Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Moja pierwsza kiełbasa właśnie się wędzi (wg przepisu Dziadka) i tak się zastanawiam... przypiec czy sparzyć? Jaka jest smaczniejsza? Możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Marcel, Parzona w wodzie jest zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza. Parz z termometrem w odpowiedniej temperaturze. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 termometr zakupiłem, ale moja rodzinka patrzyła na mnie jak bym chciał zabić tą kiełbasę gdy tylko mówiłem o gotowaniu :lol: lekko mnie zbili z tropu ale znają się jeszcze mniej niż ja :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 No, Andyandy, tutaj nie w pełni się z Tobą zgodzę. Ja uwielbiam kiełbaski pieczone i podsuszane, choć nie powiem, że parzone sa złe. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Moja pierwsza kiełbasa właśnie się wędzi (wg przepisu Dziadka) i tak się zastanawiam... przypiec czy sparzyć? Jaka jest smaczniejsza? Możecie coś doradzić?Marcel, jakbyś chciał to poczytaj co mi wyszło podczas dzisiejszego wędzenia kiełbasy wg Dziadka, część po wędzeniu podpiekłem, a część parzyłem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Andyandy kiełbasa podpieczona w wędzarni jest bardziej aromatyczna od parzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 no masz może część jednak przypiekę :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jak nie masz doświadczenia to lepiej sparz bo możesz przypiec za mocno a jak będziesz parzył z termometrem to będzie dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Śmiało kilka sztuk może przypiec, nic się nie stanie jak sprawdzi :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 sprawdzałem teraz 1 kiełbasę, 2,5 h wędzenia. w środku kiełbasy (pomiar na zewnątrz wędzarni) 75 stopni i teraz nie wiem czy się już nie pieką ale poza tym smak super :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 75 stopni i teraz nie wiem czy się już nie pieką Czytaj tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=3 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=4 jak Dziadek postępował :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 nic się nie stanie jak sprawdzi Pewnie że nic się nie stanie.Co najwyżej zje piesek :grin: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Tak tragiczna ta kiełbasa raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Marcel, Masz dylemat "wypić czy rozlać" zdania podzielone, więc część parz w wodzie, a część dopiec w wędzarni. W wędzarni uzyskasz troszkę twardszą skórę i straty na wadze jeżeli przedobrzysz z temperaturą, wodę łatwiej pilnować i mniejsze straty. Sam wybierz to Twoje Siebie słuchaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Co do do pieczenia to nie wiem jakiej proporcji użyłeś peklosoli czy cos innego...bo w kiełbasach pieczonych zmniejsza się dawkę soli ale jak wyjdzie troszeczkę słona to nic, niektórzy lobią takie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jak kiełbasa miała w środku 75°c to była gotowa.Powinno być 70°C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 pierwsze wyroby gotowe urodziły się https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5468 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Po schłodzeniu będzie jeszcze lepsza.Gratulacje :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borniak Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Maja 2010 Witam ,ja w borniaku tylko pieke ,doprowadzam do temperatury 68-70stopni w batoniejest smaczna i długo sie przechowuje Cytuj Borniak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-112051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.