arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2010 Można prosić o przepis na kiełbasę Toruńską :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2010 Mielesz wszystko na fi 8 dodajesz kompozycję smakową toruńskiej i już :grin: Pozdrawiam :wink: Nie używam kompozycji smakowych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2010 nigdzie nie ma przepisu Oto przepis: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/920325dfd46bf3df.html Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2010 Dzięki EAnno.Moje wcześniejsze posty wygasną i przepis znajdzie się pod prośbą arkadiusza Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2010 Za to z polską nie będzie kłopotu :lol: Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axe Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witam kiełbasa toruńska według mnie...na 10 kg surowca: 2kg wołowiny kl 2 na drobna siatkę 2-4 mm 4 kg boczku także na drobna siatkę oraz 4 kg chudej wołowiny lub chudej łopatki wieprzowej na siatkę 6-7 mm...oczywiście dzień wcześniej mięso zapeklować (dawkowanie 20dkg na 10 kg).Przyprawy:pieprz czarny 25-30 gram,czosnek utarty 30 gram oraz szczypta imbiru i kardamonu do smaku pamietając żeby nie przedobrzyć bo to przyprawy aromatyczne :wink: ,dodać 1,5 litra wody i całość wymieszać na równomierność...nadziewać do jelit wieprzowych następnie osuszyć kiełbase ok 3-4 godzin następnie wędzić i piec. zalecam drzewa owocowe typu wiśnia,jabłoń może być olcha i lipa.należy pamiętać że wody trzeba dodać do farszu bo podczas wędzenia tej wody ubędzie.Pozdrawiam [ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 21:36 ] Dodam jeszcze iż miałem tu na myśli domowy sposób,przemysłowy też znam ale tego nie mogę zdradzać bo mam z szefem podpisana lojalke-czyli tajemnice zakładową w stosunku do receptur :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-155973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 ,przemysłowy też znam ale tego nie mogę zdradzać Ten nam nie jest "prydatny " bo my idziemy na smak a nie ilość i zysk. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Henio ma rację.Axe, my tutaj mamy kilkudzisięciu Kolegów, którzy na codzień pracują lub pracowali w ZM lub są ich właścicielami. Sporo jest lekarzy wet., znamy więc te tematy dosyć "głęboko". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axe Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 O witaj kolego z Kujaw... a dokładniej?? Piernikowo,domyślasz się chyba :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axe Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ten nam nie jest "prydatny " bo my idziemy na smak a nie ilość i zysk. :grin: dlatego napisałem domowy wiem ze w zakładach mięsnych idą na ilość i zysk i nie będe mówił co dodawają do tych kiełbas sami wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.