Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powtarzam za Wikipedią :grin:

Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół.

 

Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.

 

Odcień/barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo nasiennej ziarna. "Biała" mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki.

 

Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć Normy lub Specyfikacje Zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 850. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405.

 

Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:

 

* typ 450 (w skład wchodzą mąki Tortowa, Krupczatka oraz "pięćsetka")

* typ 550 Luksusowa

* typ 650

* typ 750 Chlebowa

* typ 1050

* typ 1400 Sitkowa

* typ 1850 Graham

* typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa).

 

Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych).

 

Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:

 

* typ 500

* typ 720

* typ 1150

* typ 1400

* typ 2000

Ja w temacie "chleba" jestem "lajkonik" :grin: :cool:

Moja psiapiółka ostatnio mnie się spytała.. :Malgoś ,Ty tak wiesz na temat zdrowego jedzonka..to powiedz mi, który chlebek lepszy ..pytlowy czy orkiszowy..a ja na to..eee,i do teraz pustka ..co powiecie na ten temat????? :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

który chlebek lepszy ..pytlowy czy orkiszowy..

Małgoś, zależy dla kogo.Jest jeszcze problem taki, że kiedyś kupiłam "chleb pytlowy" a w składzie:mąka pszenna itd.Dawno już przestałam kupować ale wiem, że nadal tak jest, w związku z tym wolę jednak mój na drożdżach niż ten oszukany.Pozdrawiam
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106045
Udostępnij na innych stronach

Mąka pytlowa to rodzaj mąki żytniej a orkiszowa to pszenna z jakiejś starej odmiany pszenicy (ponoć lepszej).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106050
Udostępnij na innych stronach

kupiłam w piekarni, oni używają oczywiście do wypieku chleba, może to nie taka?

Trudno powiedzieć..może mają mąkę z dodatkami...

Ja kupowałam w młynie, ale używam też zwykłej mąki żytniej kupionej w sklepie. Czasem kupuję też w sklepie ze zdrową żywnością, ale staram się tego unikać ze względu na wygórowane ceny. Jeżeli lubisz robić zakupy przez internet to mogę polecić: www.BogutynMlyn.pl

Mają bardzo duży wybór i całkiem przyzwoite ceny. Próbowałam i nadal robię tam zakupy.

Proponuję abyś zrobiła zakwas na jogurcie naturalnym, pisałam już o tym tutaj:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123988#123988

nie ma siły musi wyjść!!

Trzymam kciuki, powodzenia i cierpliwości życzę :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106219
Udostępnij na innych stronach

bena, Bardzo dziękuję, jak tylko kupię tę mąkę natychmiast zabieram się do pracy i oczywiście będę eksperymentować. Bardzo lubię te zajęcia, mam pewnie mimo wszystko więcej czasu niż Ty ale wiek :sad: już nie ten.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106225
Udostępnij na innych stronach

mogę polecić: www.BogutynMlyn.pl

Mają bardzo duży wybór i całkiem przyzwoite ceny.

Czy cena za Mąka żytnia typ 720 chlebowa - 5 kg - 15.00 PLN

to przyzwoita cena -3 zł za kilogram. :question:

 

Ja kupuję bezpośrednio z młyna lub hurtowni po 1 zł za kilogram obojętnie jaka mąka, razowa grahamka itd.

I zakwas i chlebki wychodzą ekstra.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106239
Udostępnij na innych stronach

Ale ja właśnie płacę po 1zł za kilogram obojętnie od rodzaju mąki. Hurtem jeszcze taniej (Ale tony nie kupuję :grin: )

Przeważnie kupuję po 10 -20 kg.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106243
Udostępnij na innych stronach

No to zdradż, gdzie kupuje się mąkę po złotówce? Ja w piekarni płacę 2 zł. za żytnią. :mellow: :grin:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106248
Udostępnij na innych stronach

hurtownia Zabrze

Mam tam rodzinę, możesz podać namiary? Właśnie wkrótce się do mnie wybierają.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106250
Udostępnij na innych stronach

To w Zbrosławicach gdzie kupuje - bo mam bliżej.

 

http://www.mlynkucias.pl/

 

Wszystkie sorty po 1zł za kg

 

Młynarz. Hurtownia mąki

41-800

Zabrze,

Słowackiego 2a

 

Ta sama cena tylko min chyba 25 kg.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106252
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję bezpośrednio z młyna lub hurtowni po 1 zł za kilogram obojętnie jaka mąka, razowa grahamka itd.

Zazdroszczę!!!

Jak się mieszka w Polsce B, tzn.: na polskim biegunie zimna, to możliwości są dość ograniczone :cry:

U nas zarobki są wschodnie a ceny niestety zachodnie :mad:

Stąd zakupy muszę czynić gdzie się da!!

Ale jeśli znacie młyny, które prowadzą sprzedaż wysyłkową i do tego mają konkurencyjne ceny i dobry towar, to chętnie skorzystam z Waszych namiarów :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106316
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

@Bena

Zazdroszczę!!!

Jak się mieszka w Polsce B, tzn.: na polskim biegunie zimna, to możliwości są dość ograniczone :cry:

U nas zarobki są wschodnie a ceny niestety zachodnie :mad:

Stąd zakupy muszę czynić gdzie się da!!

Ale jeśli znacie młyny, które prowadzą sprzedaż wysyłkową i do tego mają konkurencyjne ceny i dobry towar, to chętnie skorzystam z Waszych namiarów :grin:

Po co płacić za przesyłkę, przecież masz młyn w Suwałkach i mozna kupić mąkę, choćby tu http://www.e-podlasie.pl/wizytowka/mlyn_zytni_581688.html, pszenna mąkę też tam można kupić.

 

A i w okolicach młynów Ci dostatek http://www.firmy.net/mlyny-i-spichrze,podlaskie.html

 

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108008
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję mąkę Diamont za jedyne 1,80 zł w Hiszpańskim markecie. Jest super i i bez dodatków. Pozostałe mąki to ciemna glina nie nadająca się do żadnych wyrobów. Dobrze że używam mało mąki. Jest jeszcze mąka żurkową po 1,40 zł i super z niej wychodzi żurek. Kiedyś żytnią mąkę kupiłem w młynie i po tygodniu dostała kuleczek i pajęczyny, zalęgło się robactwo. Więcej nie kupuję na zapas. To co można dostać w sklepach nie powinno się nazywać mąką. :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108009
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś żytnią mąkę kupiłem w młynie i po tygodniu dostała kuleczek i pajęczyny, zalęgło się robactwo. Więcej nie kupuję na zapas.

Mnie poinformowano "w młynie" aby mąkę zużyć w ciągu max 3 miesięcy ,a jeżeli nie zdołam to należy ją wyrzucić (niestety nie dopytywałem się dlaczego)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108018
Udostępnij na innych stronach

Jesli mąka jest świeża (ziarno dopiero zmielone) MUSI leżakować ok. 3 miesięcy, by "doszła". Być może mają jakieś kilkuletnie zapasy. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108019
Udostępnij na innych stronach

To że świeże zboże dopiero co wymłócone nie nadaje się do szybkiego przerobu i MUSI leżakować(min1,5-2 miesięcy) to wiedziałem, ale że mąka po zmieleniu :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108020
Udostępnij na innych stronach

Mnie poinformowano "w młynie" aby mąkę zużyć w ciągu max 3 miesięcy

 

Może to jest taki okres ,gdzie bez konserwantów nie zalęgną się np "wołki " lub mole spożywcze w mące .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108023
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Wołki to nie były. Z tego co wiem to mole. Nic nie uchroni ciasta maki i wszystko co robione jest ze zboża. Zamknąć mąki w słojach nie można, a w torbach czy workach jest przez owady "infekowane" Bardzo często można kupić już skażoną żywność i przynieść do domu. Może to zrobić sąsiad i efekt będzie taki sam. Świeżego nie rusza, ale wszystko co stare przyciąga jak magnes wstrętne robactwo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108024
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.