Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca...
A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka? Bo kiedyś też miałem dziurecki... Do czasu aż mnie ktoś uświadomił że w przypadku oscypków akurat dziurecek nie chcemy  :laugh: Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436144
Udostępnij na innych stronach

Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka

 

 

U mnie leżą, przysyłaj kuriera....lub odbiór osobisty...  :cool:

 

 

A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka?

Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak

 

 

Po wyciśnięciu wrzucam do zimnej wody, potem do zimnej solanki i 12 godzin w lodówce, potem noc wisiały już w siatkach w lodówce, potem kilka godzin w wędzarni osuszanie i na koniec wędzenie....  dziury takie pierwszy raz.... :cool:

 

A dziś wędziłem na przetrwanie, jutro odbieram mięso, będzie więcej. No i zbiór z dziś...  :cool:

Winko nastawiłem, Blg 14 - temp.moszczu  29 stopni, drożdże płynne bujały się od piątku - po godzinie w rurce już pykało....  :cool:

post-41160-0-03407200-1437513885_thumb.jpg

post-41160-0-00691500-1437513901_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436177
Udostępnij na innych stronach

 

 

potem kilka godzin w wędzarni osuszanie
To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436178
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

 

To może być, zapomniałem o nich i tak  wisiały i czekały..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436192
Udostępnij na innych stronach

 

To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

 

To może być, zapomniałem o nich i tak  wisiały i czekały..... :cool:

 

Może być że albo serki złapały jakiejś bakterii w trakcie produkcji (z kiszonych ogórków, kapusty, od czegoś kiszonego co było w pomieszczeniu).

Może to być też bakteria zwana clostridium http://www.repossi.it/pl/coraz-wiecej-bakterii-clostridium-w-mleku/

Podobno ta bakteria występuje w ziemi i jest przenoszona przez wiatr w postaci pyłu na trawy, tą z kolei jedzą krowy, ale ta bakteria ma taką formę przetrwalnikową że przenika do mleka i po jego obróbce zostaje w serze. Fermentacja masłowa (nagazowanie, pękanie sera, dziury) to może być efekt działania tej bakterii. Pasteryzacja jej nie zabija, ale jest bakteria która ją niweluje do na bycia w Agrovis ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436199
Udostępnij na innych stronach

Pisu 3mam kciuki co do winka :) jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo :) co prawda kwasowość to insza sprawa, ale ja osobiście nie wariuje na tym punkcie...

Najlepsze z czerwonych porzeczek jest półwytrawne ok 12-14% ja bym w takie celował,  burgund, malaga,

Piro, używaj tylko do odkażania , czy to butli-balona, sprzętów pomocniczych, ale nie do owoców, no chyba, że będziesz miał piękne winogrona czerwone markowe...

3mam kciuki :)

a jak ładnie pracuje i masz ten kożuch , to wszystko ok :) Nie wiem jak liczyłeś to wino, na jaki % , bo po burzliwej fermentacji (do 2 tyg) przychodzi cicha a wcześniej trzeba winko podkarmić słodkim...

Później już tylko zlewanie , zlewanie, dojrzewanie , smakowanie...

 

PS Czerwona porzeczka jest dość kwaśna pomimo dużej zawartości cukrów...

 

Ja robię od kilku lat , bo mam swoje 4 krzaki , ok 20kg , i raz w zeszłym roku musiałem się ratować .... wyszło tak kwaśne, że język mi spaliło... :) ha ha :)

szkoda mi było wylać 30l wina... akurat nie miałem innego do kupażowania... i zastosowałem kredę,,,

Szok :)

Z 30 butelek zostały dwie...

 

Powodzenia, ja swoje zrywam w sobotę , taki plan,,,, jak coś to się pytaj na PW :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436202
Udostępnij na innych stronach

jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo

 

 

Czerwona porzeczka BLG początkowe ponad 20-cia.

 

 

jak coś to się pytaj na PW

 

 

Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać?  :cool:

 

A dziś mięsko na kiełbasę zapeklowałem - 1-ki -4,5kg, 2-ki- 11,7kg 3-ki- 1kg . pewnie jutro mieszanie....  :cool:

post-41160-0-94298300-1437602544_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436295
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.

Ja odławiam czapę odciskając z grubsza i zalewam ją w innym pojemniku ok 1-2 lirami wody, dosypuję trochę cukru i następnego dnia powtarzam czynność.

Pozostały moszcz przecedzam i wywalam osiadłe na dnie pestki.

Jeżeli czynność powtórzysz dwukrotnie odzyskasz większość ekstraktu z owoców a nie posiadając prasy nie narobisz się przy wyciskaniu wytłoków.

Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać.

 Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób :) w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436304
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? :cool:

 

Ja wlewam wszystko do worka i wyciskam. Zdjęc z produkcji nie widzę.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436312
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.

 

 

W miazdze. myślałem że miazga to moszcz... :cool:

 

A dziś kiełbaski - chyba z 18kg cienkiej i trochę na kanapki...  zrobiłem z wieczora...  :cool:

post-41160-0-62717900-1437689642_thumb.jpg

post-41160-0-90262700-1437689660_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436419
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać?

Chm... w balonie robisz ?

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436587
Udostępnij na innych stronach

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

 

 

Zrobię i opiszę dokładnie...  :cool: co i jak zadałem... 

 

 

A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty....  :cool:

Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie...

 

 

Zrobię i opiszę dokładnie...  :cool: co i jak zadałem... 

 

 

A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty....  :cool:

post-41160-0-03408000-1437862842_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób :) w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze

 

Mam notatki - napiszę jak robiłem - wyliczeń nie robię, bo nie wiem o co kaman.

Czerwone porzeczki rozdrobnione -13,8kg + syrop cukrowy 5lwody +3kg cukru wymieszane - BLG miazgi 9,5, z cukrem 22 mierzone refraktometrem. do tego pożywka i drożdże VR5 . Dziś sprawdziłem BLG - refraktometr pokazał 7BLG, cukromierz - 0. Miazgę oddzieliłem wlałem do fermentatora, dodałem 5l wody z rozpuszczonym cukrem -3kg . Zamknięte czekam dalej....  Smak o dziwo dobry lekko kwaśne - cukru nie czuć, wytrawne. Po dodaniu syropu BLG - 12 ,24 litry. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436833
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli odfermentuje do 0 blg to powinno być 24l wytrawnego wina o mocy ok. 15% i zawartością kwasów 9-11 g/l.

Jako wytrawne raczej nie do picia bo zbyt dużo alkoholu i kwasu ale jako słodkie lub jeszcze lepiej deserowe powinno być dobre.

Refraktometrem mierz tylko sok, brzeczkę lub nastaw bez zawartości alkoholu a resztę cukromierzem.

Zawartość alkoholu też zmienia delikatnie wskazania cukromierza ale jak pokazał 0 blg to można przyjąć, że cukru pozostało  1-3 blg.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-436862
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabutelkowałem warkę 50, pszeniczne - zlot w Gąsiorowie - miejsce degustacji....  :cool:

post-41160-0-48746300-1438205736_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437073
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dostałem pół wieprzka, tzw. ostatnia sztuka z gniazda, która od początku nie rośnie tak jak pozostałe, dodatkowo delikwent nie widział żadnych super koncentratów, chowany przy maciorach ekstensywnie i wyszedł - 160kg, tłusty jak diabli - polędwica mały przekrój oka, stosunkowo długa, z 3 cm tłustego na szynce i taką sprawię, a na focie boczek - masakra - pójdzie w pasztetową lub kiełbasy...  :cool: 

 

post-41160-0-24442900-1438457975_thumb.jpg

 

Dla równowagi dziś trochę witamin  przed wieczorem zerwałem .

Ogórków 15kg...  :cool: 

 

post-41160-0-04713000-1438458023_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437317
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o winko?  Krótko opiszę jak robiłem .

 

18.07 - porzeczki czerwone oczyszczone, słodkie - zmiażdżone  - 13,8kg, BLG miazgi 9,5

          - dodany syrop 5l wody 3kg cukru - BLG miazgi z syropem -22

          - pożywka kombi + drożdże Fermicru VR5 - 7g ożywione

26.07 - BLG-1 odebranie miazgi

          - dodanie 3kg cukru z wodą - BLG  12- 24 litry w balonie

03.07 - BLG - 1 - smak wytrawne, mętne 

 

Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy.

 

Ja bym jeszcze ze 3 kg dodał powinno wtedy dojśc do 17% :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437574
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy.

 

Jak dosłodzisz to trochę poczekasz na przerobienie cukru na maksymalnym stężeniu alkoholu zanim drożdże popadają.

Czasami lepiej nie dodawać cukru tylko wyklarować i potem lekko dosłodzić mając pełną kontrolę nad zawartością cukru w winie.

Do zabezpieczenia przed refermentacją trochę piro lub wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem.

Pozostaje jeszcze możliwość dosłodzenia cukrem np. brzozowym lub jakimś słodzikiem, ja stosowałem zazwyczaj cukier plus destylat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437865
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę grill ...  :cool:  był  

 

post-41160-0-07260700-1438810586_thumb.jpg

 

Kości i mięso  ....

 

post-41160-0-00976400-1438810606_thumb.jpg

 

 

Nawet smaczne ....  z Nowej Zelandii.... 

 

post-41160-0-84560800-1438810629_thumb.jpg

 

Wczoraj 15kg kaszanki cyknąłem...  na grilla...

 

post-41160-0-66220700-1438810649_thumb.jpg

 

Dziś kiełbaska ... na grilla  ... 

 

 

post-41160-0-27141700-1438810666_thumb.jpg

 

 

I ogórki wczesnym wieczorem zebrałem --- ponad 20kg... Zaraza w okolicy położyła wszystkie w tydzień.... 

 

 

post-41160-0-15228900-1438810695_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437879
Udostępnij na innych stronach

To już nie jest wino :facepalm:

 

A jak powstaje chociażby porto :yawn:

 

Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc.

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437881
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc.

 

Patykiem pisane też miało dolewany alkohol ;)  albo weź sobie sok zmieszaj ze spirytem i będzie wino :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-437886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.