Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

karkóweczki wychodzą jak masełko :thumbsup:

Pamiętasz może ile czasu piecze się taka karkówka, powiedzmy o wadze 1.5 kg w temp. 95st.C :question: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188396
Udostępnij na innych stronach

Czyli...Ha ! Odrobina 'żelastwa' jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :wink:

no przecie nie dodawałem cyny :tongue:

 

Pamiętasz może ile czasu piecze się taka karkówka, powiedzmy o wadze 1.5 kg w temp. 95st.C :question: :grin:

a jakoś nigdy czasu nie precyzowałem :blush: - zawsze do temperatury :wink: .... ale ze 4 godzinki trzeba liczyc
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188404
Udostępnij na innych stronach

To mnie troszeczke zairytowaliście tymi kombinacjami w pieczeniu peklowanego mięsa.

Ciągle chodzi mi jednak po głowie pieczeń z karkówki zwana Kassler dostępna w niemieckich marketach i co na niej jest napisane, jak ją przyrządzić.

Ja osobiście robię pieczone wyroby tudzież boczki, szynki i mielonki ale nie zastanawiałem się nad temperaturą w jakiej to miałoby być pieczone. Wiem, że od dawna piekarnik ustawiałem na przysłowiową 3 w piekarniku gazowym, a pod wszystko wkładałem płytkę ceramiczną.

Spróbuję następnym razem tak jak piszecie i zobaczę czym to się wszystko będzie różnić..

A czy można użyć zamiast palnika do miedzi zwykłej spawarki z butli ?? :D

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188411
Udostępnij na innych stronach

Ciągle chodzi mi jednak po głowie pieczeń z karkówki zwana Kassler dostępna w niemieckich marketach i co na niej jest napisane, jak ją przyrządzić.

Sprawa jest na tyle złożona że nie można na to jednym zdaniem odpowiedzieć.

A czy można użyć zamiast palnika do miedzi zwykłej spawarki z butli ??

Do zakolorowania(pieczenia) palnikiem to radzę gaz butan a nie mieszankę propan/butan.

 

Tu już było o parzeniu w niskich temperaturach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6241&highlight=souse+vide

tu podałem link souse vide (język niem.)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156893#156893

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188425
Udostępnij na innych stronach

tymi kombinacjami w pieczeniu peklowanego mięsa.

Tylko nie myl peklowanego z marynowanym .... bo to dwa różne procesy ;) ... mięsa z marynaty pieczesz tak jak chcesz lub lubisz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188426
Udostępnij na innych stronach

roger nie mylę i wiem co jest peklowane a co marynowane.

Pieczen Kassler jest peklowana, podwędzana i ty w domu ją po prostu pieczesz.

Jak będę z wizytą u zagranicznych sąsiadów to wówczas dokładnie poczytam ulotkę na tym mięsie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188428
Udostępnij na innych stronach

To mnie troszeczke zairytowaliście tymi kombinacjami w pieczeniu peklowanego mięsa.

jeśli już to zirytowaliście, ale pewnie i tego słowa nie chciałeś użyć (w kontekście dalszego opisu) :tongue:

mam nadzieję że zaintrygowaliśmy :tongue: :cool:

 

pieczeń z karkówki zwana Kassler dostępna w niemieckich marketach

nie wiem co oni tam sprzedają , nie znam niemieckiego , ale z tego co zauważyłem Kassler (lub Kasseler) to nie jest to karkówka tylko schab (lub polędwica :tongue: ) - zwyczajnie zapeklowane i wędzone :cool:

- znów ten zachwyt nad obczyzną :rolleyes: :devil:

 

 

 

Ja osobiście robię pieczone wyroby tudzież boczki, szynki i mielonki ale nie zastanawiałem się nad temperaturą w jakiej to miałoby być pieczone. Wiem, że od dawna piekarnik ustawiałem na przysłowiową 3 w piekarniku gazowym,...

różnica jest zdecydowana - inny smak, mniej ubytku, inna struktura

- "trójka" w piekarniku gazowym może znaczyć dosłownie wszystko :rolleyes: , więc nie jest to jakieś odniesienie

 

A czy można użyć zamiast palnika do miedzi zwykłej spawarki z butli ?? :D

możesz i miotacza płomieni :tongue: - kucharze używają małych palniczków jednorazowych bo poręczne.... a co za różnica jaki to gaz - każdy na swój sposób będzie szkodliwy a jak w nieodpowiedniej mieszance to okopci :tongue:

 

Osobiście z "opiekania" palnikiem skorzystałem kilka razy bo była potrzeba :rolleyes: - normalnie tego nie robię, bo wolę opiec funkcją opiekacza w piekarniku

można zrobić też odwrotnie: ustawić w kuchence opiekacz, przypiec lekko powierzchnię mięsa i dopiero piec - efekt jakby nieco lepszy :rolleyes:

 

[ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 10:15 ]

Do zakolorowania(pieczenia) palnikiem to radzę gaz butan a nie mieszankę propan/butan.

Darku chyba odwrotnie :rolleyes: - to butan jest gorszym paliwem i okopci szybciej niż przypiecze :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188429
Udostępnij na innych stronach

A czy można użyć zamiast palnika do miedzi zwykłej spawarki z butli ?? :D

:shock: A tu... o co chodzi ??? Jak już, to chyba butli ze spawarki... :rolleyes: No , jak chcesz ''opalać'' dwutlenkiem , to powodzenia... :wink: :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188432
Udostępnij na innych stronach

to nie jest to karkówka tylko schab (lub polędwica

Schab, polędwica ale i karczek nazywany jest Kassler. Ten ostatni spotyka się

często w marketach dolnej półki, a w supermarkietach i u rzeźnika możesz wybrać :grin:

 

to butan jest gorszym paliwem i okopci szybciej niż przypiecze

Muszę zwerifikować wiem tylko, że mieszanka daje gorzki smak.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188434
Udostępnij na innych stronach

Schab, polędwica ale i karczek nazywany jest Kassler. Ten ostatni spotyka się

często w marketach dolnej półki, a w supermarkietach i u rzeźnika możesz wybrać :grin:

no tak.... :cool: - cieszę się że w Języku polskim możemy jasno i precyzyjnie określić "o co nam biega" :grin: - a już na poważnie to rozumiem że nie jest to określenie elementu tylko "propozycji podania" :rolleyes:

- a jaka jest różnica między kassler a kasseler? - bo może to tu tkwi szczegół :rolleyes: (dociekam bo mnie ciekawość zżera :blush: )

 

Muszę zwerifikować wiem tylko, że mieszanka daje gorzki smak.

hmmm... ciekawe bo zawsze myślałem że skoro propan jest lepszym jako paliwo to i tu bedzie odpowiedni,

natomiast faktycznie do tych palniczków gastronomicznych podłącza się zwykły gaz zapalniczkowy (butan), tyle że jest to butan wysokorafinowany :rolleyes: (zdecydowanie odbiega zapachem od butanu z mieszaniny)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188436
Udostępnij na innych stronach

określenie elementu tylko "propozycji podania"

Ma sie podobnie jak z polędwicą, z schabu b/k , czy baleronem z karku :grin:

Poprostu wędzonka :wink:

 

a jaka jest różnica między kassler a kasseler?

Nie ma różnicy.

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Kasseler

 

zwykły gaz zapalniczkowy (butan),

Tak to jest to

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188445
Udostępnij na innych stronach

Ma sie podobnie jak z polędwicą, z schabu b/k , czy baleronem z karku :grin:

Poprostu wędzonka :wink:

oj coś tu jest nieścisło :blush: :rolleyes: wpisując Kasseler i szukając grafik mamy głównie wyniki w postaci zdjęć schabu (obrobionego lub nie) a tylko kilka karkówek

W linku który podałeś też wskazuje na schab :tongue:

 

czyli wychodzi na to że idąc w Niemczech do sklepu po karkówkę na baleron mogę dostać schab (czy polędwicę) :tongue: albo i boczek :lol: :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188447
Udostępnij na innych stronach

Na nasze konto w Rapid Share wrzuciłem film, o którym pisałem, a który dotyczy zagadnień piec zenia mięs w niskiej temperaturze. Warto go sobie dokładnie pooglądać:

 

https://www.rapidshare.com/files/2910574915/Kuchenna_chemia_-_Mięso__Lektor_PL_.mpg

 

Film dostępny również w nasze Bibliotece WB.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188450
Udostępnij na innych stronach

czyli wychodzi na to że idąc w Niemczech do sklepu po karkówkę na baleron mogę dostać schab (czy polędwicę) albo i boczek

Kassler to nie jest surowiec a produkt czyli kupując musisz wiedzieć co chcesz lub bierzesz co mają.

Kassler to wędzonka, np w Austri mówią Selchkarree selchen to znaczy wędzić.

chcesz baleron mówisz Kasslernacken,

http://www.google.de/search?hl=de&q=Kasslernackener&gs_sm=s&gs_upl=2266l5109l0l6031l2l2l0l0l0l0l218l390l0.1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1280&bih=857&wrapid=tlif132282612931210&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QrnYTtHLF86Q4gTJ0cmADg#um=1&hl=de&tbm=isch&sa=1&q=kasslernacken&pbx=1&oq=Kasslernacken&aq=0&aqi=g2g-S2g-sS3g-S1g-sS1g-S1&aql=&gs_sm=c&gs_upl=2657l2907l0l5000l2l2l0l0l0l1l437l874l4-2l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9738cf4dd2b486cb&biw=1280&bih=857

chcesz polędwicę mówisz Kasslerlachsfleisch,

http://www.google.de/search?hl=de&q=Kasslernackener&gs_sm=s&gs_upl=2266l5109l0l6031l2l2l0l0l0l0l218l390l0.1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1280&bih=857&wrapid=tlif132282612931210&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QrnYTtHLF86Q4gTJ0cmADg#um=1&hl=de&tbm=isch&sa=1&q=kasslerlachsfleisch&oq=kasslerlachsfleisch&aq=f&aqi=g-sS1&aql=&gs_sm=s&gs_upl=38922l42484l0l43812l14l14l1l0l0l3l625l4812l2-3.7.2.1l13l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9738cf4dd2b486cb&biw=1280&bih=857

chcesz wędzony schab z/k mówisz Kasslerkotlett lub Kasslerrippenstück.

Wsio jest wędzone a różni się w cenie.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188455
Udostępnij na innych stronach

Kassler to nie jest surowiec a produkt

O!... i "o to mnie się rozchodziło" :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188481
Udostępnij na innych stronach

boczuś i fotki będą- ale za tydzień - żona zobaczyła boczki rolowane m.in Halusi - powiedziała "ma być taki" :) wiec jest nastawiony wg. tabeli Szczepana na 6 dni.

 

Widziałem w jakimś wątku taki boczek rolowany z jajkami gotowanymi w środku, a teraz nie mogę znaleźć - czy ktoś może kojarzy wątek ?

 

a tymczasem pigwówka czeka na swoją kolejkę :)

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188626
Udostępnij na innych stronach

Widziałem w jakimś wątku taki boczek rolowany z jajkami gotowanymi w środku, a teraz nie mogę znaleźć - czy ktoś może kojarzy wątek ?

Czy to aby był boczek?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=52812&highlight=#52812

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=19070#19070

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188657
Udostępnij na innych stronach

EAnna - to nie te niestety, w poście było też o obcinaniu końcówek żeby ładnie przy krojeniu wyglądało, w innym poście ktoś pisał o zawijaniu gotowanej marchewki - wpisując te wszystkie hasła[w różnych kombinacjach] szukajka nie znalazła :( nie ważne, pewnie wpadnie znowu na ekran przy okazji czegoś innego.

 

Za dużo szukałem i czytałem na raz

 

Jak to powiedział kot idący przez pustynię - nie ogarniam tej kuwety. :mellow:

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-188809
Udostępnij na innych stronach

A oto efekt:

Przepraszam za wiązanie, ale po odzyskaniu danych z dysku płytka SDM nie działa prawidłowo - pokazuje błąd na dwóch VOB - więc pierwsze wiązanie było bez "pomocy naukowych".

 

Peklowany wg. tabeli Sczepana - 6 dni [jak dla mnie słoności idealna]

Pieczony wg. wskazówek Bagno

Farsz wg. porad Halusi

 

 

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-190059
Udostępnij na innych stronach

gkulka, Bardzo ładnie upieczone, równo upieczone, w przekroju też bardzo ładnie i smacznie wygląda :thumbsup: Z mej strony :clap:

Przepraszam za wiązanie

Tym się nie przejmuj wcale, najważniejsze, że było mocno związane co widać na fotce z przekroju, a i podczas pieczenia boczek rolowany "lubi" się powykrzywiać.

Poza tym "inni" też mieli kłopot z wiązaniem na początku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=131019#131019 :lol: i do dziś "im" tak zostało i w siatki pchają :lol: :lol:

 

 

 

A może dziś jakąś wędzonkę przewiążę :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-190061
Udostępnij na innych stronach

A oto efekt:

Efekt końcowy bardzo ładny... :clap:

I takim heppy- endem zakończyła się historia z boczkiem. :wink:

Mam nadzieje że w końcu żonkę zadowoliłeś :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/page/2/#findComment-190062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.