daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Sprzedaż internetowa . Wrzuć Google np . mlyn.pl i znajdziesz wszystko do produkcji chleba , a wysyłka do 30 kg chyba 25 zł . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Stycznia 2011 a wysyłka do 30 kg chyba 25 zł . To do kilograma mąki dolicz 1 zł. :shock: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Stycznia 2011 No niekoniecznie . Oprócz tego , że kupujesz mąkę bardzo dobrego gatunku , możesz kupić francuskie drożdże piekarskie , albo cukiernicze , mąki orkiszowe , owsiane , wszelkie jakie chcesz . Cukier brązowy ,melasy i jeszcze tysiąc innych . Jadąc samochodem do jakiegoś młyna 100 km w dwie strony płacisz 50 zł za paliwo i kupujesz 2 może 3 rodzaje mąki ze zboża nieznanego pochodzenia . Albo kupujesz to czego Wisła nie przyjęła w hipermarkecie.Zresztą moje kalkulacje widzę nie przekonują kolegi Z_bycha .Więc ja zostaję przy mące po 3 zł , a Z_bycho po 0,95 . Ja sprawdzam smak i jakość Z_bycho cenę . Każdy ma swoje racje i pewnie powody . Pozdrawiam Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Jadąc samochodem do jakiegoś młyna 100 km w dwie strony płacisz 50 zł za paliwo i kupujesz 2 może 3 rodzaje mąki ze zboża nieznanego pochodzenia . @ daro no to akurat nie jest tak. Ja mam do młyna ok. 6km i kupuje mąkę po 1,5 zł. Więc ja zostaję przy mące po 3 zł A skąd wiesz jakiego pochodzenia jest ta mąka za 3 zł. :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ty masz blisko . Być może masz mąkę takiej samej jakości , a może lepszą . Ma ona jednak podstawowa wadę . Młyn jest blisko tylko Ciebie . Ja mam około 100 km do młyna z którego mąka śmierdzi po namoczeniu myszami , 120 do innego młyna z którego maka też nie jest dobra . ktoś z Poznania może mieć podobną sytuację . Tu zakup przez internet certyfikowanej , smacznej , zdrowej mąki jest alternatywą . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja do młyna mam kilka kilometry, można zrobic mąke z wlasnego zboża, można też kupić.Wiem co jem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Lubelskie zawsze miało ziemie super klasy . Do tego własne gospodarstwo . Wiesz co jesz . wiesz co sypiesz. Tylko pozazdrościć . Nie wiem jak całe Mazowsze , ale tereny podwarszawskie wschodnie , mają kiepskie ziemie . Do tego dochodzą warunki klimatyczne . W zeszłym roku widziałem , że część rolników kosiła rzadkie zboża i nawet tego nie zbierała . Podwarszawskie południowe to albo nieużytki , albo sady . Myślałem o kupnie młynka , ale w moim przypadku :rolleyes: i co dalej .skąd wezmę na pewno dobra pszenicę , czy żyto .? Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Stycznia 2011 skąd wezmę na pewno dobra pszenicę , czy żyto .?Przejedź się na targowisko i zobacz jakie zboże sprzedają jak będziesz kupował to tylko takie zboże co ma grube ziarno ono będzie najlepsze. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Stycznia 2011 najdorodniejsze Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-144182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Marca 2011 Co do mąki , najlepiej jak pisaliście powyżej spożyć mąkę po zmieleniu, maka dobra naturalnie zawiera tłuszcze i już w 3 dni po zmieleniu maka jełczeje czyli tłuszcz w niej zawarty powoduje jej zmiany fizykochemiczne. Dlatego maka oczyszczona i biała czyli takie najtańsze w sklepie mają dłuzszy okres trwałości niż maki wyższego typu bo nie mają tyle tłuszczów i nie ma się co psuć. Jak kupujecie mąki np. 1850 choćby w sklepie ekolgoczinym warto przeczytać okres trwałości będzie krótszy niż mąki ze sklepu. Po zmieleniu jełczeje po 3 dniach to info wyczytałam w książce o raku i tym jak się leczyć m.in. innym jedzeniem. Ale potem szukałam w necie na ten temat i potwierdzam,że to prawda. Staliśmy się tylko konsumentami i zapomnięliśmy a pokolenie naszych mam nie przekazało tego co wiedzięli ich rodzice. Kiedyś mąke się mieliło samemu albo dawało do młyna albo kupowało w sklepie mniejsze ilości by piec chleba tyle by go zjeść i zrobić następny. Tylko,że chleb kiedyś wytrzymywał dłużej bo był chlebem a jak robił sie czerstwy stąd moczenie go w wodzie i jedzenie np. z cukrem, by nie wyrzucać bo na pewno nie pleśniał tak szybko jak dziś. Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Marca 2011 Piszesz fajnie w kilku tematach, ale głównie w oparciu o wiedzę czerpaną ze źródeł internetowych i książek. Tutaj większość informacji jest sprawdzona praktycznie przez forumowiczów i dlatego ich wartość jest bezcenna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Marca 2011 Doceniam bezcenność wiedzy praktykowanej czyli takiej jak tutaj ale moja wiedza bazuje na książkach, które napisali ludzie, którzy też ją praktykowali na sobie, patrz np. o mnie - Ja sama stosuję dietę, którą prowadzę również u mojego syna itp. Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Marca 2011 Sylwio wierzę ,że odpowiednia dieta może redukować pewne objawy ale na pewno nie jest przyczyną takich chorób czy dysfunkcji jak autyzm :mellow: i myślę ,że nie należy przeceniać roli diety w tym względzie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Marca 2011 pokolenie naszych mam nie przekazało tego co wiedzięli ich rodzice.niestety jak widać tym od których ma koleżanka "wiedzę" na temat mąki też mamy nie przekazały dość istotnej rzeczy..... mąka aby zostać użyta do wypieku musi dojrzeć!....(jest to okres kilku tygodni) mąka z dobrego ziarna i odpowiednio przechowywana nie zjełczeje przez trzy dni! oczywistym jest że długotrwałe przechowywanie rozpoczyna proces utleniania ale nie popadajmy w skrajności.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Marca 2011 Sylwio wierzę ,że odpowiednia dieta może redukować pewne objawy ale na pewno nie jest przyczyną takich chorób czy dysfunkcji jak autyzm :mellow: i myślę ,że nie należy przeceniać roli diety w tym względzie. jeśli mój podpis nie pasuje to go zmienię ale dyskutować nie będę tutaj czy autyzm i dieta niewłaściwa to jest zgodne czy nie. Czytałam regulamin, wiem,że strony reklamujące firmy trzeba zgłaszać, moja jest moja osobistą a przeceniać nie mam zamiaru lecz doceniam i w autyzmie i choćby w Porażeniu mózgowym , na które Ja choruję. Choć rozumiem, że to forum tyczy się jedzenia, więc będę się ograniczać do jedzenia a nie informacji o ekologii czy innych pobocznych tematach. znalazłam fajne przepisy nawet do upieczenia czy usmażenia nie tylko mięsa ale i faszerowanej papryki itp. więc nawet z tego powodu warto tu być a komentarzy podobnych o przecenieniu w ciągu tych 5 lat dostałam już tyle, że jeden mniej czy więcej, zniosłam już dużo więcej. Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Marca 2011 Sylwio, to wcale nie chodzi o link w Twoim profilu , chętnie zapoznamy się z rzetelnymi informacjami na temat ekologii ( ale nie oszołomstwa " zielonych") . Jeśli masz fajne przepisy to podziel się z nami .A ja tylko pisałam ,że nie należy przeceniać roli diety w etiologii pewnych schorzeń. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Marca 2011 Aby wrócić znowu do tematu, jak to się ma z polepszaczami w mące :rolleyes: , dlaczego nie podaje się ich na opakowaniu :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-151950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Marca 2011 Nie wiem jak to się ma do jełczenia mąki pszennej, ale jak się dla koni gniecie owies lub kukurydzę, to należy je zużyć w ciągu 3 dni - przynajmniej tak mówi stara szkoła. Podobno kukurydza gorzknieje, a z owsem to nie wiem co się robi. Teraz już mało kto się do tego stosuje, chyba z lenistwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Marca 2011 Owies ma najwyższą zawartość tłuszczu ze wszystkich zbóż,i bardzo możliwe jest,że po zgnieceniu tłuszcz może jełczeć.Kukurydza,nie wiem,ale skoro sprzedaje się śrutę kukurydzianą to nic złego nie powinno się z nią dziać po zmieleniu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Marca 2011 dlaczego nie podaje się ich na opakowaniu :question:Ponieważ, jeśli ich zawartość jest mniejsza niż ... (nie pamiętam dokładnie ile, a nie chcę zmyślać), to zgodnie z przepisami UE producent nie ma takiego obowiązku; w związku z powyższym większość producentów zmniejszyła "wkład chemiczny" do poziomu, którego nie muszą ujawniać publicznie Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Marca 2011 Kukurydza,nie wiem,ale skoro sprzedaje się śrutę kukurydzianą to nic złego nie powinno się z nią dziać po zmieleniu. Cóż, wiele rzeczy się sprzedaje, a co do smaku... My tej śruty nie jemy . Ale jak bym miała wybierać to wolałabym mąkę świeżo zmieloną niż leżakowaną 3 miesiące :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Marca 2011 Witam, mam pytanie czy w warunkach domowych można zrobić mąkę i czym ? mam w domu „śrutownik” na śrutę dla trzody chlewnej, lecz za drobno nie można, gdyż tarcze się ścierają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Marca 2011 jak bym miała wybierać to wolałabym mąkę świeżo zmieloną niż leżakowaną 3 miesiące :grin: .Kiedy do Was dotrze że popadacie w jakąś paranoję? - mąka bezpośrednio po zmieleniu nie nadaje się do wypieku pieczywa (tak cukierniczego jak i chleba) Bartnik, takim śrutownikiem nie zmielisz prawidłowo... masz zapewne bijakowy a do mąki powinien być żarnowy - chodzi o przegrzanie mielonego ziarna poza tym uzyskałbyś mąkę pełnego przemiału (razowa) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Marca 2011 Ziarna zbóz dobrze mieli thermomix. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Marca 2011 Bartnik, trochę wcześniej w tym temacie Drugi problem co cena żarnowych młynków do mąki . Mąka w przeciwieństwie do kawy nie jest palona i taka ma zostać .Młynek musi być wolnoobrotowy, żeby w procesie mielenia nie podniosła się znacznie temperatura . Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę :clap: i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten temat .Na allegro wpisz młynek do zboża, ale ceny naprawdę z księżyca. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/3/#findComment-152897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.