anerka Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Robo, :clap: :clap: :clap: Podpisuję się pod tym co napisał Podlasiak, wszak o to chodzi, żeby szerzyć polską tradycję dobrych, zdrowych wyrobów. Pozdrawiam. [ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 21:36 ] Koszu, Przeczytaj i uwierzPotwierdzam. Jestem z Wami od niedawna. popełniłem błędy. Ale białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych . Zachęcam do własnej produkcji. Popieram i Ciebie zachęcam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-109134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Witam wszystkichZamierzam jutro uwędzić kilka standardowych ze sklepu nóg kurczaka. Przez nogi rozumiem razem pałkę i udko. Moje zapytanie dotyczy parzenia. Wszystkie przepisy, które znalazłem mówią o czasie parzenia do momentu uzyskania wewnątrz odpowiedniej temperatury. Choć mam odpowiedni termometr z sondą to nie bardzo sobie wyobrażam wbicie jego w tak cienki element. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was ma doświadczenie lub przepis mówiący, ile może zająć czasu uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnątrz?Interesowałaby mnie odpowiedź np. parzyć przez 30 min w temp. 80 stopni C.Z góry dziękuję za pomoc. :smile: Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-110265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Spokojnie sobie poradzisz. :grin: Wbijasz sondę w najgrubszy kawałek mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-110266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Witaj Robo.Przeczytaj ten temat : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-110267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 11 Maja 2010 Nie mogę odnaleźć przepisu na ligawę wędzoną na zimno, a zakupiłem takową i trzeba się nią zaopiekować należycie. Pomocy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-111288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 WitamProszę o informacje.Mam opracowany własny przepis smakowy na kiełbasę jaką lubimy. Ale chciałbym zrobić coś na wzór kiełbasy chorizo, takiej czerwonej i ostrej. Chodzi mi o porównanie ostrości pieprzu czarnego z chili lub cayenne, gdybym chciał go np. 100 % zastąpić. Dać mniej, więcej? Może ktoś ma taki przelicznik?Przykładowo znalazłem w jakimś przepisie, że zamiast 1 g pieprzu czarnego trzeba dać 2 g ziołowego, a jak będzie z czerwonymi przyprawami?Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Na pewno więcej ale o ile więcej to nie wiem i musisz się liczyć z tym , że to nie będzie ten smak ale przecież nie ma problemu u nas by kupić chilli czy cayenne i zrobić ( prawie) oryginał. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 A czy nie ma potrzeby zastosowania kultur bakterii kwasu mlekowego ? jadłem jakiś czas temu hiszpańskie chorizo i pamiętam taki charakterystyczny posmak.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Może to pomoże :question: http://wedlinydomowe.pl//roboczy/nasze/ostroscprzyprawtabela.htm Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Chodzi mi o porównanie ostrości pieprzu czarnego z chili lub cayenne, gdybym chciał go np. 100 % zastąpić. Dać mniej, więcej?Można to zrobić za pomocą skali Scoville'a :rolleyes: . O nawet znalazłem ją w WIKI :grin: - utaj (patrz tabela) możesz porównać : http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%27a Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.