Skocz do zawartości

gotowac po czy przed .............


Rekomendowane odpowiedzi

Spok, widziałem na półce te schowane słoiki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :tongue: :cool:

... :lol: :lol: :lol: ... coś tam zawsze jest :lol: :wink: :lol: ... i na czarnej półeczce również :lol: :wink:

 

pzdr

 

ps - przypomniałeś mi ... cholera korek do śliwowicy :blush: ... lecę :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3026
Udostępnij na innych stronach

Dymek- mam wrazenie ze Ty dzisiaj robisz swoje smakołyki na komputerze. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3028
Udostępnij na innych stronach

Dziadek - spoko, kompa postawiłem w kuchni z dodatkową klawiaturą i patrze co się dzieje. Karkówki już wytrybowane i nastrzyknięte. Pełny eksperyment jeszcze nie opisywany na tym forum (minimum ja tego nie widziałem) podobny do peklowania mieszanego jednak jak zwykle u mnie to bywa z odstępstwami :grin: .

Mięso już są w lodówie, a klawiatura od kompa do mycia :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3038
Udostępnij na innych stronach

Pachwina z szynkowara parzona później lekko podwędzona dymem o temp do 45st C Dla mnie osobiście lepiej wyglądająca i smaczniejsza

http://www.hotofoto.pl/images/dziadyk/pachw.jpg

http://www.hotofoto.pl/images/dziadyk/pachw1.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3072
Udostępnij na innych stronach

Dymek - Twój sposób z kuchnią kupuję. Moja też jęczy a ja udaję, że nie wiem o co jej chodzi.

Dziadek - No ta podwędzona z szynkowarki jest wzrokowo o niebo ładniejsza i w smaku pewno też.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3076
Udostępnij na innych stronach

W sumie ja bym problem gotować przed czy po, podzielił na dwa aspekty.

Pierwszy dla tych którzy już się parają jakiś czas w wędzenie to ich indywidualna decyzja podparta większym czy mniejszym doświadczeniem no i oczywiście indywidualnym gustem smakowym.

Drugi aspekt, to dla początkujących. Jeżeli są tacy niecierpliwi jak ja byłem na początku to radził bym wpierw parzyć a potem wędzić. Już odpowiadam dlaczego, mięso sparzone i dopiero wędzone jest już „ścięte” i jeżeli ktoś nie może się doczekać lub nie wie czy jego pierwsza wędzonka już jest gotowa, może ją spokojnie zacząć konsumować, na każdym etapie wędzenia i organoleptycznie przekonywać się o rezultacie, bez ryzyka że zjada mięso na pół surowe lub w jakimś innym stadium pomiędzy surowym a „ściętym” czyli parzonym lub pieczonym.

Jak dojdzie do jakieś wprawy sam zacznie decydować czy wpierw sparzyć i wędzić czy odwrotnie.

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/40-gotowac-po-czy-przed/page/2/#findComment-3078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.