kamilkawka Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam serdecznie mam pytanie odnosnie jelit wieprzowych na kiełbase. Jak ją zmiękczyć ? co zrobic zeby byla krucha delikatna tak jak w sklepowych wyrobach . Bo moja jest zawsze twarda i trzeba sciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że:Jelita przed nadziewaniem musisz wymoczyć kilka godzin w letniej wodzie. Dobre osuszenie kiełbasy przed wedzeniem ma też wpływ na miękkość jelit po uwędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jelita przed nadziewaniem musisz wymoczyć kilka godzin w letniej wodzie. Dobre osuszenie kiełbasy przed wedzeniem ma też wpływ na miękkość jelit po uwędzeniu. - wymoczenie - dobre osuszenie - nie wysuszenie - odpowiednia wilgotność podczas wędzenia i można jeść. :mellow: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 - odpowiednia wilgotność podczas wędzenia A właśnie zapomniałem o wilgotności :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilkawka Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Dziekuje za odpowiedz a powiedzmy jak mam suche drewno to jak zachowac wilgotnosc podczas wedzenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Najlepiej mieć trochę trocin mokrych ewentualnie parę kawałków drewna zamoczyć przed wędzeniem i od czasu do czasu dołożyć do paleniska tylko kiełbasa musi być dobrze osuszona w przeciwnym razie zacznie się pocić i będzie mocno okopcona i kwaśna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 - odpowiednia wilgotność podczas wędzenia A właśnie zapomniałem o wilgotności :sad: Ale wilgotność czego? Powietrza, drewna, dymu, kiełbasy? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Ale wilgotność czego? Powietrza, drewna, dymu, kiełbasy? Powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A jaka jest odpowiednia? A jak będzie nieodpowiednia to mam nie wędzić? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A jaka jest odpowiednia? To ja się zapytam jak ją mierzyć, bo w przypadku elektronicznej sondy chyba szybko sie osmoli??? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Witam Podłącze się do tematu z zapytaniem .Robiłem w sobotę kiełbasę i zostało mi jelit które się moczyły .Włożyłem je do lodówki z miska w wodzie. Dziś je osączyłem włożyłem do słoika zasypałem solą i włożyłem do lodówki .Czy one raz moczone będą się nadawać do przyszłej produkcji którą planuję w sobotę 19.06.2010r?????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Czy one raz moczone będą się nadawać do przyszłej produkcji którą planuję w sobotę 19.06.2010r??????Będą :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2010 jacekckm, Jelita w soli mogą leżeć 3 lata. Ale nie w bardzo zimnym. W chłodnym i ciemnym miejscu dobrze zasolone. Od czasu do czasu należy zmienić sól i uważać, żeby całkiem nie wyschły. Obecnie w handu - duże hurtownie posiadają jelita z Chin. Cena 48 zł za 92 m kalibrowane wieprzowe i 24 zł za 90 m baranich. Ps. Co do twardości i kruchości jelit. Jelita zapiekane w wędzarni będą twarde. Kiełbasy parzone będą miały delikatna ( skórkę ) i kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.