Skocz do zawartości

Parzenie czy przypiekanie?


Rekomendowane odpowiedzi

termometr zakupiłem, ale moja rodzinka patrzyła na mnie jak bym chciał zabić tą kiełbasę gdy tylko mówiłem o gotowaniu :lol: lekko mnie zbili z tropu ale znają się jeszcze mniej niż ja :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108646
Udostępnij na innych stronach

No, Andyandy, tutaj nie w pełni się z Tobą zgodzę. Ja uwielbiam kiełbaski pieczone i podsuszane, choć nie powiem, że parzone sa złe. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108647
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza kiełbasa właśnie się wędzi (wg przepisu Dziadka) i tak się zastanawiam... przypiec czy sparzyć? Jaka jest smaczniejsza? Możecie coś doradzić?

Marcel, jakbyś chciał to poczytaj co mi wyszło podczas dzisiejszego wędzenia kiełbasy wg Dziadka, część po wędzeniu podpiekłem, a część parzyłem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108649
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz doświadczenia to lepiej sparz bo możesz przypiec za mocno a jak będziesz parzył z termometrem to będzie dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108659
Udostępnij na innych stronach

Śmiało kilka sztuk może przypiec, nic się nie stanie jak sprawdzi :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108660
Udostępnij na innych stronach

sprawdzałem teraz 1 kiełbasę, 2,5 h wędzenia. w środku kiełbasy (pomiar na zewnątrz wędzarni) 75 stopni i teraz nie wiem czy się już nie pieką :) ale poza tym smak super :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108661
Udostępnij na innych stronach

75 stopni i teraz nie wiem czy się już nie pieką :)

Czytaj tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=3 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=4 jak Dziadek postępował :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108663
Udostępnij na innych stronach

nic się nie stanie jak sprawdzi

Pewnie że nic się nie stanie.Co najwyżej zje piesek :grin: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108665
Udostępnij na innych stronach

Marcel, Masz dylemat "wypić czy rozlać" zdania podzielone, więc część parz w wodzie, a część dopiec w wędzarni. W wędzarni uzyskasz troszkę twardszą skórę i straty na wadze jeżeli przedobrzysz z temperaturą, wodę łatwiej pilnować i mniejsze straty. Sam wybierz to Twoje Siebie słuchaj.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108670
Udostępnij na innych stronach

Co do do pieczenia to nie wiem jakiej proporcji użyłeś peklosoli czy cos innego...bo w kiełbasach pieczonych zmniejsza się dawkę soli ale jak wyjdzie troszeczkę słona to nic, niektórzy lobią takie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108672
Udostępnij na innych stronach

Jak kiełbasa miała w środku 75°c to była gotowa.Powinno być 70°C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108675
Udostępnij na innych stronach

Po schłodzeniu będzie jeszcze lepsza.Gratulacje :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4025-parzenie-czy-przypiekanie/#findComment-108677
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.