roj61 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Marca 2010 sklepik Mira Małgoś była szybsza :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Marca 2010 ...- ser feta z mleka koziego.... Czy mógłbym poprosić kolegę o przepis na fetę? Próbowałem wg anglojęzycznej strony i nie wyszło to co powinno....(z mleka krowiego). Z łatwiejszych przepisów polecam jeszcze (dla koleżanki) serek Cottage Cheese wg przepisu EAnny (rewelacja). Jak już ktoś wspomniał na początek mozzarella i feta są dość trudne do uzyskania. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Marca 2010 Dziękuję za reklamę mojego sklepu. Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ?Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Marca 2010 Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ?Ma dalej na wieś po mleko, a bliżej do sklepu. Jak toś ma chęć to w każdych warunkach zrobi serek lub wyroby z mięsa. :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Marca 2010 Dziękuję za wszystkie wskazówki. Siedzę, czytam i notuję , notuję.... w domu odganiają mnie od komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Marca 2010 Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba.mogę polecić słody i mieszanki chlebowe np.: tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3711&idc=61&page= Nie wiem jak słód, ale mieszanki są całkiem niezłe Kupowałam niegdyś więc mogę polecić; szczególnie zapracowanym :lol: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Marca 2010 ...- ser feta z mleka koziego.... Czy mógłbym poprosić kolegę o przepis na fetę? Próbowałem wg anglojęzycznej strony i nie wyszło to co powinno....(z mleka krowiego). Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej, pewnie ten sam wg którego próbowałeś :wink: A w czym objawiało się to, że ser wg Ciebie nie wyszedł :rolleyes: ? [ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 23:33 ] Gdzie można kupić sól z aromatem dymu wędzarniczego?Potwierdzam - kupowana w sklepie Mira :grin: [ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 23:35 ] Dziękuję za reklamę mojego sklepu. Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ? Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ? Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom.Właściciel domu może zrobić ser w ilościach wystarczających do nakarmienia pułku wojska :grin: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Marca 2010 Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej To jeśli możesz to zapodaj go dokładnie po polsku ; nie każdy z nas jest aż tak biegły w jęz angielskim . PS Przepisy na pozostałe rodzaje serków też chetnie byśmy przyswoili :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-103984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza.Generalnie efekt był taki że ser był kruchy, twardy a w smaku bardziej przypominał twaróg tyle, że słony i prasowany (robiłem z mleka krowiego). Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2010 Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba.mogę polecić słody i mieszanki chlebowe np.: tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3711&idc=61&page= Nie wiem jak słód, ale mieszanki są całkiem niezłe Kupowałam niegdyś więc mogę polecić; szczególnie zapracowanym :lol: Bardzo dziękuję za namiar!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2010 Jako że nie jestem biegły w sprawach serów, to jednak zaintrygował mnie ten temat, bo niby czemu a właściwie w czym jest gorszy mieszkaniec w bloku od właściciela domu ? Jakim warunkom nie jest w stanie sprostać aby produkować własny ser ? Myślę że odpowiedź na te pytania pomoże innym blokowiczom.Miro odpowiadam : moj dobry znajomy za czasów komuny(wódka była na kartki) mieszkał w bloku a był wybitnym producentem "KPN" jak i prawie 90% mieszkańców jego klatki i jak wszedłeś do jego klatki (nawet jak było -30stopni na dworze) to zawsze uderzał Ci w nos intensywny zapach farb olejnych i innych. po którymś razie znajomy wytłumaczył mi ze jak malują progi to znaczy że pędzą bimber. teraz mieszka w domku i nie musi malować progu jak tworzy swoje arcydzieła. Tak więc czy w bloku czy w domku jego wyroby są arcydziełem tylko malowania mniej - niższe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza Tak jest, jak za długo piszesz i nie skopiujesz sobie przed wysłaniem, to można się wk...ć. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Marca 2010 A czy czasem "COFNIJ" W MSIE, czy w Firefoxie nie pomaga w tej sytuacji ?Mam na myśli cofnięcie się do strony z pisaną przez siebie wiadomością. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Marca 2010 Czy taki termometr http://www.wyroby-domowe.pl/wklad-termometru-drewnianego-p-205.html mogę wykorzystać przy wyrobie sera podpuszczkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Marca 2010 Czy taki termometr mogę wykorzystać przy wyrobie sera podpuszczkowego? Tak , jednak zawsze jest lepszy - bezpieczniejszy w obudowie :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Marca 2010 Witam Szkoda że nie napisałaś do wszystkich allegrowiczów oferujących podpuszczkę( moja to ta w tabletkach z chustą serowarską gratis). Tutaj masz przepisy na goudę i edamski http://www.zdrowodomowo.pl/Przepisy/SERY%C2%A0%C5%BB%C3%93%C5%81TE%C2%A0/16/ . Na fetę wyślę Ci jutro. Formę do serów najlepiej zrobić z wiaderka po ogórkach lub miski wypalając otwory od wewnątrz na zewnątrz(wtedy nie powstają zdziory) PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja się niestety wku.... i tłumaczenie poleciało do kosza. Generalnie efekt był taki że ser był kruchy, twardy a w smaku bardziej przypominał twaróg tyle, że słony i prasowany (robiłem z mleka krowiego). PozdrawiamNo to u mnie wyszła konsystencja bardzo podobna do oryginalnej greckiej fety, może ociupinkę bardziej miękki. W porównaniu z tymi krajowymi fetami, którymi można chleb smarować to inny świat. W smaku nieco łagodniejszy - oryginalna feta jest bardzo ostra. Ale cóż, nie mam dostepu do owczego mleka :???: W oryginalnej fecie jest ok. 70% owczego i ok. 30% koziego mleka. Przepis zamieszczę wieczorem w wątku na temat fety, bo chyba jest takowy :wink: [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 16:59 ] Robiłam również wg przepisu ze strony angielskojęzycznej To jeśli możesz to zapodaj go dokładnie po polsku ; nie każdy z nas jest aż tak biegły w jęz angielskim . PS Przepisy na pozostałe rodzaje serków też chetnie byśmy przyswoili :lol:Nie ma sprawy, z tym że nie wszystkie naraz bo muszę przełożyć moje zakodowane notatki na zrozumiały język :wink: Przepisy na camemberty oraz ser z czerwoną mazią (a la limburger) są w końcowej fazie udoskonalania, więc na razie się wstrzymam, żeby nikt mnie później nie przeklinał za wypisywanie głupot :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-104108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Marca 2010 To ja się przypomnę...można prosić o Upiorkowe ( ) tłumaczenie tekstu?W miarę pamiętam co tworzyłem więc może babola w swoim znajdę. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-106845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Marca 2010 To ja się przypomnę...można prosić o Upiorkowe ( ) tłumaczenie tekstu? W miarę pamiętam co tworzyłem więc może babola w swoim znajdę. Pozdrawiam Założyłam osobny wątek o serze feta i tam jest dokładny opis, jak ser był robiony https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5270 Przepis jest trochę zmodyfikowany w stosunku do angielskojęzycznego oryginału :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/page/2/#findComment-106945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.