Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sklepik Mira

 

Małgoś była szybsza :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103956
Udostępnij na innych stronach

...- ser feta z mleka koziego....

 

Czy mógłbym poprosić kolegę o przepis na fetę?

Próbowałem wg anglojęzycznej strony i nie wyszło to co powinno....(z mleka krowiego).

 

Z łatwiejszych przepisów polecam jeszcze (dla koleżanki) serek Cottage Cheese wg przepisu EAnny (rewelacja):).

Jak już ktoś wspomniał na początek mozzarella i feta są dość trudne do uzyskania.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103965
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za reklamę mojego sklepu.

 

Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ?

Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?

Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103970
Udostępnij na innych stronach

Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?

Ma dalej na wieś po mleko, a bliżej do sklepu.

 

Jak toś ma chęć to w każdych warunkach zrobi serek lub wyroby z mięsa. :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103974
Udostępnij na innych stronach

Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba.

mogę polecić słody i mieszanki chlebowe np.: tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3711&idc=61&page=

Nie wiem jak słód, ale mieszanki są całkiem niezłe

Kupowałam niegdyś więc mogę polecić; szczególnie zapracowanym :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103979
Udostępnij na innych stronach

 

...- ser feta z mleka koziego....

 

Czy mógłbym poprosić kolegę o przepis na fetę?

Próbowałem wg anglojęzycznej strony i nie wyszło to co powinno....(z mleka krowiego).

 

Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej, pewnie ten sam wg którego próbowałeś :wink:

A w czym objawiało się to, że ser wg Ciebie nie wyszedł :rolleyes: ?

 

[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 23:33 ]

Gdzie można kupić sól z aromatem dymu wędzarniczego?

Potwierdzam - kupowana w sklepie Mira :grin:

 

[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 23:35 ]

Dziękuję za reklamę mojego sklepu.

 

Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ?

Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?

Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom.

Właściciel domu może zrobić ser w ilościach wystarczających do nakarmienia pułku wojska :grin: :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103981
Udostępnij na innych stronach

Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej

To jeśli możesz to zapodaj go dokładnie po polsku ; nie każdy z nas jest aż tak biegły w jęz angielskim .

PS Przepisy na pozostałe rodzaje serków też chetnie byśmy przyswoili :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103984
Udostępnij na innych stronach

Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza.

Generalnie efekt był taki że ser był kruchy, twardy a w smaku bardziej przypominał twaróg tyle, że słony i prasowany (robiłem z mleka krowiego).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104039
Udostępnij na innych stronach

Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba.

mogę polecić słody i mieszanki chlebowe np.: tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3711&idc=61&page=

Nie wiem jak słód, ale mieszanki są całkiem niezłe

Kupowałam niegdyś więc mogę polecić; szczególnie zapracowanym :lol:

Bardzo dziękuję za namiar!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104049
Udostępnij na innych stronach

Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ?

Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?

Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom.

Miro odpowiadam : moj dobry znajomy za czasów komuny(wódka była na kartki) mieszkał w bloku a był wybitnym producentem "KPN" jak i prawie 90% mieszkańców jego klatki i jak wszedłeś do jego klatki (nawet jak było -30stopni na dworze) to zawsze uderzał Ci w nos intensywny zapach farb olejnych i innych. po którymś razie znajomy wytłumaczył mi ze jak malują progi to znaczy że pędzą bimber. teraz mieszka w domku i nie musi malować progu jak tworzy swoje arcydzieła. Tak więc czy w bloku czy w domku jego wyroby są arcydziełem tylko malowania mniej - niższe koszty
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104057
Udostępnij na innych stronach

Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza

Tak jest, jak za długo piszesz i nie skopiujesz sobie przed wysłaniem, to można się wk...ć. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104061
Udostępnij na innych stronach

A czy czasem "COFNIJ" W MSIE, czy w Firefoxie nie pomaga w tej sytuacji ?

Mam na myśli cofnięcie się do strony z pisaną przez siebie wiadomością.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104067
Udostępnij na innych stronach

Czy taki termometr mogę wykorzystać przy wyrobie sera podpuszczkowego?

Tak , jednak zawsze jest lepszy - bezpieczniejszy w obudowie :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104078
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Szkoda że nie napisałaś do wszystkich allegrowiczów oferujących podpuszczkę( moja to ta w tabletkach z chustą serowarską gratis). Tutaj masz przepisy na goudę i edamski http://www.zdrowodomowo.pl/Przepisy/SERY%C2%A0%C5%BB%C3%93%C5%81TE%C2%A0/16/ . Na fetę wyślę Ci jutro. Formę do serów najlepiej zrobić z wiaderka po ogórkach lub miski wypalając otwory od wewnątrz na zewnątrz(wtedy nie powstają zdziory)

 

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104083
Udostępnij na innych stronach

Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza.

Generalnie efekt był taki że ser był kruchy, twardy a w smaku bardziej przypominał twaróg tyle, że słony i prasowany (robiłem z mleka krowiego).

 

Pozdrawiam

No to u mnie wyszła konsystencja bardzo podobna do oryginalnej greckiej fety, może ociupinkę bardziej miękki. W porównaniu z tymi krajowymi fetami, którymi można chleb smarować to inny świat. W smaku nieco łagodniejszy - oryginalna feta jest bardzo ostra. Ale cóż, nie mam dostepu do owczego mleka :???: W oryginalnej fecie jest ok. 70% owczego i ok. 30% koziego mleka.

Przepis zamieszczę wieczorem w wątku na temat fety, bo chyba jest takowy :wink:

 

[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 16:59 ]

Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej

To jeśli możesz to zapodaj go dokładnie po polsku ; nie każdy z nas jest aż tak biegły w jęz angielskim .

PS Przepisy na pozostałe rodzaje serków też chetnie byśmy przyswoili :lol:

Nie ma sprawy, z tym że nie wszystkie naraz bo muszę przełożyć moje zakodowane notatki na zrozumiały język :wink:

Przepisy na camemberty oraz ser z czerwoną mazią (a la limburger) są w końcowej fazie udoskonalania, więc na razie się wstrzymam, żeby nikt mnie później nie przeklinał za wypisywanie głupot :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104108
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

To ja się przypomnę...można prosić o Upiorkowe ( :) ) tłumaczenie tekstu?

W miarę pamiętam co tworzyłem więc może babola w swoim znajdę.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-106845
Udostępnij na innych stronach

To ja się przypomnę...można prosić o Upiorkowe ( :) ) tłumaczenie tekstu?

W miarę pamiętam co tworzyłem więc może babola w swoim znajdę.

 

Pozdrawiam

Założyłam osobny wątek o serze feta i tam jest dokładny opis, jak ser był robiony https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5270

Przepis jest trochę zmodyfikowany w stosunku do angielskojęzycznego oryginału :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-106945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.