piękne winogrona czerwone markowe...3mam kciuki a jak ładnie pracuje i masz ten kożuch , to wszystko ok Nie wiem jak liczyłeś to wino, na jaki % , bo po burzliwej fermentacji (do 2 tyg) przychodzi cicha a wcześniej trzeba winko podkarmić słodkim...Później już tylko zlewanie , zlewanie, dojrzewanie , smakowanie... PS Czerwona porzeczka jest dość kwaśna pomimo dużej zawartości cukrów... Ja robię od kilku lat , bo mam swoje 4 krzaki , ok 20kg , i raz w zeszłym roku musiałem się ratować .... wyszło tak kwaśne, że język mi spaliło... ha ha szkoda mi było wylać 30l wina... akurat nie miałem innego do kupażowania... i zastosowałem kredę,,,Szok Z 30 butelek zostały dwie... Powodzenia, ja swoje zrywam w sobotę , taki plan,,,, jak coś to się pytaj na PW Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2983 Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo Czerwona porzeczka BLG początkowe ponad 20-cia. jak coś to się pytaj na PW Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? A dziś mięsko na kiełbasę zapeklowałem - 1-ki -4,5kg, 2-ki- 11,7kg 3-ki- 1kg . pewnie jutro mieszanie.... Edytowane 22 Lipca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2984 Opublikowano 23 Lipca 2015 Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.Ja odławiam czapę odciskając z grubsza i zalewam ją w innym pojemniku ok 1-2 lirami wody, dosypuję trochę cukru i następnego dnia powtarzam czynność.Pozostały moszcz przecedzam i wywalam osiadłe na dnie pestki.Jeżeli czynność powtórzysz dwukrotnie odzyskasz większość ekstraktu z owoców a nie posiadając prasy nie narobisz się przy wyciskaniu wytłoków.Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2985 Opublikowano 23 Lipca 2015 Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? Ja wlewam wszystko do worka i wyciskam. Zdjęc z produkcji nie widzę. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2986 Opublikowano 23 Lipca 2015 Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze. W miazdze. myślałem że miazga to moszcz... A dziś kiełbaski - chyba z 18kg cienkiej i trochę na kanapki... zrobiłem z wieczora... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2987 Opublikowano 24 Lipca 2015 Dziś zadyma.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2988 Opublikowano 24 Lipca 2015 Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? Chm... w balonie robisz ?Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2989 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Zrobię i opiszę dokładnie... co i jak zadałem... A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty.... Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Zrobię i opiszę dokładnie... co i jak zadałem... A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2990 Opublikowano 26 Lipca 2015 Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze Mam notatki - napiszę jak robiłem - wyliczeń nie robię, bo nie wiem o co kaman.Czerwone porzeczki rozdrobnione -13,8kg + syrop cukrowy 5lwody +3kg cukru wymieszane - BLG miazgi 9,5, z cukrem 22 mierzone refraktometrem. do tego pożywka i drożdże VR5 . Dziś sprawdziłem BLG - refraktometr pokazał 7BLG, cukromierz - 0. Miazgę oddzieliłem wlałem do fermentatora, dodałem 5l wody z rozpuszczonym cukrem -3kg . Zamknięte czekam dalej.... Smak o dziwo dobry lekko kwaśne - cukru nie czuć, wytrawne. Po dodaniu syropu BLG - 12 ,24 litry. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2991 Opublikowano 27 Lipca 2015 Jeżeli odfermentuje do 0 blg to powinno być 24l wytrawnego wina o mocy ok. 15% i zawartością kwasów 9-11 g/l.Jako wytrawne raczej nie do picia bo zbyt dużo alkoholu i kwasu ale jako słodkie lub jeszcze lepiej deserowe powinno być dobre.Refraktometrem mierz tylko sok, brzeczkę lub nastaw bez zawartości alkoholu a resztę cukromierzem.Zawartość alkoholu też zmienia delikatnie wskazania cukromierza ale jak pokazał 0 blg to można przyjąć, że cukru pozostało 1-3 blg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2992 Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem warkę 50, pszeniczne - zlot w Gąsiorowie - miejsce degustacji.... Edytowane 29 Lipca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2993 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Wczoraj dostałem pół wieprzka, tzw. ostatnia sztuka z gniazda, która od początku nie rośnie tak jak pozostałe, dodatkowo delikwent nie widział żadnych super koncentratów, chowany przy maciorach ekstensywnie i wyszedł - 160kg, tłusty jak diabli - polędwica mały przekrój oka, stosunkowo długa, z 3 cm tłustego na szynce i taką sprawię, a na focie boczek - masakra - pójdzie w pasztetową lub kiełbasy... Dla równowagi dziś trochę witamin przed wieczorem zerwałem .Ogórków 15kg... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2994 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Pytanie o winko? Krótko opiszę jak robiłem . 18.07 - porzeczki czerwone oczyszczone, słodkie - zmiażdżone - 13,8kg, BLG miazgi 9,5 - dodany syrop 5l wody 3kg cukru - BLG miazgi z syropem -22 - pożywka kombi + drożdże Fermicru VR5 - 7g ożywione26.07 - BLG-1 odebranie miazgi - dodanie 3kg cukru z wodą - BLG 12- 24 litry w balonie03.07 - BLG - 1 - smak wytrawne, mętne Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2995 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. Ja bym jeszcze ze 3 kg dodał powinno wtedy dojśc do 17% Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2996 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. Jak dosłodzisz to trochę poczekasz na przerobienie cukru na maksymalnym stężeniu alkoholu zanim drożdże popadają.Czasami lepiej nie dodawać cukru tylko wyklarować i potem lekko dosłodzić mając pełną kontrolę nad zawartością cukru w winie.Do zabezpieczenia przed refermentacją trochę piro lub wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem.Pozostaje jeszcze możliwość dosłodzenia cukrem np. brzozowym lub jakimś słodzikiem, ja stosowałem zazwyczaj cukier plus destylat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2997 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem. To już nie jest wino Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2998 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 W niedzielę grill ... był Kości i mięso .... Nawet smaczne .... z Nowej Zelandii.... Wczoraj 15kg kaszanki cyknąłem... na grilla... Dziś kiełbaska ... na grilla ... I ogórki wczesnym wieczorem zebrałem --- ponad 20kg... Zaraza w okolicy położyła wszystkie w tydzień.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2999 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) To już nie jest wino A jak powstaje chociażby porto Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3000 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc. Patykiem pisane też miało dolewany alkohol albo weź sobie sok zmieszaj ze spirytem i będzie wino Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.