Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robo, :clap: :clap: :clap: Podpisuję się pod tym co napisał Podlasiak, wszak o to chodzi, żeby szerzyć polską tradycję dobrych, zdrowych wyrobów. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 21:36 ]

Koszu, Przeczytaj i uwierz

Potwierdzam. Jestem z Wami od niedawna. popełniłem błędy. Ale białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych . Zachęcam do własnej produkcji.

Popieram i Ciebie zachęcam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-109134
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam wszystkich

Zamierzam jutro uwędzić kilka standardowych ze sklepu nóg kurczaka. Przez nogi rozumiem razem pałkę i udko.

Moje zapytanie dotyczy parzenia. Wszystkie przepisy, które znalazłem mówią o czasie parzenia do momentu uzyskania wewnątrz odpowiedniej temperatury. Choć mam odpowiedni termometr z sondą to nie bardzo sobie wyobrażam wbicie jego w tak cienki element. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was ma doświadczenie lub przepis mówiący, ile może zająć czasu uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnątrz?

Interesowałaby mnie odpowiedź np. parzyć przez 30 min w temp. 80 stopni C.

Z góry dziękuję za pomoc. :smile:

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-110265
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie sobie poradzisz. :grin: Wbijasz sondę w najgrubszy kawałek mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-110266
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Nie mogę odnaleźć przepisu na ligawę wędzoną na zimno, a zakupiłem takową i trzeba się nią zaopiekować należycie. Pomocy... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-111288
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam

Proszę o informacje.

Mam opracowany własny przepis smakowy na kiełbasę jaką lubimy. Ale chciałbym zrobić coś na wzór kiełbasy chorizo, takiej czerwonej i ostrej. Chodzi mi o porównanie ostrości pieprzu czarnego z chili lub cayenne, gdybym chciał go np. 100 % zastąpić. Dać mniej, więcej? Może ktoś ma taki przelicznik?

Przykładowo znalazłem w jakimś przepisie, że zamiast 1 g pieprzu czarnego trzeba dać 2 g ziołowego, a jak będzie z czerwonymi przyprawami?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121321
Udostępnij na innych stronach

Na pewno więcej ale o ile więcej to nie wiem i musisz się liczyć z tym , że to nie będzie ten smak ale przecież nie ma problemu u nas by kupić chilli czy cayenne i zrobić ( prawie) oryginał.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121322
Udostępnij na innych stronach

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121324
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o porównanie ostrości pieprzu czarnego z chili lub cayenne, gdybym chciał go np. 100 % zastąpić. Dać mniej, więcej?

Można to zrobić za pomocą skali Scoville'a :rolleyes: .

O nawet znalazłem ją w WIKI :grin: - utaj (patrz tabela) możesz porównać :

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%27a

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/7/#findComment-121325
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.