zajasc Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam jestem po pierwszej produkcji serdelków wg. przepisu z16 wyszły smaczne. Kutrowanie wykonałem blenderem ,mysilałem że będzie z tym kłopot okazało się że nie taki diabeł straszny. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lutego 2010 Jak jeszcze wszystkiego nie zjedliście to wstaw jakieś fotki :smile: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2010 Właśnie coś pokręciłem i zdięcie nie poszło Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2010 A robiłeś z receptury podstawowej czy zastępczej? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2010 [ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 21:17 ] Właśnie udało się przesłalem zdięcie jeżeli chodzi o recepturę to robiłem według podstawowej. [ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 21:23 ] Tu przed wędzeniem ,trzeba nadziewać dość lużno żeby nie pękały jelita podczas przewiązywania. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2010 Moje kiełbaski serdelowe wieprzowo - wołowe Składniki i surowce: - mięso wieprzowe II 3kg - boczek 2kg - mięso wołowe II 3kg - peklosól 17g/kg - jelita kal. 28mm - zestaw przypraw do kiełbasy szynkowej 7g/kg - mleko w proszku - woda zimna lub lód Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i peklować 48h na sucho. Zemleć na sitku 2-4mm Następnie rozdrobnić blenderem lub kutrować dodając zimną wodę lub lud w ilości 15% oraz mleko Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać Napełnić osłonki i osadzać ok 2h Wędzić do uzyskania słomkowego koloru. Parzyć ok. 30 min do osiągnięcia wewnątrz temp. ok70-72 stopnie w wodzie o temp 75stopni Oto efekt pracy Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2010 Witam.Beiot, rzeczywiście narobiłeś dymu :tongue: , pozytywnego dymu Wyszły Ci smakowicie wyglądające serdelko-szynkówki, które chyba troszku za długo parzyłeś.Ale efekt się liczy a ze zdjęcia wyglądają :tongue: :tongue: :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2010 chyba troszku za długo parzyłeśDokładnie 27 min z termometrem wbitym w kiełbaskę. Smakują ok i są dość chude. Wołowina jedynie była paskudna. Benę wysłałem po II wołową i przywiozła mi takie ścinki. Maszynka miała co robić :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2010 Moje kiełbaski serdelowe wieprzowo - wołowe Ładno i chudziutkie, mocny wkład. Ja bym dodał przyprawy jak do serdelek. Z temperaturą delikatnie przedobrzyłeś, widać,że się lekko skurczyły. Jednym słowem - pozytywne dzieło. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-102480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Marca 2011 Serdelki W oparciu o przepis z książki Bernharda Gahm Składniki: - wołowina IIkl. 1,5kg, - wieprzowina IIkl. 1,25kg, - słonina 1,5kg, - lód 0,75l - peklosól 18g/kg, - sól 18g/kg, - pieprz biały mielony 2g/kg, - gałka muszkatołowa 0,25g/kg, - kwiat muszkatołowy0,5g/kg, - kolendra 0,25g/kg, - słodka papryka 0,5g/kg, - cebula 5g/kg - czosnek wg. smaku ok 1g/kg, - jelita kal +32 Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić. Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny. Napełnić ściśle osłonki odkręcając w odcinki o długości ok. 10-12cm. Osadzać ok 30min. Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni. Schłodzić w zimnej wodzie. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-153565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Marca 2011 Podnieść temp. do ok 75 stopni Nie popłynęły? SerdelkiCzy to serdelki czy nie serdelki? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-153580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Maja 2013 Przymierzam się do tego przepisu na serdelki: Serdelki I Składniki: • wieprzowina średnio tłusta 3 kg • cielęcina bardzo dokładnie wyżyłowana 1, 5 kg • słonina 0, 5 kg • sól 5 łyżek • saletra 2 łyżeczki • pieprz zmielony 1 łyżeczka • cukier 1 łyżeczka • szczypta gałki muszkatołowej zmielonej • woda przegotowana osłodzona 2 szklanki • osłonki wiankowe 7-8 m. Sposób przyrządzania: Masę mięsną przygotowuje się jak kiełbasę serdelkową. Osłonki napełniać dość luźno, przewiązując szpagatem w równych odstępach. Wędzić dymem gorącym około 40 minut, a następnie ostudzić lub wędzić dymem ciepłym 50 minut, zanurzyć we wrzątku i przetrzymywać w nim 15-20 minut oraz schłodzić. Wędlina nietrwała. Potrzebuję malutkiej pomocy , bo przepis nie jest zbyt sprecyzowany. Wp średnio tłusta?? Dać łopatkę? saletra 2 łyżki, wiem ze gdzieś pisało ile to będzie zamiennie soli peklowej, ale jakbyście mi tu napisali to będę wdzięczna. woda osłodzona, mh... tak z 1 lyzeczkę osłodzić? jak myślicie? Osłonki wiankowe? pierwsze słyszę, dobre to jest? naturalne? cy lepiej dać jakieś inne? Wędzić dymem gorącym? jaka temp. będzie optymalna? Potem zamierzam je parzyć. Dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-284079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Maja 2013 Wp średnio tłusta?? Dać łopatkę? II wp. 70/30 saletra 2 łyżki, wiem ze gdzieś pisało 18-20g peksoli/kg mięsa woda osłodzona, Nie ma potrzeby słodzić Osłonki wiankowe? Wiankowe naturalne to wołowe.Użyj wp. 30-32+ Wędzić dymem gorącym? jaka temp. będzie optymalna? Jak każdą kiełbasę do jasnobrązowego koloru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-284083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Maja 2013 Dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3762-serdelki/#findComment-284095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.