pis67 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 17 Lipca 2015 O właśnie Bazyl - to o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 17 Lipca 2015 To jest chemia i to bardzo, bardzo toksyczna Ja mam na to uczulenie! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 17 Lipca 2015 Sprawdz pod tym linkiem : Pirosiarczyn potasu - informacje ogólne oraz dawkowaniewww.winiarze.pl/.../pirosiarczyn-potasu-informacje-ogolne-oraz-dawko... Artykuł poświęcony pirosiarczynowi potasu, dowiecie się jak jest dawkowanie oraz jak należy stabilizować moszcz, wina oraz jak Dezynfekować sprzęt. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać?Jak masz zdrowe i nie zapleśniałe owoce to nie dawaj. Zrób matkę drożdżową i niech chłopaki źrą cukier i sr.ją alkoholem. Piro jest obecne w większości win sklepowych jako zabezpieczenie przed refermentacją jak chcesz dodać to 1g na 5l moszczu Edytowane 17 Lipca 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 18 Lipca 2015 Owoce mam zdrowe, dojrzałe -to nie dodam pirosiarczynu - choć od dwóch dni moszcz w lodówce - czeka na drożdże - a one nic - chyba zadam suche Fermicru VR5.Zasypałem też cukrem czarne jagody - spróbuję zrobić winko z czarnych jagód i brzoskwiń.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Gdyby moszcz zaczął żyć własnym życiem to możesz go podgrzać do 60 - 70 stopni lub zagotować.Ja osobiście nigdy nie walczę z dzikimi drożdżami bo nie robiąc prawdziwego, konkursowego wina jest mi obojętne kto zacznie robotę byle nie było pleśni i muszek owocówek - octówek.Suche drożdże też najpierw rozrób w szklance ciepłej woddy ok 35 stopni z dodatkiem cukru lub w przepasteryzowanym moszczu aby mieć pewność, że żyją. Ja do owoców używam bayanus g995 i po ponad dwóch latach w lodówce nie mają problemu ze startem.. Zlicz orientacyjnie ile moszczu i z jakich owoców dajesz aby wiedzieć ile wody musisz dolać aby rozcieńczyć kwas.Np. zawartość kwasu w porzeczce czerwonej wynosi ok 20-30 g/l a w wiśniach 10-25 g/l i musisz go zbić przy winie deserowym poniżej 10 g/lDosypując cukru też zwiększasz oiętość o ok 0,6 l/kg I jeszcze jedno startując drożdże musisz im zapewnić natlenienie bo tlen jest niezbędny do namnażania, Wystarczy kilkakrotnie ostro zamieszać i przelać z wysokości do drugiego naczynia Edytowane 18 Lipca 2015 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 18 Lipca 2015 Dzięki za cenne wskazówki, wszystko przyswajam . wszystko poważę i podam. Refraktometr zmierzyL gęstość - 15BLG - starter drożdży, a wczoraj chciałem zmierzyć nim gęstość syropu cukrowego - nie dało się... Odnośnie napowietrzania brzeczki to trochę wiedzy z warzenia piwka jest.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Wiem, że warzysz piwo ale czasami robiąc coś nowego zapominamy o rzeczach oczywistych.Domowe wino owocowe w przeciwieństwie do piwa nawet lepiej smakuje w końcu burzliwej jako tzw. burczok, w Czechach dostępny na wsiach jako butelkowane w pety bardzo młode wino.Nawet najgorsze wino owocowe super smakuje latem z zimną wodą gazowaną Edytowane 18 Lipca 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 18 Lipca 2015 Nastaw na winko zrobiony - Blg moszczu 9, po dodaniu połowy syropu cukrowego Blg - 22, drożdże zadane.... czekamy Dziś oscypki zrobiłem z 25l mleka - 3l nastawiłem na zsiadłe .... Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 19 Lipca 2015 Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać .. Jeżeli wolisz chudą, to tak.W gorącej serwatce rozpuszczony jest tłuszcz mleczny, który przy Twojej metodzie tracisz (wylewasz do kanału).Chyba, ze serwatką karmisz jakieś zwierzątka... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 19 Lipca 2015 Jaka jest zawartość tego tłuszczu w zimnej i w gorącej serwatce po ścięciu ricotty? Czy jest jakaś literatura, badania? Odnośnie winka - na wierzchu powstała skorupa, przyszłe winko mam w fermentatorze, dwa razy zamieszałem dziś. Jakoś nie widać, że pracuje.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 19 Lipca 2015 Wczoraj dałem suche...., działały - jak zrobiłem MD - widać było, że chodzą.. A w starterze z burgundami płynnymi tak jakby cisza... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 19 Lipca 2015 blg 22 to sporo na start od zera. Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.Ja wolę startować na na niskim cukrze a jak się rozbuja to sypię suchy i mieszam bez zabawy w syropy.Teraz próbuję wytworzyć z czarnej porzeczki poprzez odkwaszenie moszczu węglanem wapnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 20 Lipca 2015 Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą. Rozbujały się , pokrywa w górze, no i ten starter z płynnych dziś po trzech dobach poszedł do przodu... Dziś miałem nalać moszcz do balonu, a tu dużego lejka brak - jutro zaleję..... Dziś wędziłem oscypki - na focie faza odpoczynku po dymku... Na działkę też zdążyłem - w południe zerwałem fasolkę na diet-obiad - potem pomidory gruntowe, cukinie, ogórki sałatkowe z folii, trochę papryki jak co dzień i jeszcze ogórki gruntowe, foty brak.... Oscypki rozebrane z siatek - 25 litrów mleka - 3,3 kg oscypki i 1,2kg ricotta wyciśnięta w prasce... No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca... A jutro wędzę szynkę i polędwicę .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 21 Lipca 2015 Tak Piotrek bakterie miały bal Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka Wyglądają super smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 21 Lipca 2015 Oscypki jak malowane. Co do wina to ja bym zostawił na burzliwej w fermentatorze, to raptem kilka dni a ilość wydzielanego CO2 wystarczająco zabezpiecza przed zakażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 21 Lipca 2015 No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca... A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka? Bo kiedyś też miałem dziurecki... Do czasu aż mnie ktoś uświadomił że w przypadku oscypków akurat dziurecek nie chcemy Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka U mnie leżą, przysyłaj kuriera....lub odbiór osobisty... A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka?Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak Po wyciśnięciu wrzucam do zimnej wody, potem do zimnej solanki i 12 godzin w lodówce, potem noc wisiały już w siatkach w lodówce, potem kilka godzin w wędzarni osuszanie i na koniec wędzenie.... dziury takie pierwszy raz.... A dziś wędziłem na przetrwanie, jutro odbieram mięso, będzie więcej. No i zbiór z dziś... Winko nastawiłem, Blg 14 - temp.moszczu 29 stopni, drożdże płynne bujały się od piątku - po godzinie w rurce już pykało.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 21 Lipca 2015 potem kilka godzin w wędzarni osuszanie To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 21 Lipca 2015 To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? To może być, zapomniałem o nich i tak wisiały i czekały..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 21 Lipca 2015 To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta? To może być, zapomniałem o nich i tak wisiały i czekały..... Może być że albo serki złapały jakiejś bakterii w trakcie produkcji (z kiszonych ogórków, kapusty, od czegoś kiszonego co było w pomieszczeniu).Może to być też bakteria zwana clostridium http://www.repossi.it/pl/coraz-wiecej-bakterii-clostridium-w-mleku/Podobno ta bakteria występuje w ziemi i jest przenoszona przez wiatr w postaci pyłu na trawy, tą z kolei jedzą krowy, ale ta bakteria ma taką formę przetrwalnikową że przenika do mleka i po jego obróbce zostaje w serze. Fermentacja masłowa (nagazowanie, pękanie sera, dziury) to może być efekt działania tej bakterii. Pasteryzacja jej nie zabija, ale jest bakteria która ją niweluje do na bycia w Agrovis Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pisu 3mam kciuki co do winka jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo co prawda kwasowość to insza sprawa, ale ja osobiście nie wariuje na tym punkcie...Najlepsze z czerwonych porzeczek jest półwytrawne ok 12-14% ja bym w takie celował, burgund, malaga,Piro, używaj tylko do odkażania , czy to butli-balona, sprzętów pomocniczych, ale nie do owoców, no chyba, że będziesz miał piękne winogrona czerwone markowe...3mam kciuki a jak ładnie pracuje i masz ten kożuch , to wszystko ok Nie wiem jak liczyłeś to wino, na jaki % , bo po burzliwej fermentacji (do 2 tyg) przychodzi cicha a wcześniej trzeba winko podkarmić słodkim...Później już tylko zlewanie , zlewanie, dojrzewanie , smakowanie... PS Czerwona porzeczka jest dość kwaśna pomimo dużej zawartości cukrów... Ja robię od kilku lat , bo mam swoje 4 krzaki , ok 20kg , i raz w zeszłym roku musiałem się ratować .... wyszło tak kwaśne, że język mi spaliło... ha ha szkoda mi było wylać 30l wina... akurat nie miałem innego do kupażowania... i zastosowałem kredę,,,Szok Z 30 butelek zostały dwie... Powodzenia, ja swoje zrywam w sobotę , taki plan,,,, jak coś to się pytaj na PW Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo Czerwona porzeczka BLG początkowe ponad 20-cia. jak coś to się pytaj na PW Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? A dziś mięsko na kiełbasę zapeklowałem - 1-ki -4,5kg, 2-ki- 11,7kg 3-ki- 1kg . pewnie jutro mieszanie.... Edytowane 22 Lipca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 23 Lipca 2015 Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.Ja odławiam czapę odciskając z grubsza i zalewam ją w innym pojemniku ok 1-2 lirami wody, dosypuję trochę cukru i następnego dnia powtarzam czynność.Pozostały moszcz przecedzam i wywalam osiadłe na dnie pestki.Jeżeli czynność powtórzysz dwukrotnie odzyskasz większość ekstraktu z owoców a nie posiadając prasy nie narobisz się przy wyciskaniu wytłoków.Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.