Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

, czy to palcówka?

To frankfurterki :cool:

 

A dziś użyłem smoka... :cool:

 

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 23:49 ]

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-258392
Udostępnij na innych stronach

A dziś użyłem smoka...

mogę przejąć taki sprzęcik ... znajomy ma na zbyciu ... fajnie to, to działa? Jak z opałem, dużo idzie? Wyroby tak jak lubię dopiekane w wędzarni :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-258400
Udostępnij na innych stronach

mogę przejąć taki sprzęcik ... znajomy ma na zbyciu ... fajnie to, to działa? Jak z opałem, dużo idzie?

Sprzęcik jak to "amerykan" pali trzy razy tyle co moja wędzarnia, ciężki jak diabli, przewożę go jak trzeba ciężarówką z windą, dobrze wędzi na górnej półce, na zimno sprawuje się naprawdę nieźle. :cool:

 

 

A niżej fota przekroju polędwicy z suszonymi wiśnią i żurawiną. :cool::cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-258836
Udostępnij na innych stronach

Oglądając biegi narciarskie zrobiłem likier czekoladowy w tzw. międzyczasie. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259167
Udostępnij na innych stronach

Coś butelki się obaliły, nie mogę ich postawić

A może to nie butelki się obaliły :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259179
Udostępnij na innych stronach

A podałbyś jakiś przepis?? Ja sam w sumie nie gustuję ale małżonka ma wielce czekoladowa jest więc czas by było zapunktować :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259202
Udostępnij na innych stronach

A podałbyś jakiś przepis??

Nie wiem czy to nazwać przepisem, ale robiłem tak:

 

czekolady gorzkie - 2szt po 100g

mleko skondensowane niesłodzone 7,5% - 2 puszki po 411g

cukier wanilinowy - 30g

cukier - 250g

kakao -40g

rum -40ml

spirytus 96% -150ml

 

Czekoladę roztopiłem w kąpieli wodnej, dodałem mleko, kakao, cukry i dalej podgrzewałem aż było gorące i wszystko się równomiernie rozpuściło, dodałem rum i spirytus i gorące rozlałem do butelek. Postoi teraz kilka dni, kiedy LP skończy ajerkoniak, dostanie czekoladę. Na razie mikstura jest bardzo czekoladowa i stosunkowo gęsta, że bardzo energetyczna nie wspomnę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259271
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Trzeba będzie zrobić bo i małżonka się ucieszy i przy okazji zutylizuje się czekolady które to po świętach pojawiły się w domu w ilościach nieprzyzwoitych :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259291
Udostępnij na innych stronach

"pis67" - kiedy zakorkować?

 

zrobiłem ta czekoladową fantazje z jedną zmianą nie miałem rumy więc dałem whisky. gorące ale nie wrzące rozlałem w butelki i teraz się chłodzi tylko nie wiem czy mam butelki zakorkować czy poczekać do wychłodzenia i wtedy zakorkować. Proszę o odpowiedz.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259347
Udostępnij na innych stronach

czekoladowa poezja już gotowa :grin: i jesteśmy po pierwszych próbach smakowych :thumbsup: :thumbsup: . Żona jest zachwycona, mówi że to rewelacja. kolego "pis67" dzięki za przepis :clap: :clap: :clap: - szybko się robi i wspaniale smakuje :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259616
Udostępnij na innych stronach

czekoladowa poezja już gotowa

Moją trzeba lać do szklanki i jeść łyżeczką- taka gęsta. :cool:

 

A teraz fota z cyklu - nowości ze świata wódek:

 

 

A tu fota wyrobów świątecznych, wczoraj na śniadanko pierwsza próba. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-259767
Udostępnij na innych stronach

Fota pierwsza - surowiec na salceson, który wieczorkiem zrobię.

A szynka sprzed świąt jeszcze - wczoraj rozpocząłem, leżała spakowana modnie. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260687
Udostępnij na innych stronach

Inauguracja roku masarskiego dziś nastąpiła, aby to było pełne wydarzenie, to wyglądać będzie następująco:

 

- wędzenie(w toku) i parzenie wyrobów

- mają dziś też chłopaki przywieźć tylną ćwiarę świnki, przeprowadzę rozbiór, klasyfikację

i peklowanie

- przyjadą też flaki do salcesonów- przeprowadzę dostosowanie do użytku - czyszczenie.

- zrobię salceson

 

Te prace w pełni wystarczą, by z satysfakcją zacząć nowy rok masarski, piwowarski już w pełni, dwie warki na burzliwej. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260724
Udostępnij na innych stronach

surowiec na salceson, który wieczorkiem zrobię.

Czy można prosić o krótki opis co tam się znajduje :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260726
Udostępnij na innych stronach

Czy można prosić o krótki opis co tam się znajduje

Opis jutro + przekrój. :cool:

 

czemu do salcesonu dodajesz serca drobiowe?

A czemu nie dodać, jak znalazłem? :cool:

 

Salcesony już w gorącej kąpieli się relaksują, a świnka jeszcze ciepła, 17 stopni w szynce, powisi do jutra-stężeje. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260835
Udostępnij na innych stronach

Salcesony zawiązywane? Ja to się męczę i zaszywam.

Ja to szyć nie umiem, zawiązać się uda i są bez męczenia, bo każdy się męczy inaczej, często jak w książce napisane stoi. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260841
Udostępnij na innych stronach

Salcesony obowiązkowo po wychłodzeniu kończą w wędzarni, głównie dla stabilizacji bakteriologicznej. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260880
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze i jak długo ?

Teraz w wędzarni 10 stopni - dwie godziny, rzadki dym. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260894
Udostępnij na innych stronach

Fota jak na kalendarz....

Chyba jak do kieliszka... :cool:

 

 

 

Obrobiłem z przydatków salcesony, jeden znikł wsześniej, jeden w przekroju. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/54/#findComment-260939
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.