Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdz pod tym linkiem :

 

  • Pirosiarczyn potasu - informacje ogólne oraz dawkowanie
    www.winiarze.pl/.../pirosiarczyn-potasu-informacje-ogolne-oraz-dawko...
    •  
    •  
    Artykuł poświęcony pirosiarczynowi potasu, dowiecie się jak jest dawkowanie oraz jak należy stabilizować moszcz, wina oraz jak Dezynfekować sprzęt.
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435612
Udostępnij na innych stronach

o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać?

Jak masz zdrowe i nie zapleśniałe owoce to nie dawaj. Zrób matkę drożdżową i niech chłopaki źrą cukier i sr.ją alkoholem.

 

Piro jest obecne w większości win sklepowych jako zabezpieczenie przed refermentacją jak chcesz dodać to 1g na 5l moszczu

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435676
Udostępnij na innych stronach

Owoce mam zdrowe, dojrzałe -to nie dodam pirosiarczynu - choć od dwóch dni moszcz w lodówce - czeka na drożdże - a one nic - chyba zadam suche Fermicru VR5.

Zasypałem też cukrem czarne jagody - spróbuję zrobić winko z czarnych jagód i brzoskwiń....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435717
Udostępnij na innych stronach

Gdyby moszcz zaczął żyć własnym życiem to możesz go podgrzać do 60 - 70 stopni lub zagotować.

Ja osobiście nigdy nie walczę z dzikimi drożdżami bo nie robiąc prawdziwego, konkursowego wina jest mi obojętne kto zacznie robotę byle nie było pleśni i muszek owocówek - octówek.

Suche drożdże też najpierw rozrób w szklance ciepłej woddy ok 35 stopni z dodatkiem cukru lub w przepasteryzowanym moszczu aby mieć pewność, że żyją.

 Ja do owoców używam bayanus g995 i po ponad dwóch latach w lodówce nie mają problemu ze startem..

 

Zlicz orientacyjnie ile moszczu i z jakich owoców dajesz aby wiedzieć ile wody musisz dolać aby rozcieńczyć kwas.

Np. zawartość kwasu w porzeczce czerwonej wynosi ok 20-30 g/l a w wiśniach 10-25 g/l i musisz go zbić przy winie deserowym poniżej 10 g/l

Dosypując cukru też zwiększasz oiętość o ok 0,6 l/kg

 

I jeszcze jedno startując drożdże musisz im zapewnić natlenienie bo tlen jest niezbędny do namnażania, Wystarczy kilkakrotnie ostro zamieszać i przelać z wysokości do drugiego naczynia

Edytowane przez EAnna
ort
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435728
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za cenne wskazówki, wszystko przyswajam . wszystko poważę i podam. Refraktometr zmierzyL gęstość - 15BLG - starter drożdży, a wczoraj chciałem zmierzyć nim gęstość syropu cukrowego  - nie dało się...  Odnośnie napowietrzania brzeczki to trochę wiedzy z warzenia piwka jest....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435742
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że warzysz piwo ale czasami robiąc coś nowego zapominamy o rzeczach oczywistych.

Domowe wino owocowe w przeciwieństwie  do piwa nawet lepiej smakuje w końcu burzliwej jako tzw. burczok, w Czechach dostępny na wsiach jako butelkowane w pety bardzo młode wino.

Nawet najgorsze wino owocowe super smakuje latem z zimną wodą gazowaną :D

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435743
Udostępnij na innych stronach

Nastaw na winko zrobiony - Blg moszczu 9, po dodaniu połowy syropu cukrowego Blg - 22, drożdże zadane....  czekamy  :cool:

 

Dziś oscypki zrobiłem z 25l mleka - 3l nastawiłem na zsiadłe ....  :cool:

 

 

post-41160-0-50359200-1437256343_thumb.jpg

 

Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ...  :cool:  

 

 

post-41160-0-58947800-1437256366_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435788
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ..

Jeżeli wolisz chudą, to tak.

W gorącej serwatce rozpuszczony jest tłuszcz mleczny, który przy Twojej metodzie tracisz (wylewasz do kanału).

Chyba, ze serwatką karmisz jakieś zwierzątka...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435822
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest zawartość tego tłuszczu w zimnej i w gorącej serwatce po ścięciu ricotty?  Czy jest jakaś literatura, badania?  :cool:

 

Odnośnie winka - na wierzchu powstała skorupa, przyszłe winko mam w fermentatorze, dwa razy zamieszałem dziś. Jakoś nie widać, że pracuje....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435919
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dałem suche...., działały - jak zrobiłem MD - widać było, że chodzą.. :cool:  A w starterze z burgundami płynnymi tak jakby cisza...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435922
Udostępnij na innych stronach

blg 22 to sporo na start od zera. Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.

Ja wolę startować na na niskim cukrze a jak się rozbuja to sypię suchy i mieszam bez zabawy w syropy.

Teraz próbuję wytworzyć z czarnej porzeczki poprzez odkwaszenie moszczu węglanem wapnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-435924
Udostępnij na innych stronach

Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.

 

 

Rozbujały się , pokrywa w górze, no i ten starter z płynnych dziś po trzech dobach poszedł do przodu...  Dziś miałem nalać moszcz  do balonu, a tu dużego lejka brak - jutro zaleję.....  :cool:

 

Dziś wędziłem oscypki - na focie faza odpoczynku po dymku...

 

post-41160-0-18293300-1437427016_thumb.jpg

 

Na działkę też zdążyłem - w południe zerwałem fasolkę na diet-obiad - potem pomidory gruntowe, cukinie, ogórki sałatkowe z folii, trochę papryki jak co dzień i jeszcze ogórki gruntowe, foty brak....

 

post-41160-0-89659200-1437427053_thumb.jpg

 

 

Oscypki rozebrane z siatek  - 25 litrów mleka - 3,3 kg oscypki i 1,2kg ricotta wyciśnięta w prasce...

 

post-41160-0-76735700-1437427110_thumb.jpg

 

 

No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca...

 

post-41160-0-16357900-1437427164_thumb.jpg

 

A jutro wędzę szynkę i polędwicę ....:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436043
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca...
A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka? Bo kiedyś też miałem dziurecki... Do czasu aż mnie ktoś uświadomił że w przypadku oscypków akurat dziurecek nie chcemy  :laugh: Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436144
Udostępnij na innych stronach

Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka

 

 

U mnie leżą, przysyłaj kuriera....lub odbiór osobisty...  :cool:

 

 

A po formowaniu i wsadzaniu w siatki wrzucasz od razu do solanki? I jaką temperaturę ma solanka?

Teraz po formowaniu wrzucam do lodowatej wody żeby się wystudziły a potem do schłodzonej solanki. I dziurecków brak

 

 

Po wyciśnięciu wrzucam do zimnej wody, potem do zimnej solanki i 12 godzin w lodówce, potem noc wisiały już w siatkach w lodówce, potem kilka godzin w wędzarni osuszanie i na koniec wędzenie....  dziury takie pierwszy raz.... :cool:

 

A dziś wędziłem na przetrwanie, jutro odbieram mięso, będzie więcej. No i zbiór z dziś...  :cool:

Winko nastawiłem, Blg 14 - temp.moszczu  29 stopni, drożdże płynne bujały się od piątku - po godzinie w rurce już pykało....  :cool:

post-41160-0-03407200-1437513885_thumb.jpg

post-41160-0-00691500-1437513901_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436177
Udostępnij na innych stronach

 

 

potem kilka godzin w wędzarni osuszanie
To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436178
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

 

To może być, zapomniałem o nich i tak  wisiały i czekały..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436192
Udostępnij na innych stronach

 

To może to? Ciepło jest i bakterie wystartowały z kopyta?

 

To może być, zapomniałem o nich i tak  wisiały i czekały..... :cool:

 

Może być że albo serki złapały jakiejś bakterii w trakcie produkcji (z kiszonych ogórków, kapusty, od czegoś kiszonego co było w pomieszczeniu).

Może to być też bakteria zwana clostridium http://www.repossi.it/pl/coraz-wiecej-bakterii-clostridium-w-mleku/

Podobno ta bakteria występuje w ziemi i jest przenoszona przez wiatr w postaci pyłu na trawy, tą z kolei jedzą krowy, ale ta bakteria ma taką formę przetrwalnikową że przenika do mleka i po jego obróbce zostaje w serze. Fermentacja masłowa (nagazowanie, pękanie sera, dziury) to może być efekt działania tej bakterii. Pasteryzacja jej nie zabija, ale jest bakteria która ją niweluje do na bycia w Agrovis ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436199
Udostępnij na innych stronach

Pisu 3mam kciuki co do winka :) jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo :) co prawda kwasowość to insza sprawa, ale ja osobiście nie wariuje na tym punkcie...

Najlepsze z czerwonych porzeczek jest półwytrawne ok 12-14% ja bym w takie celował,  burgund, malaga,

Piro, używaj tylko do odkażania , czy to butli-balona, sprzętów pomocniczych, ale nie do owoców, no chyba, że będziesz miał piękne winogrona czerwone markowe...

3mam kciuki :)

a jak ładnie pracuje i masz ten kożuch , to wszystko ok :) Nie wiem jak liczyłeś to wino, na jaki % , bo po burzliwej fermentacji (do 2 tyg) przychodzi cicha a wcześniej trzeba winko podkarmić słodkim...

Później już tylko zlewanie , zlewanie, dojrzewanie , smakowanie...

 

PS Czerwona porzeczka jest dość kwaśna pomimo dużej zawartości cukrów...

 

Ja robię od kilku lat , bo mam swoje 4 krzaki , ok 20kg , i raz w zeszłym roku musiałem się ratować .... wyszło tak kwaśne, że język mi spaliło... :) ha ha :)

szkoda mi było wylać 30l wina... akurat nie miałem innego do kupażowania... i zastosowałem kredę,,,

Szok :)

Z 30 butelek zostały dwie...

 

Powodzenia, ja swoje zrywam w sobotę , taki plan,,,, jak coś to się pytaj na PW :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436202
Udostępnij na innych stronach

jak na 15 Blg moszczu z czerwonej porzeczki to dużo

 

 

Czerwona porzeczka BLG początkowe ponad 20-cia.

 

 

jak coś to się pytaj na PW

 

 

Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać?  :cool:

 

A dziś mięsko na kiełbasę zapeklowałem - 1-ki -4,5kg, 2-ki- 11,7kg 3-ki- 1kg . pewnie jutro mieszanie....  :cool:

post-41160-0-94298300-1437602544_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436295
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze.

Ja odławiam czapę odciskając z grubsza i zalewam ją w innym pojemniku ok 1-2 lirami wody, dosypuję trochę cukru i następnego dnia powtarzam czynność.

Pozostały moszcz przecedzam i wywalam osiadłe na dnie pestki.

Jeżeli czynność powtórzysz dwukrotnie odzyskasz większość ekstraktu z owoców a nie posiadając prasy nie narobisz się przy wyciskaniu wytłoków.

Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać.

 Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób :) w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-436304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.