Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polędwiczki wp pieczone wczoraj w rękawie. Sól i mój zestaw przypraw na oko. Trochę mało słone wyszło, pierwszy raz takie polędwiczki robiłem, w soli i przyprawach leżało tylko 3-4 godz. Włożyłem do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekłem 40 min. po upieczeniu potrzymałem jeszcze w rękawie jakieś 30-40min. po czym wyjąłem do całkowitego wystudzenia. Jak pisałem mało słone, ale za to mięciuśkie i soczyste :thumbsup: :thumbsup:

 

Wczorajsze udka.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-179008
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

lubisz pociągnąć smacznie po talerzu :thumbsup:

Darino kiedyś mi pisał, że lubię "dać" po talerzu :lol: :lol:

Dobre jedzenie=dobre samopoczucie :grin: :grin:

Wczoraj to trochę nadreptałem jedzenia bo goście byli.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-179034
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

 

Piekę różne chude mięsa w piekarniku w niskich temperaturach. Mięso przed pieczeniem dokładnie obsmażam.

 

Czy można obsmażanie zastąpić opalaniem palnikiem gazowym? Takim kupionym w sklepie z narzędziami. Czy taki płomień z palnika jest "czysty"? Czy nie popsuję mięsa?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-190406
Udostępnij na innych stronach

Czy taki płomień z palnika jest "czysty"? Czy nie popsuję mięsa?

Tu było troche na temat

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=226254#226254

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-190407
Udostępnij na innych stronach

Czy można obsmażanie zastąpić opalaniem palnikiem gazowym? Takim kupionym w sklepie z narzędziami.

możesz zastąpić, ale jeśli dopiero planujesz zakup to może jednak (w świetle tego o czym dyskutowaliśmy w innym temacie ) kup od razu specjalny palnik gastronomiczny na gaz "zapalniczkowy"... chyba nawet taniej Cię to wyjdzie :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-190410
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dawno wp nie piekłem :lol:

Na jutro "zaprawiłem" boczuś :D

Przyprawy:

czosnek, cebula, sól, moja mieszanka przypraw.

Teraz leżakuje w lodówce, pieczenie jutro. spożywanie w Niedzielę :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-231478
Udostępnij na innych stronach

Udka na dzisiejszy obiadek, boczek na jutrzejszą wizytę :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-231679
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam

A może mój przepis przypadnie komuś do gustu.

 

karkówka 1kg

sól 10g

peklosól 2g

pieprz 2,5g

 

Karkówka rozkrojona w plaster, zapeklowana na sucho, przyprawiona i wymasowana trafiła do lodówki.

 

Po około dobie karkówka zwinięta w roladę za pomocą sznurka, do środka włożyłem około 5 pokrojonych ząbków czosnku.

 

Pieczenie:

3 godziny w 95 stopniach (radzę sprawdzić faktyczną temperaturę jaka jest w piekarniku na wysokości mięsa)

podczas tego etapu mięso uroniło może ze 3 krople soku.

 

następnie 10 minut w 250 -270 stopniach w celu przypieczenia (można pominąć ten etap ale to da smak pieczonego mięsa)

podczas tego etapu wyleciało troszkę soku ale bardzo nie wiele. Tylko z zewnętrznej warstwy mięsa.

 

W przypadku większych kawałków mięsa pierwszy etap pieczenia powinien trwać dłużej 4, 5 godzin.

 

Po upieczeniu mięso bardzo kruche i soczyste. Polecam

 

 

http://www.premier.ovh.org/grafika/kark.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270450
Udostępnij na innych stronach

Premier, bardzo podoba mi się ta fotka :) Ciekawie skadrowane i dobrze oświetlone. :clap: sam wyrób, pomimo prostoty wykonania, prezentuje się nader apetycznie :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270456
Udostępnij na innych stronach

prezentuje się nader apetycznie

To prawda,trzeba będzie wypróbować ten sposób obróbki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270464
Udostępnij na innych stronach

od jakiegoś czasu tylko tak robię. tutaj czas robi swoje.

jeszcze tylko muszę spróbować dłuższego czasu pieczenia, np z 10 godzin i w 80 stopniach. ciekawe czy będzie lepsze:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270752
Udostępnij na innych stronach

Premier, smakowicie wygląda , będę musiała wypróbować twój sposób

Napisz proszę czy piekłeś tym sposobem schab

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270842
Udostępnij na innych stronach

Premier, znowu fajna fotka :clap: kompozycja minimalistyczna :tongue:

 

cóż, jak się używa fajnego aparatu to i fajne fotki wychodzą ;) :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270844
Udostępnij na innych stronach

zdjęcie jak zdjęcie ale boczek jaki dobry:)

 

schab robiłem ale wyszedł taki sobie. tzn piekłem w 80 stopniach a to raczej za dużo na schab. na wadze stracił bardzo malutko ale był taki za bardzo ściety.

teraz spróbuje w 65 stopniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-270852
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Gonzo zaszczepił we mnie smak wyrobów nadzianych w kątnice i jelito grube wp, pieczonych w piekarniku. Wpierwej była "Kaszanka Pobiedziska"(niestety zbyt mało jej upiekłem), dziś przyszła kolej na golonkę, jutro kiełbasa pieczona w jelicie grubym.

 

Zakupiłem trzy golonki przednie(w sklepie na etykiecie pisało, że tylne, ale się nie odzywałem) i trzy kolanka wp, wsio ugotowałem z przyprawami do miękkości i nadziałem w trzy małe kątniczki, właśnie się pieką. Mięso z golonki poszarpałem nożem, a skórki zmiksowałem, nie chciało mi się maszynki do mielenia użyć, później mycia więcej, do miksowania skórek dałem niecałą chochelkę rosołu z gotowania i wymieszałem z dodatkiem pieprzu i trochę jeszcze dosoliłem. Do gotowania golonek dałem kilka ząbków czosnku, ziele, pieprz ziarnkowy,sól i liść bobkowy. Pieczenie odbywa się w 100st.C, tak myślę, że 1,5 godz. z jednej i 1.5 godz. z drugiej strony, ale to się obaczy :D

Aha, kątnice nakłułem po cztery razy każdą przed pieczeniem.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-291785
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Ciekaw jestem jakie będzie w smaku bo wygląd mnie nie przekonuje jak dla mnie na wygląd za dużo tłustości :lol: :shock: Czekam na dalszy ciąg Twojej relacji :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-291789
Udostępnij na innych stronach

 

Po upieczeniu dość dużo płynu wyleciało, wyszło trochę za mało słone i zbyt chude. Następną golonkę w jelicie grubym lub kątnicy, zrobię z tylnej golonki, bez dodatku rosołu z gotowania golonek, więcej soli, wyciśnięty surowy czosnek i pieprzu dam więcej, możliwe, że dodam trochę tłuszczu twardego. Oprócz kilku niedoróbek do jedzenia nadaje się jak najbardziej :D

 

 

Teraz w piekarniku piecze się kiełbasa w jelicie grubym wp, już widzę w piekarniku, że zbyt luźno nadziałem :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-291934
Udostępnij na innych stronach

Moja mama mówiła, że dobra wyszła, ja jutro popróbuję.

Za luźno nadziałem, ale to pierwszy raz i się cykałem, że popęka podczas pieczenia. Piekłem w 100st.C, z jednej strony 2 godz. z drugiej strony 1.5 godz, z każdej też strony pod koniec pieczenia podkręcałem temp do 200 i włączałem grilla tak na trzy minutki, nie więcej :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-292087
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Boczek i karkówka, na Sobotę :D

 

 

Do wystygnięcia obróciłem mięska górą w sos, coby upieczona góra bardziej miękka była :D

 

 

Jak wystygnie, kładę na talerzyk przykrywając folią alu., coby się dobrze przegryzła. Jeść można dopiero jak Komarniaki przyjadą :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-296371
Udostępnij na innych stronach

Udo z indyka przygotowane do pieczenia, spożywanie jutro. Postoi tak ze trzy godzinki w temp. pokojowej i do piekarnika :D

 

 

Podudzia z kurczaka, przygotowane do jutrzejszego pieczenia :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-296457
Udostępnij na innych stronach

Udo z indyka gotowe. Na wierzch położyłem cebulkę i czosnek z pieczenia coby skórka za bardzawo nie obeschła :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-296476
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Farsz na kiełbasę wolno pieczoną gotowy.

Mięso z łopatki - 1 kg

boczek - 1.23 kg

wp III - 0.14 g(pozyskane z łopatki)

 

P-sól 15g/kg, czosnek, majeranek i pieprz świeżo kręcony na oko :D

 

 

Teraz przegryza się w temp. kuchennej. Za jakąś godzinkę nadzieję w jelita grube wp :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/6/#findComment-297664
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.