Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa Turyńska

10kg (mięso ciepłe ) tz. świężo po uboju

-mięso z szynki lub łopatki 6kg- mielimy fi10mm

-boczek 2kg - fi 6mm

-mięso z golonek 2kg- fi2mm

Przyprawy

- sól 0,20kg

-saletra0,01kg

-pieprz0,012kg

-czosnek0,05kg

-cukier 0,010kg

-majeranek0,01kg

-kminek0,05kg ? Jak kto lubi , jest w przepisie

-jelita 28-30mm

Sposób robienia

Mięso solimy przy mieleniu tak aby nie puściło osocza

Czosnek ugniatamy z cukrem i 0.5lwody

Mięso z golonek mieszamy dodając czosnek z wodą aż powstanie dobry klej po tej czynności

dodajemy pozostałe mięso i mieszamy dodając pozostałe przyprawy do uzyskania odpowiedniej kleistości. Pozostawiamy na 2h

-nabijanie w jelita (filowanie)

-osadzanie 2h

-wędzenie

Wkładamy do rozgrzanej wędzarni ,tak aby był sam żar i zasypujemy wiórkami i wędzimy

w dymie o temp .30stC 4-5h

Niemcy robią ja jeszcze na surowo do grilowania

Autor Alexander Graber

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

duduś

 

Mielisz mięso i posypujesz solą na wilku czy maszynce. Mięso które puści osocze w tym samym dniu nie wiąże tz. Traci swą kleistość

Pozdr

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5136
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję odpowiedzieć. Chodzi, oto aby szybko posolić a później zmielić.

Cały proces wytwarzania wędlin z mięsa ciepłego polega na tym, aby jak najszybciej po uboju w przypadku wieprzowiny do dwóch godz. mięso musi być nasolone, gdyż do tego czasu nie zaczynaja się określone przemiany w komórkach mięśniowych służące procesowi dojrzewania. Ponadto sól jako zwiazek chemiczny działa jako środek zapobiegający tym przemianom w komórkach.

Jeśli solimy mięso już po przejściu przez proces dojrzewania to następuje wymiana jonowa w mięsie : sól do środka mięsa , a z mięsa wydziela się woda. chyba oto chodziło Szczepanowi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5137
Udostępnij na innych stronach

W przemyśle zarzucono wytwarzanie wędlin z mięsa ciepłego ze względu na szybkość jego przetwarzania, chodzi mi o magiczne 2 godz.. Tym bardziej, że doszły z czasem inne dodatki zwiększające wydajność wędlin.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5138
Udostępnij na innych stronach

Teraz już rozumiem o co chodzi. Ale interesuje mnie jeszcze jedno, jak duże w tym przepisie ma znaczenie to żeby mięso było świeżo po uboju. Czy dużo na jakości lub smaku tracimy używając mięsa kupionego w hurtowni lub masarni ale po schłodzeniu :question:
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5140
Udostępnij na innych stronach

Witaj Bagno

Tak masz rację,tylko ciepłe mięso nie przechodzi w ściśle określonym czasie jak podajesz

z jednej świnki po 1,5h a jeszcze innej po3h

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5141
Udostępnij na innych stronach

Duduś ;mięso ciepłe ma taki odznaczający smak, idzie od razu poznać taką wędlinę.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5142
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę wiejską wytwarzaną w W.L.K.P regionalną robi się podobnie połączenie przepisów

Polsko-Niemieckich pozostałości po zaborach

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-5143
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

W przemyśle zarzucono wytwarzanie wędlin z mięsa ciepłego ze względu na szybkość jego przetwarzania, chodzi mi o magiczne 2 godz.. Tym bardziej, że doszły z czasem inne dodatki zwiększające wydajność wędlin.

Wcale nie, to jest bardzo dobre mięso jeśli chodzi ci o duuuużą wydajność. Większość małych zakładów na wschodzie tak robi, ale spowodowane jest to małą powierzchnią magazynową.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11652
Udostępnij na innych stronach

Większość małych zakładów na wschodzie tak robi, ale spowodowane jest to małą powierzchnią magazynową.

Chodzi ci o Rosję i inne kraje na wschód.

Nie rozumiem, co do produkcji wędlin z miesa ciepłego ma powierzchnia magazynowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11707
Udostępnij na innych stronach

Witam

Węgrzy też robią kiełbasę z ciepłego mięsa.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=759&highlight=w%EAgierska

link do oryginalnej kiełbasy z festiwalu na Węgrzech. Może Maxell umieści w przepisach.

Pozdrawiam :lol:

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11721
Udostępnij na innych stronach

Produkcja z mięsa ciepłego została zarzucona przez duże zakłady ponieważ była pracochłonna

i czasowo trudna do realizacji Przyrosty czasami nie pokrywały kosztów W między czasie pojawiły się komponenty bardziej opłacalne jednym słowem chemia Cały zamysł polegał by mięso wchłonęło jak najwięcej wody. O ile zależy nam na tym w domowej produkcji to propagujmy to , ale uważam że robiąc dla siebie po co nam te wzbogacanie naszych wyrobów o wodę.Przecież wystarczy popić po wędlinie jakąś wodą mineralną i średnia będzie w normie.Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11728
Udostępnij na innych stronach

Większość małych zakładów na wschodzie tak robi, ale spowodowane jest to małą powierzchnią magazynową.

Chodzi ci o Rosję i inne kraje na wschód.

Nie rozumiem, co do produkcji wędlin z miesa ciepłego ma powierzchnia magazynowa.

chodziło mi o powierzchnie magazynu półtusz i normy związane z ubojniami o małej zdolności produkcyjnej

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11731
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa robiona z ciepłego mięsa jest ok.

Ale wymaga większych umiejętności, aby ją zrobić

W porze zimowej jest łatwo, ale jak mamy robić latem to jest gorsza sprawa

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/400-kie%C5%82basa-tury%C5%84ska/#findComment-11755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.