PePe Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2010 Czekając w kolejce do lekarza Żona spisała od współczekającej receptę na pyszny chlebek. Przygotowanie zakwasu. Potrzeba: mąka żytnia letnia przegotowana woda duży słoik ( 1l )Idzień 1/2szklanki mąki wymieszać z taką ilością letniej wody żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany, słoik postawić w ciepłym miejscu i nie przykrywać szczelnie. II,III,IV,V dzień co 24 godz. dosypywać po 2-3 łyżki mąki i wymieszzać ( produkt ostateczny ma mieć konsystencje gęstej śmietany, wiec w razie potrzeby można dolewać letniej wody i wymieszać)VI dzień przelewamy zakwas do miski w której będziemy rozczyniać ciasto. Nasypać 1 szkl. mąki żytniej i wlać 1 szkl. letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.CHLEBPorcja na 2 blaszki większe (keksówki - dłu 31 cm) i jedną mniejszą (25 cm)4 szkl mąki żytniej typ 7204 szkl mąki pszennej typ 5503 łyżeczki soli3 łyżeczki cukru3 1/2 - 4 szkl letniej wodyDodatki kminek,ziarno słonecznika,dyni,otręby, a my bardzo lubimy ze smażoną cebulką Wykonanie Po dodaniu wszystkich składników, dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem Ciasto ma być gęste ale nie twarde, pozwolić rosnąć przez godz . Następnie wymieszać jeszcze raz i włożyć do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami. Nakładamy ciasto do 1/2 wysokości blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia. Foremki przykryć ściereczką, ciasto musi podwoić swoją obiętość.Pieczenie Nagrzewamy piekarnik do 230 st, wkładamy foremki i garnuszek z wodą i nastawiamy w piekarniku grzanie od dołu. Po 15 min zmniejszamy temp. pieczenia do 200 st. Cas wypiekania ok. godz. Pod koniec włączyć grzanie góra - dół żeby chleb zrumienić. Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku. Bezpośrednio po pieczeniu wyjmujemy czlebki z form , żeby wystygł. Prawidłowo wypieczony chleb , pukany od spodu wydaje dżwięczny odgłos. Smacznego. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2010 Czy cały przygotowany rozczyn wymieszać z tymi składnikami? Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2010 Aby skrócić czas hodowania nowego zakwasu, odkładamy 3-4 łyżki gotowego ciasta do słoiczka i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie sobie czeka na następny wypiek. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2010 Witam , Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchuzimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku. Pepe ,czy mógłbyś uzupełnić wklejone zdanie...?Domyślam się ,że miało być kilka min. ale mogę się źle domyślać :smile: pozdrav Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2010 Witaj jpionka! Przepraszam, ale widocznie już byłem śpiący. :blush: Oczywiście miało być - .... i jeszcze przez chwilę trzymamy w piekarniku. :wink: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-107336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2011 O kilku lat moja Żona wypieka ten chleb,jest to nasz chleb powszedni. Zazwyczaj był to chleb cebulowy - z dodatkiem prażonej cebulki albo z kminkiem. Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2011 Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba. Możesz rozszerzyć zdanie, jaka to specjalna przyprawa? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2011 A to to wie kol. Nestor, Była to saszetka z brązowym płynem zza wschodniej granicy.Na pytanie jakie to było w smaku Żona odpowiedziała - nie wiem nie próbowałam , ale chleb wyszedł b. smaczny. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2011 Karmel? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2011 Być może gdyż chlebek ma lekko słodkawy smak. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Października 2011 Chlebek litewski zrobiłem w ten sposób,że do ciasta dodałem zaczyn do produkcji kwasu chlebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Października 2011 a ja przy okazji pieczenia chleba od jakiegoś czasu korzystam z temperatury pieca i ...jest babeczka budyniowa wg Halusi :thumbsup: - chleb z mieszanki żytniej 720 i pszennej pełnoziarnistej z Lubelli a do regulacji konsystencji mąka żurkowa ( bo taka była pod ręką ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-180969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2011 Włodku chlebek i '' babeczka'' rewelacyjna... widzę że bardzo podpasował Ci ten przepis :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-181002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2011 podpasował Ci ten przepisjasne . jest prosty- składniki są w każdym sklepie , znam na pamięć i ta akurat pieczona " w trasie " też się udała . Bo oprócz foremki nic więcej nie potrzeba - a wymieszać można nawet ręką :wink: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3964-pieczywochleb-na-zakwasie-z-poczekalni/#findComment-181054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.