Skocz do zawartości

Jak najlepiej wykonac ,,baleron"" pieczony ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

... no wlasnie balerony i szynki parzone robie czesto ale szukam przepisu na baleron pieczony i jedynie udalo mi sie znalezc przepis na poledwiczke pieczona czy moge sugerowac sie tym przepisem jesli chodzi o teperature pieczenia 80 st no i jesli mam balerony po okolo 800 g to jaki czas bylby optymalny ?To jest najwazniejsze.

Pytam poniewaz nierobilem a obawy mam z powodu mozliwosci wysuszenia wyrobu a w sobote wpadaja znajomi :grin: :blush:mam pewne rozwazania jak by to wykonac ale niebede ryzykowac .

Kto pyta nie bladzi :wink:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/
Udostępnij na innych stronach

Mili forumowicze. Główny zbiór przepisów znajduje sie na naszej stronie głównej www.wedlinydomowe.pl

Tam, pod poszczególnymi beleczkami, tematycznie ułożone są przepisy i receptury na większość poszukiwanych smakołyków.

Forum ma za zadanie uzupełnianie informacji, których nie znajdziecie na podanej stronie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103659
Udostępnij na innych stronach

Mili forumowicze. Główny zbiór przepisów znajduje sie na naszej stronie głównej www.wedlinydomowe.pl

Tam, pod poszczególnymi beleczkami, tematycznie ułożone są przepisy i receptury na większość poszukiwanych smakołyków.

Forum ma za zadanie uzupełnianie informacji, których nie znajdziecie na podanej stronie.

To sie zgadza ale na temat BALERONU PIECZONEGO niema nic (Maxell chyba nie czytales calego postu)

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=24

Uwierz mi ze szukalem wczoraj zawziecie i tylko trafilem na poledwiczke pieczona I DLATEGO PYTALEM.

Chyba ze cos przeoczylem .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103696
Udostępnij na innych stronach

Może to http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=756

Pzdr.Wosiu

 

Baleron to po wędzeniu a karczek po pieczeniu tak myślę :blush:

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103699
Udostępnij na innych stronach

Może to http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=756

Pzdr.Wosiu

 

Baleron to po wędzeniu a karczek po pieczeniu tak myślę :blush:

Pzdr.Wosiu

Chodzi o baleron nie parzony a dopiekany po wedzeniu :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103700
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o baleron nie parzony a dopiekany po wedzeniu :wink:

piecz w wędzarni zgodnie z zasadami /temp. wewnątrz sztuki lub na czas/.

możesz także wpierw potrzymać chwilę we wrzątku, a później wędzić i piec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103714
Udostępnij na innych stronach

3. WĘDZENIE Z RÓWNOCZESNYM PIECZENIEM:

 

Sposób ten stosuje się przede wszystkim przy wędzeniu kiełbas i przeprowadza podobnie jak wędzenie w dymie gorącym, z tą różnicą, że w trzeciej fazie, zależnie od przekroju i składu kiełbasy, podwyższa się temperaturę do 75 – 90 stopni C i przedłuża się czas pieczenia do 20 – 50 min., aż nastąpi całkowite ścięcie białka tj. do osiągnięcia temperatury 68 – 70 stopni C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasy pieczone, gorące w dotyku są jędrne, a przy ucisku można wewnątrz nich wyczuć pewne szmeru powodowane ruchem nie zastygłych cieczy.

Kiełbasy pieczone tracą 15 – 20% pierwotnej wagi, są trwalsze od kiełbas wędzonych parzonych, oraz zawierają większą ilość białka, które nie zostało wypłukane przez wodę. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem przetworów w jednym kawałku, prawie się nie stosuje ze względu na długi czas trwania i związane z tym duże ubytki wagowe, wynoszące ok. 30%. W przypadku przeznaczenia do pieczenia produktów z jednego kawałka o małym przekroju, wędzenie z równoczesnym pieczeniem przebiega następująco:

Pierwsza faza – wędzenie w dymie rzadkim, w temperaturze 50 – 60 stopni C, aż do wyschnięcia powierzchni i osiągnięcia barwy żółtej.

Druga faza – przypieczenie powierzchni przetworu w temperaturze ok. 85 – 90 stopni C przez czas ok. 1 godz.

Trzecia faza – pieczenie całego produktu w temperaturze ok. 75 stopni C do całkowitego ścięcia białka i osiągnięcia wewnątrz produktu temperatury 68 – 70 stopni C.

 

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103715
Udostępnij na innych stronach

Dopiekasz tak jak inne elementy wędzone. Ja bardzo lubię szynke na surowo tzn. tylko wędzoną i podpiekaną. Z góry zakładam duż ubytki, ale termometr bagnetowy i do dzieła. Ten kolor i smak wynagrodzi straty surowca i czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103725
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o baleron nie parzony a dopiekany po wedzeniu :wink:

piecz w wędzarni zgodnie z zasadami /temp. wewnątrz sztuki lub na czas/.

możesz także wpierw potrzymać chwilę we wrzątku, a później wędzić i piec.

Widze ze niewielu moze cos w tym temacie napisac wnioskuje ze raczej tego typu wedzonek raczej sie nierobi. W celu eksperymentalnym rozmrozilem wczoraj baleronik 800 g i dzisiaj z racji braku mozliwosci pieczenia w wedzarni uruchomilem piekarnik.

Do piekarnika powedrowala blaszka z woda a nadnia wisi baleronik .

Narazie po 2 h i 40 minutach osiagnal wewnatrz 57 stopni a do 30 stopni potrzebowal 1 h dodam ze byl rozmrazany i wyjety z lodowki .

Niewiem czy sie zbytnio niewysuszy :cry:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3823-jak-najlepiej-wykonac-baleron-pieczony/#findComment-103726
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.