Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jeszcze wszystkiego nie zjedliście to wstaw jakieś fotki :smile:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102010
Udostępnij na innych stronach

A robiłeś z receptury podstawowej czy zastępczej?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102012
Udostępnij na innych stronach

 

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 21:17 ]

Właśnie udało się przesłalem zdięcie jeżeli chodzi o recepturę to robiłem według podstawowej.

 

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 21:23 ]

Tu przed wędzeniem ,trzeba nadziewać dość lużno żeby nie pękały jelita podczas przewiązywania.

zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102013
Udostępnij na innych stronach

Moje kiełbaski serdelowe wieprzowo - wołowe

 

 

Składniki i surowce:

 

- mięso wieprzowe II 3kg

 

- boczek 2kg

 

- mięso wołowe II 3kg

 

- peklosól 17g/kg

 

- jelita kal. 28mm

 

- zestaw przypraw do kiełbasy szynkowej 7g/kg

 

- mleko w proszku

 

- woda zimna lub lód

 

Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i peklować 48h na sucho.

 

Zemleć na sitku 2-4mm

 

 

Następnie rozdrobnić blenderem lub kutrować dodając zimną wodę lub lud w ilości 15% oraz mleko

 

Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać

 

Napełnić osłonki i osadzać ok 2h

 

Wędzić do uzyskania słomkowego koloru.

 

Parzyć ok. 30 min do osiągnięcia wewnątrz temp. ok70-72 stopnie w wodzie o temp 75stopni

 

Oto efekt pracy

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102446
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Beiot, rzeczywiście narobiłeś dymu :tongue: , pozytywnego dymu :cool:

Wyszły Ci smakowicie wyglądające serdelko-szynkówki, które chyba troszku za długo parzyłeś.Ale efekt się liczy a ze zdjęcia wyglądają :tongue: :tongue: :tongue:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102450
Udostępnij na innych stronach

chyba troszku za długo parzyłeś

Dokładnie 27 min z termometrem wbitym w kiełbaskę.

Smakują ok i są dość chude.

 

Wołowina jedynie była paskudna. Benę wysłałem po II wołową i przywiozła mi takie ścinki. Maszynka miała co robić :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102451
Udostępnij na innych stronach

Moje kiełbaski serdelowe wieprzowo - wołowe

Ładno i chudziutkie, mocny wkład. Ja bym dodał przyprawy jak do serdelek. Z temperaturą delikatnie przedobrzyłeś, widać,że się lekko skurczyły. Jednym słowem - pozytywne dzieło. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102480
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Serdelki

W oparciu o przepis z książki Bernharda Gahm

 

Składniki:

- wołowina IIkl. 1,5kg,

- wieprzowina IIkl. 1,25kg,

- słonina 1,5kg,

- lód 0,75l

- peklosól 18g/kg,

- sól 18g/kg,

- pieprz biały mielony 2g/kg,

- gałka muszkatołowa 0,25g/kg,

- kwiat muszkatołowy0,5g/kg,

- kolendra 0,25g/kg,

- słodka papryka 0,5g/kg,

- cebula 5g/kg

- czosnek wg. smaku ok 1g/kg,

- jelita kal +32

 

 

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić.

 

Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.

 

Napełnić ściśle osłonki odkręcając w odcinki o długości ok. 10-12cm. Osadzać ok 30min.

 

Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.

Schłodzić w zimnej wodzie.

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-153565
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Przymierzam się do tego przepisu na serdelki:

Serdelki I

Składniki:

• wieprzowina średnio tłusta 3 kg

• cielęcina bardzo dokładnie wyżyłowana 1, 5 kg

• słonina 0, 5 kg

• sól 5 łyżek

• saletra 2 łyżeczki

• pieprz zmielony 1 łyżeczka

• cukier 1 łyżeczka

• szczypta gałki muszkatołowej zmielonej

• woda przegotowana osłodzona 2 szklanki

• osłonki wiankowe 7-8 m.

Sposób przyrządzania:

Masę mięsną przygotowuje się jak kiełbasę serdelkową. Osłonki napełniać dość luźno, przewiązując szpagatem w równych odstępach. Wędzić dymem gorącym około 40 minut, a następnie ostudzić lub wędzić dymem ciepłym 50 minut, zanurzyć we wrzątku i przetrzymywać w nim 15-20 minut oraz schłodzić. Wędlina nietrwała.

 

Potrzebuję malutkiej pomocy :), bo przepis nie jest zbyt sprecyzowany.

 

Wp średnio tłusta?? Dać łopatkę?

saletra 2 łyżki, wiem ze gdzieś pisało ile to będzie zamiennie soli peklowej, ale jakbyście mi tu napisali to będę wdzięczna.

woda osłodzona, mh... tak z 1 lyzeczkę osłodzić? jak myślicie?

Osłonki wiankowe? pierwsze słyszę, dobre to jest? naturalne? cy lepiej dać jakieś inne?

Wędzić dymem gorącym? jaka temp. będzie optymalna? Potem zamierzam je parzyć.

Dzięki :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-284079
Udostępnij na innych stronach

Wp średnio tłusta?? Dać łopatkę?

II wp. 70/30

 

saletra 2 łyżki, wiem ze gdzieś pisało

18-20g peksoli/kg mięsa

 

woda osłodzona,

Nie ma potrzeby słodzić

 

Osłonki wiankowe?

Wiankowe naturalne to wołowe.Użyj wp. 30-32+

 

Wędzić dymem gorącym? jaka temp. będzie optymalna?

 

Jak każdą kiełbasę do jasnobrązowego koloru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-284083
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Serdelki

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.