Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Pis67 & Co.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4185 odpowiedzi w tym temacie

#4161 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3214 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 29 kwi 2019 - 08:55

Boczek, boczuś i boczunio     :) :tongue:



#4162 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6863 postów

Napisano 29 kwi 2019 - 09:28

A to co?  :D  :D  :D     

Małe udka - pieszczotliwie, waldkowo 
  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:

#4163 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 29 kwi 2019 - 12:00

nie tylko swinka i drob a gdzie baranina wolowina...mniam :)

 

Drogo będzie :facepalm:



#4164 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 kwi 2019 - 12:35

To zamiast kg karkowki zjesc,  mozna 250 g baraniny ..czasem mozna zjesc cos dla smaku a nie zeby sie najesc  :D



#4165 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 03 maj 2019 - 20:25

mozna 250 g baraniny .

 

Niestety na baranki nie mam pozwolenia i nie będzie...  :cool:

 

Udka z kurczaka bez kości będą w przyszłym tygodniu, z wołowiną może być różnie...  brak surowca...  :cool:

 

Boczek - raczej nie.... 

 

Dziś korzystając z uroków zimna zabutelkowałem pilsa - warkę 81. To już ostatni lager...  teraz piwka ale będą...  :cool:

 

Załączony plik  P1040262.JPG   68,74 KB   11 Ilość pobrań

 

Przed wieczorkiem wyskoczyłem na wieś, 30 litrów ciepłego mleka złapałem i kroscypki już w solance, ricotta

na chłodzie ocieka. :cool:


Użytkownik pis67 edytował ten post 03 maj 2019 - 20:26


#4166 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2019 - 10:41

@pis67, czyli jak np bym chciala kupic baranine u znajomego pana co sprzedaje mieso na bazarku( sprawdzona) to jak on nie ma pozwolenina to tam nie kupie? ..myslalam o zamowieniu na wiekszego gryla jak bedziemy w Pl ..ale jesli sie nie da to trzeba bedzie szukac dobrych innych zrodel. ..karkowki mam juz powiem szczerze dosc kurczaka nie lubimy.



#4167 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 maj 2019 - 15:47

czyli jak np bym chciala kupic baranine u znajomego pana co sprzedaje mieso na bazarku(

 

 

Baraniny na grilla nie polecam, jagnięcinę i owszem, z bazarku może być. :cool:

 

Ricotta - wydajność większa niż poprzednia  1,8kg z 30 litrów, oscypków też więcej, ale jeszcze ochładzają się....  :cool:

Załączone pliki



#4168 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 maj 2019 - 17:38

wydajność większa niż poprzednia 1,8kg z 30 litrów, oscypków też więcej,

 

Ricotta- 1,5kg, nie odjąłem miski, oscypki 4,4kg - czyli z 30 litrów praktycznie zawsze ta sama wydajność  :cool:



#4169 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2019 - 18:34

@pis67, mialam na mysli jagniecine  :D



#4170 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 maj 2019 - 18:43

Kurczę trochę zazdroszczę własnego nabiału. Piękne serki, w blokowisku niestety w sferze marzeń..



#4171 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 maj 2019 - 19:26

Piękne serki, w blokowisku niestety w sferze marzeń..

A to dlaczego?

Nie musisz od razu robić z  30l mleka. Zacznij od 10-15l - w zależności od garnka, którym dysponujesz.



#4172 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 maj 2019 - 09:40

@Woytas, da sie ja robilam juz z 4 l bo akurat mam garnek taki 5 l i mleko dostepne w 2l kanistrach , robilam  a'la oscypek .

 

Wiadomo ze to zabawa , jak robisz z 30 l to jedno mycie jedno wedzenie , ale ja traktuje to jak hobby wiec nie musze od razu pokazac 30 szt, a np 3  :)



#4173 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 maj 2019 - 17:45

Kurcze może bym i spróbował. Tylko skąd mleko.  :facepalm:



#4174 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 maj 2019 - 17:56

@Woytas, zacznij od swiezego mleka ze sklepu , niskopasteryzowane np piatnica wiejskie , czy jakie tam masz u siebie .



#4175 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 lip 2019 - 21:54

Wczoraj oscypki skleciłem, wydajność oscypków i ricotty mniejsza niż awykle, nie wiedzieć czemu? :cool:

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  .jpg   92,98 KB   5 Ilość pobrań


#4176 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 lip 2019 - 22:12

wydajność oscypków i ricotty mniejsza niż awykle, nie wiedzieć czemu?

Obecnie panująca susza  zmniejszyła wartość trawy na pastwiskach.

Obserwuję pogorszenie się jakości masła w skali niesłychanej jak na tę porę roku.



#4177 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12590 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 lip 2019 - 07:02

Moja wiedza na temat jakości mleka... krowy jako paszę zasadniczą mają kiszonkę żytnią... to powoduje mniejszą ilość białka w mleku...A zarazem mniejszą wydajność...

#4178 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 10 wrz 2019 - 13:16

Przeszukałem forum i nic - pieprzówka, taka kiełbaska z pieprzem surowa ,mi się marzy, a przepisu brak. Może ktoś namiary na

przepis mi poda. :)



#4179 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 10 wrz 2019 - 15:43

Piotr, tutaj:
(Daj so przetlumaczyc)

https://www.raeucher...e/pfefferwurst/

#4180 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 964 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 wrz 2019 - 18:58

Na kilo mięsa 8g pieprzu  :devil:  szatańska kiełbacha  :cry:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)