Małgoś Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2010 Powtarzam za Wikipedią :grin: Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień/barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo nasiennej ziarna. "Biała" mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki. Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć Normy lub Specyfikacje Zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 850. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405. Typy mąki pszennej wg PN-A-74022: * typ 450 (w skład wchodzą mąki Tortowa, Krupczatka oraz "pięćsetka") * typ 550 Luksusowa * typ 650 * typ 750 Chlebowa * typ 1050 * typ 1400 Sitkowa * typ 1850 Graham * typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa). Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych). Typy mąki żytniej wg PN-A-74032: * typ 500 * typ 720 * typ 1150 * typ 1400 * typ 2000 Ja w temacie "chleba" jestem "lajkonik" :grin: Moja psiapiółka ostatnio mnie się spytała.. :Malgoś ,Ty tak wiesz na temat zdrowego jedzonka..to powiedz mi, który chlebek lepszy ..pytlowy czy orkiszowy..a ja na to..eee,i do teraz pustka ..co powiecie na ten temat????? :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2010 który chlebek lepszy ..pytlowy czy orkiszowy..Małgoś, zależy dla kogo.Jest jeszcze problem taki, że kiedyś kupiłam "chleb pytlowy" a w składzie:mąka pszenna itd.Dawno już przestałam kupować ale wiem, że nadal tak jest, w związku z tym wolę jednak mój na drożdżach niż ten oszukany.Pozdrawiam Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Marca 2010 Mąka pytlowa to rodzaj mąki żytniej a orkiszowa to pszenna z jakiejś starej odmiany pszenicy (ponoć lepszej). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2010 Mąka pytlowa to rodzaj mąki żytniejNo właśnie. :smile: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Marca 2010 kupiłam w piekarni, oni używają oczywiście do wypieku chleba, może to nie taka?Trudno powiedzieć..może mają mąkę z dodatkami... Ja kupowałam w młynie, ale używam też zwykłej mąki żytniej kupionej w sklepie. Czasem kupuję też w sklepie ze zdrową żywnością, ale staram się tego unikać ze względu na wygórowane ceny. Jeżeli lubisz robić zakupy przez internet to mogę polecić: www.BogutynMlyn.pl Mają bardzo duży wybór i całkiem przyzwoite ceny. Próbowałam i nadal robię tam zakupy. Proponuję abyś zrobiła zakwas na jogurcie naturalnym, pisałam już o tym tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123988#123988 nie ma siły musi wyjść!! Trzymam kciuki, powodzenia i cierpliwości życzę :lol: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Marca 2010 bena, Bardzo dziękuję, jak tylko kupię tę mąkę natychmiast zabieram się do pracy i oczywiście będę eksperymentować. Bardzo lubię te zajęcia, mam pewnie mimo wszystko więcej czasu niż Ty ale wiek :sad: już nie ten.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Marca 2010 mogę polecić: www.BogutynMlyn.pl Mają bardzo duży wybór i całkiem przyzwoite ceny. Czy cena za Mąka żytnia typ 720 chlebowa - 5 kg - 15.00 PLN to przyzwoita cena -3 zł za kilogram. :question: Ja kupuję bezpośrednio z młyna lub hurtowni po 1 zł za kilogram obojętnie jaka mąka, razowa grahamka itd. I zakwas i chlebki wychodzą ekstra. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Marca 2010 z_bychu drogo. W http://www.polgreen.pl/ masz taniej. Sam u nich kupuję. Ostatnio płaciłem z mąkę żytnią typ 720 w konfekcjonowaną po 1 kg w cenie 2zł/kg.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Marca 2010 Ale ja właśnie płacę po 1zł za kilogram obojętnie od rodzaju mąki. Hurtem jeszcze taniej (Ale tony nie kupuję :grin: )Przeważnie kupuję po 10 -20 kg. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Marca 2010 No to zdradż, gdzie kupuje się mąkę po złotówce? Ja w piekarni płacę 2 zł. za żytnią. :mellow: :grin: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Marca 2010 Młyn Zbrosławice pow .tarnogórski i hurtownia Zabrze Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Marca 2010 hurtownia ZabrzeMam tam rodzinę, możesz podać namiary? Właśnie wkrótce się do mnie wybierają.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Marca 2010 To w Zbrosławicach gdzie kupuje - bo mam bliżej. http://www.mlynkucias.pl/ Wszystkie sorty po 1zł za kg Młynarz. Hurtownia mąki41-800Zabrze,Słowackiego 2a Ta sama cena tylko min chyba 25 kg. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2010 Dziękuję,dam im zadanie, niech się postarają jak chcą jeść dobry chleb :grin: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2010 niech się postarają jak chcą jeść dobry chleb :grin: A jak tak ma być :wink: :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2010 Ja kupuję bezpośrednio z młyna lub hurtowni po 1 zł za kilogram obojętnie jaka mąka, razowa grahamka itd.Zazdroszczę!!! Jak się mieszka w Polsce B, tzn.: na polskim biegunie zimna, to możliwości są dość ograniczone U nas zarobki są wschodnie a ceny niestety zachodnie Stąd zakupy muszę czynić gdzie się da!! Ale jeśli znacie młyny, które prowadzą sprzedaż wysyłkową i do tego mają konkurencyjne ceny i dobry towar, to chętnie skorzystam z Waszych namiarów :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2010 Niestety tam sprzedaży wysyłkowej niema. :sad: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2010 Ja mąkę żytnią chlebową kupiłem po 0.60zł/kg (worek 50kg)w młynie niedaleko mnie Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-106377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 @Bena Zazdroszczę!!! Jak się mieszka w Polsce B, tzn.: na polskim biegunie zimna, to możliwości są dość ograniczone U nas zarobki są wschodnie a ceny niestety zachodnie Stąd zakupy muszę czynić gdzie się da!! Ale jeśli znacie młyny, które prowadzą sprzedaż wysyłkową i do tego mają konkurencyjne ceny i dobry towar, to chętnie skorzystam z Waszych namiarów :grin: Po co płacić za przesyłkę, przecież masz młyn w Suwałkach i mozna kupić mąkę, choćby tu http://www.e-podlasie.pl/wizytowka/mlyn_zytni_581688.html, pszenna mąkę też tam można kupić. A i w okolicach młynów Ci dostatek http://www.firmy.net/mlyny-i-spichrze,podlaskie.html Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Ja kupuję mąkę Diamont za jedyne 1,80 zł w Hiszpańskim markecie. Jest super i i bez dodatków. Pozostałe mąki to ciemna glina nie nadająca się do żadnych wyrobów. Dobrze że używam mało mąki. Jest jeszcze mąka żurkową po 1,40 zł i super z niej wychodzi żurek. Kiedyś żytnią mąkę kupiłem w młynie i po tygodniu dostała kuleczek i pajęczyny, zalęgło się robactwo. Więcej nie kupuję na zapas. To co można dostać w sklepach nie powinno się nazywać mąką. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Kiedyś żytnią mąkę kupiłem w młynie i po tygodniu dostała kuleczek i pajęczyny, zalęgło się robactwo. Więcej nie kupuję na zapas.Mnie poinformowano "w młynie" aby mąkę zużyć w ciągu max 3 miesięcy ,a jeżeli nie zdołam to należy ją wyrzucić (niestety nie dopytywałem się dlaczego) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Jesli mąka jest świeża (ziarno dopiero zmielone) MUSI leżakować ok. 3 miesięcy, by "doszła". Być może mają jakieś kilkuletnie zapasy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 To że świeże zboże dopiero co wymłócone nie nadaje się do szybkiego przerobu i MUSI leżakować(min1,5-2 miesięcy) to wiedziałem, ale że mąka po zmieleniu :question: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Mnie poinformowano "w młynie" aby mąkę zużyć w ciągu max 3 miesięcy Może to jest taki okres ,gdzie bez konserwantów nie zalęgną się np "wołki " lub mole spożywcze w mące . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 andrzej k, Wołki to nie były. Z tego co wiem to mole. Nic nie uchroni ciasta maki i wszystko co robione jest ze zboża. Zamknąć mąki w słojach nie można, a w torbach czy workach jest przez owady "infekowane" Bardzo często można kupić już skażoną żywność i przynieść do domu. Może to zrobić sąsiad i efekt będzie taki sam. Świeżego nie rusza, ale wszystko co stare przyciąga jak magnes wstrętne robactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/#findComment-108024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.