Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No niekoniecznie . Oprócz tego , że kupujesz mąkę bardzo dobrego gatunku , możesz kupić francuskie drożdże piekarskie , albo cukiernicze , mąki orkiszowe , owsiane , wszelkie jakie chcesz . Cukier brązowy ,melasy i jeszcze tysiąc innych . Jadąc samochodem do jakiegoś młyna 100 km w dwie strony płacisz 50 zł za paliwo i kupujesz 2 może 3 rodzaje mąki ze zboża nieznanego pochodzenia . Albo kupujesz to czego Wisła nie przyjęła w hipermarkecie.

Zresztą moje kalkulacje widzę nie przekonują kolegi Z_bycha .Więc ja zostaję przy mące po 3 zł , a Z_bycho po 0,95 . Ja sprawdzam smak i jakość Z_bycho cenę . Każdy ma swoje racje i pewnie powody . Pozdrawiam

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144141
Udostępnij na innych stronach

Jadąc samochodem do jakiegoś młyna 100 km w dwie strony płacisz 50 zł za paliwo i kupujesz 2 może 3 rodzaje mąki ze zboża nieznanego pochodzenia .

@ daro no to akurat nie jest tak. Ja mam do młyna ok. 6km i kupuje mąkę po 1,5 zł.

 

Więc ja zostaję przy mące po 3 zł

A skąd wiesz jakiego pochodzenia jest ta mąka za 3 zł. :question:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144159
Udostępnij na innych stronach

Ty masz blisko . Być może masz mąkę takiej samej jakości , a może lepszą . Ma ona jednak podstawowa wadę . Młyn jest blisko tylko Ciebie . Ja mam około 100 km do młyna z którego mąka śmierdzi po namoczeniu myszami , 120 do innego młyna z którego maka też nie jest dobra . ktoś z Poznania może mieć podobną sytuację . Tu zakup przez internet certyfikowanej , smacznej , zdrowej mąki jest alternatywą .
daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144166
Udostępnij na innych stronach

Lubelskie zawsze miało ziemie super klasy . Do tego własne gospodarstwo . Wiesz co jesz . wiesz co sypiesz. Tylko pozazdrościć . Nie wiem jak całe Mazowsze , ale tereny podwarszawskie wschodnie , mają kiepskie ziemie . Do tego dochodzą warunki klimatyczne . W zeszłym roku widziałem , że część rolników kosiła rzadkie zboża i nawet tego nie zbierała . Podwarszawskie południowe to albo nieużytki , albo sady . Myślałem o kupnie młynka , ale w moim przypadku :rolleyes: i co dalej .skąd wezmę na pewno dobra pszenicę , czy żyto .?
daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144172
Udostępnij na innych stronach

skąd wezmę na pewno dobra pszenicę , czy żyto .?

Przejedź się na targowisko i zobacz jakie zboże sprzedają jak będziesz kupował to tylko takie zboże co ma grube ziarno ono będzie najlepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144177
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co do mąki , najlepiej jak pisaliście powyżej spożyć mąkę po zmieleniu, maka dobra naturalnie zawiera tłuszcze i już w 3 dni po zmieleniu maka jełczeje czyli tłuszcz w niej zawarty powoduje jej zmiany fizykochemiczne. Dlatego maka oczyszczona i biała czyli takie najtańsze w sklepie mają dłuzszy okres trwałości niż maki wyższego typu bo nie mają tyle tłuszczów i nie ma się co psuć. Jak kupujecie mąki np. 1850 choćby w sklepie ekolgoczinym warto przeczytać okres trwałości będzie krótszy niż mąki ze sklepu.

 

Po zmieleniu jełczeje po 3 dniach to info wyczytałam w książce o raku i tym jak się leczyć m.in. innym jedzeniem. Ale potem szukałam w necie na ten temat i potwierdzam,że to prawda

. Staliśmy się tylko konsumentami i zapomnięliśmy a pokolenie naszych mam nie przekazało tego co wiedzięli ich rodzice. Kiedyś mąke się mieliło samemu albo dawało do młyna albo kupowało w sklepie mniejsze ilości by piec chleba tyle by go zjeść i zrobić następny. Tylko,że chleb kiedyś wytrzymywał dłużej bo był chlebem a jak robił sie czerstwy stąd moczenie go w wodzie i jedzenie np. z cukrem, by nie wyrzucać bo na pewno nie pleśniał tak szybko jak dziś.

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151903
Udostępnij na innych stronach

Piszesz fajnie w kilku tematach, ale głównie w oparciu o wiedzę czerpaną ze źródeł internetowych i książek. Tutaj większość informacji jest sprawdzona praktycznie przez forumowiczów i dlatego ich wartość jest bezcenna.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151909
Udostępnij na innych stronach

Doceniam bezcenność wiedzy praktykowanej czyli takiej jak tutaj ale moja wiedza bazuje na książkach, które napisali ludzie, którzy też ją praktykowali na sobie, patrz np. o mnie - Ja sama stosuję dietę, którą prowadzę również u mojego syna itp.
By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151924
Udostępnij na innych stronach

Sylwio wierzę ,że odpowiednia dieta może redukować pewne objawy ale na pewno nie jest przyczyną takich chorób czy dysfunkcji jak autyzm :mellow: i myślę ,że nie należy przeceniać roli diety w tym względzie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151925
Udostępnij na innych stronach

pokolenie naszych mam nie przekazało tego co wiedzięli ich rodzice.

niestety jak widać tym od których ma koleżanka "wiedzę" na temat mąki też mamy nie przekazały dość istotnej rzeczy..... mąka aby zostać użyta do wypieku musi dojrzeć!....(jest to okres kilku tygodni)

mąka z dobrego ziarna i odpowiednio przechowywana nie zjełczeje przez trzy dni!

oczywistym jest że długotrwałe przechowywanie rozpoczyna proces utleniania ale nie popadajmy w skrajności....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151931
Udostępnij na innych stronach

Sylwio wierzę ,że odpowiednia dieta może redukować pewne objawy ale na pewno nie jest przyczyną takich chorób czy dysfunkcji jak autyzm :mellow: i myślę ,że nie należy przeceniać roli diety w tym względzie.

jeśli mój podpis nie pasuje to go zmienię ale dyskutować nie będę tutaj czy autyzm i dieta niewłaściwa to jest zgodne czy nie. Czytałam regulamin, wiem,że strony reklamujące firmy trzeba zgłaszać, moja jest moja osobistą a przeceniać nie mam zamiaru lecz doceniam i w autyzmie i choćby w Porażeniu mózgowym , na które Ja choruję. Choć rozumiem, że to forum tyczy się jedzenia, więc będę się ograniczać do jedzenia a nie informacji o ekologii czy innych pobocznych tematach.

 

znalazłam fajne przepisy nawet do upieczenia czy usmażenia nie tylko mięsa ale i faszerowanej papryki itp. więc nawet z tego powodu warto tu być a komentarzy podobnych o przecenieniu w ciągu tych 5 lat dostałam już tyle, że jeden mniej czy więcej, zniosłam już dużo więcej.

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151932
Udostępnij na innych stronach

Sylwio, to wcale nie chodzi o link w Twoim profilu , chętnie zapoznamy się z rzetelnymi informacjami na temat ekologii ( ale nie oszołomstwa " zielonych") . Jeśli masz fajne przepisy to podziel się z nami .A ja tylko pisałam ,że nie należy przeceniać roli diety w etiologii pewnych schorzeń.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151935
Udostępnij na innych stronach

Aby wrócić znowu do tematu,

jak to się ma z polepszaczami w mące :rolleyes: ,

dlaczego nie podaje się ich na opakowaniu :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151950
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to się ma do jełczenia mąki pszennej, ale jak się dla koni gniecie owies lub kukurydzę, to należy je zużyć w ciągu 3 dni - przynajmniej tak mówi stara szkoła. Podobno kukurydza gorzknieje, a z owsem to nie wiem co się robi. Teraz już mało kto się do tego stosuje, chyba z lenistwa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152772
Udostępnij na innych stronach

Owies ma najwyższą zawartość tłuszczu ze wszystkich zbóż,i bardzo możliwe jest,że po zgnieceniu tłuszcz może jełczeć.Kukurydza,nie wiem,ale skoro sprzedaje się śrutę kukurydzianą to nic złego nie powinno się z nią dziać po zmieleniu.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152774
Udostępnij na innych stronach

dlaczego nie podaje się ich na opakowaniu :question:

Ponieważ, jeśli ich zawartość jest mniejsza niż ... (nie pamiętam dokładnie ile, a nie chcę zmyślać), to zgodnie z przepisami UE producent nie ma takiego obowiązku;

w związku z powyższym większość producentów zmniejszyła "wkład chemiczny" do poziomu, którego nie muszą ujawniać publicznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152801
Udostępnij na innych stronach

Kukurydza,nie wiem,ale skoro sprzedaje się śrutę kukurydzianą to nic złego nie powinno się z nią dziać po zmieleniu.

 

Cóż, wiele rzeczy się sprzedaje, a co do smaku... My tej śruty nie jemy :cool:.

Ale jak bym miała wybierać to wolałabym mąkę świeżo zmieloną niż leżakowaną 3 miesiące :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152892
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, mam pytanie czy w warunkach domowych można zrobić mąkę i czym ? mam w domu „śrutownik” na śrutę dla trzody chlewnej, lecz za drobno nie można, gdyż tarcze się ścierają.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152893
Udostępnij na innych stronach

jak bym miała wybierać to wolałabym mąkę świeżo zmieloną niż leżakowaną 3 miesiące :grin: .

Kiedy do Was dotrze że popadacie w jakąś paranoję? - mąka bezpośrednio po zmieleniu nie nadaje się do wypieku pieczywa (tak cukierniczego jak i chleba)

 

Bartnik, takim śrutownikiem nie zmielisz prawidłowo...

masz zapewne bijakowy a do mąki powinien być żarnowy - chodzi o przegrzanie mielonego ziarna

poza tym uzyskałbyś mąkę pełnego przemiału (razowa)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152895
Udostępnij na innych stronach

Bartnik, trochę wcześniej w tym temacie

Drugi problem co cena żarnowych młynków do mąki . Mąka w przeciwieństwie do kawy nie jest palona i taka ma zostać .Młynek musi być wolnoobrotowy, żeby w procesie mielenia nie podniosła się znacznie temperatura .

Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę :clap: i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten temat .

Na allegro wpisz młynek do zboża, ale ceny naprawdę z księżyca. :sad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152897
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.