pis67 Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 23 Lipca 2015 Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze. W miazdze. myślałem że miazga to moszcz... A dziś kiełbaski - chyba z 18kg cienkiej i trochę na kanapki... zrobiłem z wieczora... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 24 Lipca 2015 Dziś zadyma.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 24 Lipca 2015 Muszę się wkrótce zabrać za usunięcie owoców - nie wiem jak się do tego zabrać? Chm... w balonie robisz ?Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Zrobię i opiszę dokładnie... co i jak zadałem... A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty.... Zlej rurką całość spod czapy, resztę przez pieluchę wyciśnij i po sprawie... Zrobię i opiszę dokładnie... co i jak zadałem... A dziś polędwic kilka wędziłem, ostało się trochę do foty.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 26 Lipca 2015 Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze Mam notatki - napiszę jak robiłem - wyliczeń nie robię, bo nie wiem o co kaman.Czerwone porzeczki rozdrobnione -13,8kg + syrop cukrowy 5lwody +3kg cukru wymieszane - BLG miazgi 9,5, z cukrem 22 mierzone refraktometrem. do tego pożywka i drożdże VR5 . Dziś sprawdziłem BLG - refraktometr pokazał 7BLG, cukromierz - 0. Miazgę oddzieliłem wlałem do fermentatora, dodałem 5l wody z rozpuszczonym cukrem -3kg . Zamknięte czekam dalej.... Smak o dziwo dobry lekko kwaśne - cukru nie czuć, wytrawne. Po dodaniu syropu BLG - 12 ,24 litry. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 27 Lipca 2015 Jeżeli odfermentuje do 0 blg to powinno być 24l wytrawnego wina o mocy ok. 15% i zawartością kwasów 9-11 g/l.Jako wytrawne raczej nie do picia bo zbyt dużo alkoholu i kwasu ale jako słodkie lub jeszcze lepiej deserowe powinno być dobre.Refraktometrem mierz tylko sok, brzeczkę lub nastaw bez zawartości alkoholu a resztę cukromierzem.Zawartość alkoholu też zmienia delikatnie wskazania cukromierza ale jak pokazał 0 blg to można przyjąć, że cukru pozostało 1-3 blg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-436862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem warkę 50, pszeniczne - zlot w Gąsiorowie - miejsce degustacji.... Edytowane 29 Lipca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Wczoraj dostałem pół wieprzka, tzw. ostatnia sztuka z gniazda, która od początku nie rośnie tak jak pozostałe, dodatkowo delikwent nie widział żadnych super koncentratów, chowany przy maciorach ekstensywnie i wyszedł - 160kg, tłusty jak diabli - polędwica mały przekrój oka, stosunkowo długa, z 3 cm tłustego na szynce i taką sprawię, a na focie boczek - masakra - pójdzie w pasztetową lub kiełbasy... Dla równowagi dziś trochę witamin przed wieczorem zerwałem .Ogórków 15kg... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Pytanie o winko? Krótko opiszę jak robiłem . 18.07 - porzeczki czerwone oczyszczone, słodkie - zmiażdżone - 13,8kg, BLG miazgi 9,5 - dodany syrop 5l wody 3kg cukru - BLG miazgi z syropem -22 - pożywka kombi + drożdże Fermicru VR5 - 7g ożywione26.07 - BLG-1 odebranie miazgi - dodanie 3kg cukru z wodą - BLG 12- 24 litry w balonie03.07 - BLG - 1 - smak wytrawne, mętne Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Pytanie - czy jeszcze dosładzać czy zostawić w spokoju? Nie chcę słodkiego winka, raczej półwytrawne się marzy. Jak dosłodzisz to trochę poczekasz na przerobienie cukru na maksymalnym stężeniu alkoholu zanim drożdże popadają.Czasami lepiej nie dodawać cukru tylko wyklarować i potem lekko dosłodzić mając pełną kontrolę nad zawartością cukru w winie.Do zabezpieczenia przed refermentacją trochę piro lub wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem.Pozostaje jeszcze możliwość dosłodzenia cukrem np. brzozowym lub jakimś słodzikiem, ja stosowałem zazwyczaj cukier plus destylat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 W niedzielę grill ... był Kości i mięso .... Nawet smaczne .... z Nowej Zelandii.... Wczoraj 15kg kaszanki cyknąłem... na grilla... Dziś kiełbaska ... na grilla ... I ogórki wczesnym wieczorem zebrałem --- ponad 20kg... Zaraza w okolicy położyła wszystkie w tydzień.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) To już nie jest wino A jak powstaje chociażby porto Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-437881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ostatnio wątrobianka była.... Dziś salceson, rozdałem, jeden dla mnie i do foty został.... A ogórki sukcesywnie zbieram, dziś tylko 8kg... Pomidory, w końcu codziennie lub prawie, parę kilo zbieram .... Papryka tak ze trzy razy w tygodniu.... po trochu... z dziś.... A jutro podwędzę boczki.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Co robisz z ta fioletowa? Tylko do jedzenia czy jakies przetwory ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Co robisz z ta fioletowa? Ona robi się szara pod wpływem ciepła, na śniadanie pięć do kaszanki , na obiad coś a la leczo- papryki, cebula, młode cukinie, pieczarki, pomidory... na kolację dwie kanapki + pomidory, dwie papryki, ogórki małosolne.... mięsa mało.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Wczoraj boczki wędziłem..... jednym drewkiem.... w wędzarni 50 bez palenia.... A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 A dziś ostatni ser z zimowej produkcji poszedł pod nóż.... P1270688.JPGsuper dziurecki zostaw kawałek na Gąsiorowo Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Wczoraj boczki wędziłem..... jednym drewkiem.... w wędzarni 50 bez palenia.... P1270686.JPG Oszczędziłeś drewno na kolejne wędzenie Boczki wyglądają bardzo smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-438950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Parę fotek z plaży w Jastarni wejście 52-chyba... I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić? Jutro zrywam dalej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Plaża ok, a z pomidorów to zrób sok i coś w rodzaju ketchupu albo ... rozdaj znajomym i robotę będziesz miał z głowy I chyba fasolnika też masz - ja kiedyś tez miałam . Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić? Z ilu krzakow masz tyle pomidorow...? Czad.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 I dzisiejsze zbiory - 30kg pomidorów - co robić? wysłać kurierem, adres mogę podać na PW Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Pis-u... ale chyba z kąpiel to była od strony zatoki bo w morzu to woda za ciepła nie jest.... w Jastarni jest co prawda cieplejsza niż w zachodnich częściach pomorza ale i tak "Majorka" to to nie jest W zeszłą sobotę byłem z familią w odwiedzinach u rzeźnika....kąpiel w morzu musiała być... ale woda zimna jak piorun...... ściskało łydki.....i nie tylko łydki .... A z pomidorków..... jak nie będziesz miał już pomysłów to zawsze możesz zorganizować.... Tomatine ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Witam,proponuję Ci przeznaczyć pomidory na suszenie,czas jest taki że można na słońcu.A póżniej do pomidorowej dodać zmiksowane. Pycha.Resztę o suszonych pomidorach dowiesz się z internetu, albo mogę służyć pomocą.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 GAzda, te pomidory jakie Pis, pokazuje na zdjeciu za bardzo na suszenie sie nie nadaja. A ja przerobilam je na : sok do picia, te male w calosci do sloika zalane sokiem, jak znalazl w zimie do sosow, relish . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-440408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.