Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czekając w kolejce do lekarza Żona spisała od współczekającej receptę na pyszny chlebek.

 

Przygotowanie zakwasu.

Potrzeba: mąka żytnia

letnia przegotowana woda

duży słoik ( 1l )

Idzień

1/2szklanki mąki wymieszać z taką ilością letniej wody żeby uzyskać konsystencje

gęstej śmietany, słoik postawić w ciepłym miejscu i nie przykrywać szczelnie.

 

II,III,IV,V dzień

co 24 godz. dosypywać po 2-3 łyżki mąki i wymieszzać ( produkt

ostateczny ma mieć konsystencje gęstej śmietany, wiec w razie potrzeby

można dolewać letniej wody i wymieszać)

VI dzień

przelewamy zakwas do miski w której będziemy rozczyniać ciasto. Nasypać 1 szkl.

mąki żytniej i wlać 1 szkl. letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz

 

Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.

CHLEB

Porcja na 2 blaszki większe (keksówki - dłu 31 cm) i jedną mniejszą (25 cm)

4 szkl mąki żytniej typ 720

4 szkl mąki pszennej typ 550

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

3 1/2 - 4 szkl letniej wody

Dodatki

kminek,ziarno słonecznika,dyni,otręby, a my bardzo lubimy ze smażoną cebulką

 

Wykonanie

Po dodaniu wszystkich składników, dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem

Ciasto ma być gęste ale nie twarde, pozwolić rosnąć przez godz .

Następnie wymieszać jeszcze raz i włożyć do foremek wysmarowanych olejem

i wysypanych otrębami.

Nakładamy ciasto do 1/2 wysokości blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Foremki przykryć ściereczką, ciasto musi podwoić swoją obiętość.

Pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do 230 st, wkładamy foremki i garnuszek z wodą

i nastawiamy w piekarniku grzanie od dołu. Po 15 min zmniejszamy temp.

pieczenia do 200 st. Cas wypiekania ok. godz. Pod koniec włączyć grzanie

góra - dół żeby chleb zrumienić. Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu

zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku.

Bezpośrednio po pieczeniu wyjmujemy czlebki z form , żeby wystygł.

Prawidłowo wypieczony chleb , pukany od spodu wydaje dżwięczny odgłos.

 

Smacznego.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/
Udostępnij na innych stronach

Aby skrócić czas hodowania nowego zakwasu, odkładamy 3-4 łyżki gotowego ciasta do słoiczka i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie sobie czeka na następny wypiek.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107329
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu

zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku.

 

Pepe ,czy mógłbyś uzupełnić wklejone zdanie...?

Domyślam się ,że miało być kilka min. ale mogę się źle domyślać :smile:

 

pozdrav

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107333
Udostępnij na innych stronach

Witaj jpionka!

 

Przepraszam, ale widocznie już byłem śpiący. :blush:

Oczywiście miało być - .... i jeszcze przez chwilę trzymamy w piekarniku. :wink:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107336
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

O kilku lat moja Żona wypieka ten chleb,jest to nasz chleb powszedni.

 

Zazwyczaj był to chleb cebulowy - z dodatkiem prażonej cebulki albo z kminkiem.

Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180790
Udostępnij na innych stronach

Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba.

Możesz rozszerzyć zdanie, jaka to specjalna przyprawa?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180794
Udostępnij na innych stronach

A to to wie kol. Nestor, Była to saszetka z brązowym płynem zza wschodniej granicy.

Na pytanie jakie to było w smaku Żona odpowiedziała - nie wiem nie próbowałam , ale chleb wyszedł b. smaczny.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180801
Udostępnij na innych stronach

a ja przy okazji pieczenia chleba od jakiegoś czasu korzystam z temperatury pieca i ...jest babeczka budyniowa wg Halusi :thumbsup: - chleb z mieszanki żytniej 720 i pszennej pełnoziarnistej z Lubelli a do regulacji konsystencji mąka żurkowa ( bo taka była pod ręką )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180969
Udostępnij na innych stronach

Włodku chlebek i '' babeczka'' rewelacyjna... widzę że bardzo podpasował Ci ten przepis :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-181002
Udostępnij na innych stronach

podpasował Ci ten przepis

jasne . jest prosty- składniki są w każdym sklepie , znam na pamięć i ta akurat pieczona " w trasie " też się udała . Bo oprócz foremki nic więcej nie potrzeba - a wymieszać można nawet ręką :wink: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-181054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.