Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można prosić o przepis na kiełbasę Toruńską :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

Mielesz wszystko na fi 8 dodajesz kompozycję smakową toruńskiej i już :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Nie używam kompozycji smakowych

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101687
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-101711
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam kiełbasa toruńska według mnie...na 10 kg surowca: 2kg wołowiny kl 2 na drobna siatkę 2-4 mm 4 kg boczku także na drobna siatkę oraz 4 kg chudej wołowiny lub chudej łopatki wieprzowej na siatkę 6-7 mm...oczywiście dzień wcześniej mięso zapeklować (dawkowanie 20dkg na 10 kg).Przyprawy:pieprz czarny 25-30 gram,czosnek utarty 30 gram oraz szczypta imbiru i kardamonu do smaku pamietając żeby nie przedobrzyć bo to przyprawy aromatyczne :wink: ,dodać 1,5 litra wody i całość wymieszać na równomierność...nadziewać do jelit wieprzowych następnie osuszyć kiełbase ok 3-4 godzin następnie wędzić i piec. zalecam drzewa owocowe typu wiśnia,jabłoń może być olcha i lipa.należy pamiętać że wody trzeba dodać do farszu bo podczas wędzenia tej wody ubędzie.Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 21:36 ]

Dodam jeszcze iż miałem tu na myśli domowy sposób,przemysłowy też znam ale tego nie mogę zdradzać bo mam z szefem podpisana lojalke-czyli tajemnice zakładową w stosunku do receptur :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-155973
Udostępnij na innych stronach

Henio ma rację.

Axe, my tutaj mamy kilkudzisięciu Kolegów, którzy na codzień pracują lub pracowali w ZM lub są ich właścicielami. Sporo jest lekarzy wet., znamy więc te tematy dosyć "głęboko". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156015
Udostępnij na innych stronach

Ten nam nie jest "prydatny " bo my idziemy na smak a nie ilość i zysk. :grin:

dlatego napisałem domowy ;) wiem ze w zakładach mięsnych idą na ilość i zysk i nie będe mówił co dodawają do tych kiełbas sami wiecie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3751-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska/#findComment-156023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.